Bolesti štitnjače: uzroci, simptomi i liječenje

Bolesti štitnjače: uzroci, simptomi i liječenje

Bolesti štitnjače: uzroci, simptomi i liječenje
 • Objavljeno: Četvrtak, 25.05.2017.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Štitnjača proizvodi hormone koji utječu na gotovo sve metaboličke procese u našem tijelu. Poremećaji štitnjače mogu biti potpuno beznačajni, ali mogu prerasti u ozbiljnije probleme. Najčešći problemi štitnjače uključuju povećanu proizvodnju hormona, poznatiju pod nazivom hipertireoza.

S većinom problema sa štitnjačom se lako upravlja ako se stanje valjano i pravovremeno dijagnosticira.

Na vrijeme prepoznajte simptome bolesti štitnjače!

Što uzrokuje probleme sa štitnjačom?

Sve vrste hipertireoze su posljedica prekomjerne proizvodnje hormona štitnjače, a stanje se može pojaviti kao:

 • Gravesova bolest ili Basedowljeva bolest - tijelo proizvodi prekomjernu količinu hormona štitnjače.
 • Toksični adenomi koji nekotrolirano proizvode hormone štitnjače, autonomno bez kontrole hipofize.
 • Subakutni tireoiditis - upala štitnjače koja uzrokuje "propuštanje" viška hormona. Dolazi do privremene hipertireoze koja obično traje nekoliko tjedana, a može trajati mjesecima.
 • Oštećenja hipofize ili hipertrofije štitnjače.

Može se pojaviti i hipotireoza kada štitnjača ne proizvodi dovoljno hormona. S obzirom da proizvodnja energije u tijelu zahtijeva određenu količinu hormona štitnjače, pad produkcije hormona dovodi do smanjene razine energije.

Preuzmite Vodič za zdravlje štitnjače!

Uzroci hipotireoze mogu biti:

 • Hashimotov sindrom - autoimuna bolest kod koje tijelo napada tkivo štitnjače. Tkivo na kraju umire i zaustavlja proizvodnju hormona.
 • Uklanjanje štitne žlijezde - kirurški uklonjena ili kemijski uništena.
 • Izlaganje prekomjernoj količini joda - lijekovi za prehladu, sinuse ili srce mogu sadržavati jod.
 • Uz hipotireozu se također spominje litij kao jedan od mogućih uzročnika bolesti.

Dugotrajno netretirana hipotireoza može dovesti do Miksedemske kome, rijetke ali i smrtonosne pojave, koja zahtijeva hitnu hormonsku terapiju.

Hipotireoza predstavlja posebnu opasnost za novorođenčad i dojenčad. Nedostatak hormona štitnjače, u ranoj dobi, može dovesti do razvoja kretenizma i patuljastog rasta. U današnje vrijeme se, u većini slučajeva, rutinski provjerava ispravnost štitnjače odmah nakon rođenja. U slučaju hipotireoze kod djeteta, liječenje počinje odmah.

Pripremite sokove koji potiču rad štitnjače!

Kod dojenčadi, kao i kod odraslih, hipotireoza može biti posljedica:

 • poremećaja hipofize,
 • poremećaja štitnjače,
 • nedostatka žlijezde u cijelosti.

Liječenje poremećaja štitnjače

Ovisno o problemu, oblik liječenja određuje liječnik i važno je pridržavati se određenih smjernica. Ono što sami možete, je srediti životne navike. Kod bolesti štitnjače, izrazito je bitno paziti na prehranu. Poželjno je izbjegavati šećer, gluten, kvasac, kravlje mlijeko i sve procesuirane namirnice, ali i kupus, kelj, brokulu, gorušicu (senf), lima grah, sjemenke lana, slatki krumpir, kikiriki i proizvode od soje. U potpunosti bi trebalo zaobići kofein, alkohol i cigarete.

S druge strane, poželjno je unositi više vlakana jer hipotireoza uzrokuje sporiju probavu i zatvor. Preporuka je konzumirati puno svježeg voća i povrća, cjelovite žitarice, mrkvu, špinat, marelice, šparoge, maslinovo ulje, avokado, sjemenke suncokreta, banane, riblje ulje i probiotike. Njih pronalazimo u jogurtu, kefiru, kiselom kupusu i ostalom ukiseljenom povrću. Također povećajte unos vode. Preporuka je piti minimalno 8 čaša vode dnevno.

Za zdravlje štitnjače je izuzetno važan kvalitetan san. Osluškuje svoje tijelo i ne prelazite granice ugode. Odvojite vrijeme za sebe i na taj način eliminirajte stres koji je čest okidač za poremećaje u radu štitnjače. Sve zahtjevnije aktivnosti odradite u prvom dijelu dana kada tijelo proizvodi veću količinu energije. Tijekom poslijepodnevnih sati smanjite intenzitet aktivnosti. Ne zaboravite spavati 7 do 9 sati kako bi tijelo obnovilo energiju i prikupilo snagu za novi dan.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije