Gripa kod djece: Pedijatrica o prepoznavanju, liječenju i prevenciji

Gripa kod djece: Pedijatrica o prepoznavanju, liječenju i prevenciji

Gripa kod djece: Pedijatrica o prepoznavanju, liječenju i prevenciji
  • Objavljeno: Srijeda, 07.12.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Sezona punih ambulantnih čekaonica je počela. Hrvatskom se širi sincicijski, respiratorni virus, ali i gripa. Od 54 zabilježenih slučajeva, sedamnaestero djece oboljelo je od gripe u protekla dva mjeseca, a očekuje se i znatnije povećanje broja slučajeva. Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B.

S obzirom na to da se zaraze vrlo lako i jednostavno prenose u zatvorenim prostorima, kao što su neizbježni vrtići i škole, kako se ponašati kod gripe, kako ju prepoznati i treba li djecu cijepiti, pitali smo spec. pedijatrije Ivu Palčić iz Poliklinike za dječje bolesti Helena.

Kako prepoznati gripu kod djece?

Bolest u pravilu započinje vrlo naglo. Uz povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te osjećaj potpune klonulosti i nemoći mogu se, iako rjeđe, pojaviti i mučnina, povraćanje, gubitak apetita te probavne tegobe koje su češće kod male djece. Temperatura može biti izrazito visoka, čak veća od 40 Cº i često je popraćena osjećajem hladnoće (zimicom) ili tresavicom. U početku bolesnik obično nema simptoma u pogledu dišnog sustava, no nakon dan-dva pojavljuju se grlobolja, otežano disanje na nos i suhi nadražajni kašalj. Temperatura obično ostaje povišena četiri do šest dana. Oporavak je relativno spor i dug.

Kašalj, umor, nevoljkost, slabi apetit i slične tegobe mogu potrajati i do nekoliko tjedana. S tako težim i potpuno razvijenim oblikom bolesti najčešće se susreću bolesnici koji prije nisu preboljeli gripu, odnosno oni koji nemaju nikakvu imunost na tada cirkulirajući tip virusa. Bolest se, dakako, može očitovati i u blažem obliku te katkad nalikuje običnoj prehladi.

Je li preporučljivo (i od koje dobi) cijepiti dijete?

Cijepljenje djece protiv gripe se preporučuje osobito ako djeca idu u kolektiv. Znamo da je gripa kapljična infekcija koja se lako širi među djecom kao i odraslima u zatvorenim prostorijama gdje se češće boravi kada se i svake godine javlja epidemija, a to je kasna jesen i zima. Cijepiti se može od dobi 6 mjeseci starosti.

Kakve nuspojave cjepivo može izazvati?

Danas se cijepi četverovalentnim inaktiviranim cjepivom fragmentiranog viriona tako da od nuspojava, ako se uopće jave, možemo najčešće očekivati blaže povišenu tjelesnu temperaturu dan do dva nakon cijepljenja i lokalnu reakciju otoka i crvenila na mjestu uboda.

Što biste preporučili roditeljima, koje mjere poduzeti kako bi smanjili mogućnost razvoja gripe kod djeteta?

Gripa se prenosi kapljičnim putem, prilikom kihanja i kašljanja zaražene osobe i indirektnim kontaktom kada respiratorni sekret oboljelih dođe na ruke, maramice i ostale površine.

Dakle osnovno je, kao kod svih kapljičnih infekcija, izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama gdje boravi puno ljudi, češće prozračivanje prostorija, te redovito i učestalo pranje ruku kao i učestalo čišćenje predmeta i površina koje se najčešće dodiruju rukama. Preporučuje se prehrana bogata svježim voćem i povrćem kako bi se u organizam unijelo dovoljno vitamina C, A, E i cinka, svakodnevna fizička aktivnost, te dovoljno sna kako bi imunološki sustav bio što zdraviji i snažniji.

Kako liječiti gripu kod djece?

Gripa je virusna bolest tako da je liječenje simptomatsko. Pod simptomatskim liječenjem podrazumijevamo primjenu antipiretika, kapi i sprejeva za nos koji djeluju dekongestivno, pastila i sirupa koji ublažavaju nadraženost grla i kašalj te je bitno kod jakih simptoma mirovanje uz dosta tekućine.

U rizičnim se skupinama (kronične bolesti i deficit imunosti) nekada daju antivirusni lijekovi. Specifični antivirusni lijekovi sprječavaju razmnožavanje virusa gripe pa mogu biti korisni u njezinu liječenju. Oni skraćuju trajanje bolesti i ublažavaju simptome, a u velikom postotku smanjuju broj i težinu komplikacija, potrošnju antibiotika zbog komplikacija i potrebu za hospitalizacijom bolesnika. Specifični antivirusni lijekovi moraju se primijeniti već na samom početku bolesti, svakako u prvih 48 sati nakon pojave prvih simptoma, kako bi bili djelotvorni.

Gripa može biti jako opasna. Iste mogu biti uzrokovane samim virusom gripe u vidu virusne upale pluća, upale srčanog mišića i mozga poput akutnog nekrotizirajućeg encephalitisa. Osim toga uslijed pada imuniteta tijekom gripe može doći do sekundarnih bakterijskih infekcija najčešće uha, sinusa I pluća. Tada je potrebno primijeniti antibiotik.

Što roditelji trebaju izbjegavati davati svojoj djeci kada se bore s gripom?

U liječenju gripe roditelji moraju izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu (Andol, Aspirin) za skidanje temperature jer je njegova primjena u dječjoj dobi osobito uz gripu povezana s većom učestalošću Reyovog sindroma rijetke bolesti koja uzrokuje oštećenje jetre i mozga.

Zašto roditelji danas sve rjeđe odlučuju cijepiti djecu?

Najčešći razlog zbog kojeg roditelji danas sve rjeđe odlučuju cijepiti svoju djecu je uglavnom nedovoljna informiranost od strane liječnika te strahovi koje dobivaju čitanjem različitih medicinski neutemeljenih i neprovjerenih tekstova na internetu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije