Doc. dr. sc. Ivana Prkačin: Važnost SPF-a i prednosti korištenja Actinica losiona

Doc. dr. sc. Ivana Prkačin: Važnost SPF-a i prednosti korištenja Actinica losiona

Doc. dr. sc. Ivana Prkačin: Važnost SPF-a i prednosti korištenja Actinica losiona
  • Objavljeno: Utorak, 25.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: PROMO

Koža je naš najveći organ koji omogućuje i preko kojeg se odvija ključna interakcija s okolišem. Pravilna njega i svakodnevna zaštita kože izuzetno su važni čimbenici koji bi trebali biti sastavni dio naše svakodnevice. Koža je prirodna barijera koja nas štiti od ozljeda, patogena, štetnih tvari i UV zračenja. Nedovoljna ili nepravilna zaštita kože može uzrokovati razne kožne poremećaje poput osipa, psorijaze, ekcema, infekcija i preuranjenog starenja, a može dovesti i do raznih prekanceroznih i malignih oboljenja.

Tijekom ljetnih mjeseci i visokih temperatura, najbitnije mjere za zaštitu i njegu naše kože su: redovito nanošenje zaštitnih krema za sunčanje, nošenje zaštitne odjeće i naočala, izbjegavanje prekomjernog izlaganja suncu („sunbathing“), izbjegavanje izlaganja suncu između 10 i 16 sati, intenzivna hidracija izvana i iznutra (uzimanje dovoljno tekućine), dovoljna količina odmora i sna za oporavak kože te korištenje zaštitnih sredstava prilagođenih našem tipu kože.

Doc. dr. sc. Ivana Prkačin, specijalist dermatologije i venerologije

Ultraljubičasto (UV) zračenje prepoznaje se kao jedan od glavnih uzročnika oštećenja kože, što rezultira preuranjenim starenjem (tzv. fotostarenje), ali može izazvati i razna kožna oboljenja. Apsorpcija UV zračenja dovodi do nastanka kisikovih radikala, što uzrokuje oksidativni stres u stanicama, narušava proteine i DNA. Fotostarenje ili "photoaging" uzrokuje unutarstanične i histološke promjene, promjene u vezivnom tkivu i morfološke promjene vidljive na tijelu, poput dubokih bora i gubitka elastičnosti. Posljedično može dovesti i do prekanceroznih promjena kože koje predstavljaju povećan rizik od malignih tumora, uključujući i melanom, koji je jedan od najopasnijih i najčešćih oblika karcinoma kože. Učestalost prekanceroza i karcinoma kože u svakodnevnom je porastu, a u posljednjih 40 godina u RH, gotovo se utrostručila pojavnost i smrtnost od melanoma. Epidemiološke studije pokazuju čvrstu povezanost između melanoma i dugotrajnog izlaganja suncu.

Najsigurniji oblik zaštite od štetnog sunčevog zračenja je izbjegavanje izravnog izlaganja suncu. Međutim, s obzirom na to da to nije uvijek moguće, primarni oblik zaštite od degradacije kože izazvane UV zračenjem je zaštita – u obliku odjeće te krema i losiona za sunčanje s odgovarajućim SPF-om (Sun Protection Factor). SPF faktor označava stupanj zaštite od UVB zračenja i ovisi o količini i vrsti filtara i zaštitnih tvari u proizvodu. Kreme sa SPF-om 15 pružaju potpunu UVB zaštitu, apsorbirajući ili reflektirajući više od 93 % UVB zračenja, dok kreme sa SPF-om 30 pružaju zaštitu od oko 97 % UVB zračenja. Važno je odabrati proizvode koji pružaju dodatnu zaštitu i od UVA zraka te ih odlikuje učinkovita apsorpcija, maksimalna zaštita od UVA i UVB zraka te fotostabilnost. Dodatno, važno je i da su proizvodi kozmetski prihvatljivi, sigurni, otporni na vodu i znojenje.

Actinica losion je sredstvo za zaštitu kože od štetnog sunčevog zračenja, koji istovremeno pruža koži njegu i potrebnu hidraciju. Prvi je medicinski proizvod s klinički dokazanom učinkovitošću u prevenciji razvoja nemelanomskih tumora kože. Dvogodišnja studija na pacijentima s transplantiranim organima, pokazala je kako ovaj losion učinkovito sprječava aktiničku keratozu i karcinom rožnatih stanica. Actinica losion sadrži fotostabilne filtre širokog spektra koji omogućuju zaštitu kože od UVA i UVB zraka. Iznimno važna karakteristika ovog losiona je i vodootpornost, što je posebice bitno u ljetnim mjesecima, tijekom korištenja zaštitnih sredstava na moru ili bazenima. Ne sadrži mirise ni standardne PEG emulgatore koji mogu uzrokovati alergijske reakcije, što znači da ga mogu koristiti i osobe s osjetljivom kožom. Actinica losion idealan je saveznik jer osim zaštite od štetnog sunčevog zračenja, njeguje i hidrira kožu, što je od ključne važnosti za očuvanje zdrave i lijepe kože.

Actinica losion potražite u ljekarnama. Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu za upotrebu, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije