Preminuo Marko Babić, arhitekt i autor bestsellera čija je borba protiv teške bolesti inspirirala mnoge

Preminuo Marko Babić, arhitekt i autor bestsellera čija je borba protiv teške bolesti inspirirala mnoge

Preminuo Marko Babić, arhitekt i autor bestsellera čija je borba protiv teške bolesti inspirirala mnoge
  • Objavljeno: Utorak, 25.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Instagram

„Putuj, dječače naš. Slomljeni ali ponosni što smo bili s tobom na ovom putovanju“ – uz ove riječi obitelj se oprostila od Marka Babića na njegovu Instagram profilu. Zagrebački arhitekt, autor bestsellera i stručnjak za marketing umro je u 32. godini, nakon borbe s teškom bolesti. Iza sebe je ostavio suprugu Tinu i dvije male kćerke.

Sarkom mu je dijagnosticiran 2021., no umjesto da klone duhom, Babić je svoju borbu odlučio podijeliti na svom Instagramu kroz brojne humoristične objave, čime je ohrabrio mnoge koji se nose s opakom bolešću. Svoju životnu borbu opisao je i u knjizi „Putovanje zvano igra“ koja je brzo postala bestseller.

Što je sarkom?

Sarkom je opći naziv za različite vrste malignih tumora, odnosno raka, koji se razvijaju iz mezenhimalnih stanica, koje su odgovorne za potporu tkivima tijela, poput mišića, kostiju, masnog tkiva i živčanog tkiva. Ovi tumori mogu se javiti u bilo kojem dijelu tijela, ali češće se razvijaju u kostima ili mekim tkivima poput mišića, vezivnih tkiva ili masnog tkiva.

Sarkomi su primarni tumori vezivnog tkiva, što znači da nastaju baš u vezivnom tkivu. Za razliku od njih, sekundarni, odnosno metastatski tumori vezivnoga tkiva nastaju kada se rak iz drugih dijelova tijela, kao što su pluća, tkivo dojke ili prostata, proširi na vezivno tkivo.

Postoje različiti tipovi sarkoma, a neki od najčešćih su osteosarkom koji se razvija iz stanica kostiju i najčešće se pojavljuje kod adolescenata i mladih odraslih osoba, liposarkom koji se razvija iz masnih stanica, potom leiomyosarkom koji potječe iz glatkih mišićnih stanica, najčešće u organima poput maternice, gastrointestinalnog trakta ili krvnih žila, maligni periferni nervni sarkom koji se razvija iz stanica živčanog tkiva koje oblaže periferne živce te fibrosarkom koji potječe iz stanica vezivnog tkiva.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije