Prepoznajte simptome bolesne jetre!

Prepoznajte simptome bolesne jetre!

Prepoznajte simptome bolesne jetre!
  • Objavljeno: Utorak, 19.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nakon kože, jetra je drugi najveći tjelesni organ. Filtrira štetne spojeve iz krvi i pomaže u pretvorbi hrane u energiju. Upravo zato zdravlje jetre značajno određuje zdravlje cjelokupnog organizma.

Čak i ako u potpunosti izbjegavajte alkohol, koji najviše škodi zdravlju jetre, postoji mogućnost da je vaša jetra masna. Dosadašnja istraživanja su pokazala kako veliki broj ljudi ima masnu jetru, a da toga nisu ni svjesni. Neliječena masna jetra može uzrokovati cirozu jetre.

Isprobajte čaj od đumbira koji čisti jetru, otapa bubrežne kamence i uništava stanice raka!

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka masne jetre su dijabetes, pretilost i povišena razina kolesterola. Masna jetra je nešto što se može spriječiti i u potpunosti izliječiti. Da biste spriječili masnu jetru, slijedite sljedeće korake:

  • svakodnevno konzumirajte svježe voće, povrće, žitarice i nemasne izvore proteina
  • ograničite unos hrane koja sadrži visok udio šećera, zasićenih masti i soli
  • svakodnevno vježbajte
  • održavajte zdravu tjelesnu težinu
  • pratite upute liječnika za kontrolu dijabetesa tipa 2
  • smanjite razinu kolesterola
  • izbjegavajte alkohol.

Nažalost, masna jetra vrlo često ne uzrokuje nikakve simptome ili bolove. Ako primijetite jedan ili više simptome masne jetre, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Isprobajte namirnice koje čiste jetru!

Žutica

Žuta koža, nokti i bjeloočnice su najčešće posljedica masne jetre. Žutica je znak da je bolest jetre uznapredovala do ciroze jetre i da vam je potrebna hitna liječnička pomoć.

Manjak energije i zbunjenost

Umor, slabost i manjak energije su vrlo često posljedica neliječene masne jetre. Umor u kombinaciji s mučninom, dijarejom ili gubitkom apetita, je prvi znak otkazivanja jetre. Toksini iz jetre putuju prema mozgu i štetno utječu na pamćenje, koncentraciju i san, a kao posljedica dolazi do zbunjenosti.

Upoznajte biljke koje potiču zdravlje jetre!

Manjak apetita

Mučnina, povraćanje i manjak apetita su povezani s jetrom. Mučnine i povraćanje potom vode do naglog mršavljenja. Leptin je hormon sitosti koji tijelo oslobađa odmah nakon jela, a kod bolesti jetre je razina leptina neprestano povišena.

Povišena razina kolesterola i ubrzano grušanje krvi

Hipertenzija i povišena razina kolesterola mogu biti posljedica pretilosti i neliječenih bolesti jetre. Ubrzano grušanje krvi je također jedan od čestih simptoma bolesti jetre. Upravo iz tog razloga je važno redovito odlaziti na liječničke preglede.

Očistite jetru biljem!

Osjetljivost kože i bolesti kože

Svrab kože ili proširene vene na samoj površini kože mogu biti posljedica naticanja koje je prisutno odmah ispod kože. Koža može postati crvena, a kod dijabetičara brončana. To su sve simptomi koji govore da jetra ne funkcionira normalno.

Naticanje na području abdomena i nogu

Ako ste primijetili naticanje na području nogu ili abdomena, postoji mogućnost da je bolest jetre uznapredovala i da se stvorila kronična upala. Naticanje može biti i bolno na dodir. Pretile osobe teže prepoznaju ovaj simptom, a pripadaju rizičnoj skupini. Svako dugoročno naticanje nogu i abdomena je znak da neki dijelovi vašeg tijela ne funkcioniraju pravilno.

Isprobajte ova 3 napitka za detoksikaciju jetre!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije