Prirodnim putem poboljšajte rad štitnjače!

Prirodnim putem poboljšajte rad štitnjače!

Prirodnim putem poboljšajte rad štitnjače!
  • Objavljeno: Srijeda, 27.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi na području grla i ima veliki utjecaj na rad cijelog organizma. Nepravilnosti u radu štitnjače su najčešći uzrok naglog i neobjašnjivog debljanja ili mršavljenja. Ova žlijezda je vrlo važna u regulaciji razine energije i sna. Postoje potpuno prirodni načini kojima možete poboljšati rad štitnjače i smanjiti rizik od nastanka poremećaja u njezinom radu.

Povećajte unos joda

Dosadašnja istraživanja su pokazala da je manjak joda najčešći uzročnik manjka hormona štitnjače. Tijelo samostalno ne proizvodi jod zbog čega je vrlo važno adekvatno ga unositi putem prehrane. Namirnice bogate jodom su jaja, morska riba, sir i morska sol.

Provjerite 7 simptoma manjka joda!

Povećajte unos selena

Manjak selena povećava rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja u radu štitnjače. Selen je mineral koji potiče rad štitnjače i pomaže tijelu da se bolje nosi sa stresom, a neka istraživanja su pokazala da ima i detoksikacijska svojstva. Neki od najboljih izvora selena su orašasti plodovi, sjemenke suncokreta, jaja, jogurt i gljive.

Prepoznajte upozoravajuće simptome manjka selena!

Povećajte unos cinka

Najčešći poremećaji u radu štitnjače su hipotireoza i hipertireoza, a jedan od vodećih faktora za nastanak ovih bolesti je neravnoteža cinka u tijelu. Cink je važan mineral koji sudjeluje u velikom broju tjelesnih funkcija i procesa. Namirnice bogate cinkom su nemasna govedina, puretina, piletina, špinat, sjemenke i tamna čokolada.

Prepoznajte manjak cinka na vrijeme!

Povećajte unos magnezija

Magnezij je još jedan važan mineral koji sudjeluje u većini tjelesnih funkcija i procesa. Stručnjaci ističu da veliki broj ljudi boluje od manjka magnezija. Ovaj mineral sudjeluje u pretvaranju joda u hormone štitnjače (T4 i T3). To znači da manjak magnezija može povećati rizik od nastanka hipotireoze, a najčešći simptomi su prekomjerna tjelesna težina, suha koža i depresija. Neki od najboljih izvora magnezija su špinat, avokado, škampi, grožđice, banane i brokula.

Prepoznajte suptilne znakove manjka magnezija!

Smanjite razinu stresa

Ovo je puno lakše reći nego napraviti. Naučite se svakoj stresnoj situaciji pristupiti na smiren i racionalan način. Pronađite načine pomoću kojih ćete se opustiti. To može biti tjelovježba, malo spavanja, čitanje, šetanje ili pak meditacija.

Isprobajte 5 namirnica koje liječe hipertireozu!

Smanjite unos soje

Iako je soja dobar izvor joda, stručnjaci preporučuju da smanjite unos soje ako bolujete od hipotireoze. Soja utječe na ravnotežu hormona u tijelu, a prekomjeran unos može narušiti zdravlje i funkcioniranje štitnjače.

Isprobajte 7 namirnica koje liječe hipotireozu!

Počnite konzumirati kokosovo ulje

Kokosovo ulje može poboljšati funkcioniranje štitnjače. Dosadašnja istraživanja su pokazala da kokosovo ulje može pomoći u prevenciji i liječenju hipotireoze. Iako su rezultati istraživanja preliminarni, dosadašnja iskustva su pokazala da kokosovo ulje ima pozitivno djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije