Možete li popiti previše vode?

Možete li popiti previše vode?

Možete li popiti previše vode?
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.01.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada je vani vruće ili kada se puno znojite, trebate popiti puno vode. Ovo je savjet koji ste čuli puno puta. Na taj način vaše tijelo ostaje hidratizirano.

No, možete li pretjerati? U rijetkim slučajevima, ispijanje ekstremno velike količine vode u jako kratkom vremenu može biti opasno. Može uzrokovati prenisku razinu soli ili natrija u tijelu. To je stanje koje se zove hiponatremija. Jako je ozbiljno i može biti fatalno. Možda ste za ovo stanje čuli i pod nazivom intoksikacija vodom.

Koliko biste zapravo trebali popiti vode? Enormno veliku količinu. Litre i litre vode su potrebne da dođe do ovog stanja. To su rijetki slučajevi. Veći broj ljudi je dehidrirano nego previše hidratizirano.

Što je intoksikacija vodom?

Ako popijete bocu vode tu i tamo kada vježbate ili kada vam je vruće, sve će biti u redu. Problemi mogu nastati kada popijete veliku količinu vode u kratko vrijeme, prebrzo i previše.

Zdrave i mlade osobe obično ne dobiju hiponatremiju, osim ako popiju više litara vode odjednom zato što bubrezi mogu osloboditi tek oko pola litre vode u jednom satu. Ako pijete više od toga, pijete više nego što vaši bubrezi mogu osloboditi.

Problemi nastaju zbog razine natrija. Natrij balansira tekućinu unutar i izvan stanica. Prevelika količina vode može uzrokovati neravnotežu i tekućina iz krvi odlazi unutar stanica. One tada natiču. Naticanje stanica unutar mozga zahtijeva hitnu intervenciju.

Uzroci intoksikacije vodom

Kada se znojite, otpuštate natrij koji je elektrolit. On pomaže u održavanju normalne razine tekućine u tijelu. To se može kontrolirati konzumiranjem vode i sportskih pića. Sjetite se nogometaša koji trče kada je vani vruće ili trkača maratona.

Ponekad bebe mogu imati probleme s intoksikacijom. Njihova tijela su tako mala da ne mogu podnijeti veliku količinu vode. Upravo zbog toga liječnici savjetuju da bebe piju samo majčino mlijeko ili mliječnu formulu.

Simptomi i liječenje

Upozoravajući znakovi hiponatremije sliče znakovima toplotnog udara. Vjerojatno će vam biti vruće, imat ćete glavobolju i bit ćete razdražljivi. Drugi rani simptomi mogu biti proljev, mučnina i povraćanje.

Ako primijetite ove znakove kod nekoga, sjednite s tom osobom u hladovinu. Teško je razaznati je li u pitanju intoksikacija vodom ili toplotni udar. Ako osoba nije u kratkom razdoblju popila nekoliko litara vode, onda je u pitanju toplotni udar.

Intoksikacija vodom zahtijeva hitnu intervenciju. Može se jako proširiti na područje mozga i uzrokovati komu. Liječnici će ubrizgati slanu vodu kako bi smanjili naticanje stanica i vratili tijelo u prvobitno stanje.

Savjeti i prevencija

Najbolji način da spriječite nastanak hiponatremije jest da ne pijete više vode nego što izbacite putem znojenja. No, to je jako teško mjeriti. Stručnjaci savjetuju da pijete dok ne utažite žeđ i potom prestanete.

Obratite pažnju na mokraću. Ako je tamna, vjerojatno unosite premalo vode. Ako mokrite jako često i mokraća je uvijek bistra, vjerojatno unosite previše vode.

Tu i tamo popijte energetsko sportsko piće, naročito ako redovito vježbate. Ono će vam pomoći vratiti u ravnotežu razinu natrija i drugih elektrolita.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije