Kako na prirodan način regulirati krvni tlak?

Kako na prirodan način regulirati krvni tlak?

Kako na prirodan način regulirati krvni tlak?
  • Objavljeno: Utorak, 26.04.2016.
  • Broj pregleda: 5.154
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako bolujete od hipertenzije (visokog krvnog tlaka), vjerojatno uzimate lijekove za regulaciju krvnog tlaka. Trebate znati da krvni tlak možete regulirati na potpuno prirodan način. Možda ćete i dalje trebati uzimati lijekove ali ćete usvajanjem ovih navika zasigurno smanjiti potrebu za njima.

Riješite se suvišnih kilograma

Krvni tlak se obično povećava zajedno s povećanjem tjelesne težine. Pretilost može uzrokovati nepravilnosti u disanju, naročito tijekom spavanja, što dodatno povećava razinu krvnog tlaka. Mršavljenje je jedan od najboljih načina za reguliranje krvnog tlaka. Samo 4 do 5 kilograma manje može vam pomoći da smanjite krvni tlak. Stručnjaci su ustanovili da rizik od nastanka hipertenzije drastično ovisi o opsegu struka:

  • muškarci, čiji je opseg struka veći od 102 centimetra
  • žene, čiji je opseg struka veći od 89 centimetara.

Redovito vježbajte

Redovita fizička aktivnost, barem 30 minuta dnevno, može smanjiti razinu krvnog tlaka. Vrlo je važno redovito vježbati, odnosno većinu dana u tjednu. Ako prestanete s redovitom tjelovježbom, krvni tlak se može opet povećati.

Pripremite napitak od češnjaka i đumbira koji smanjuje krvni tlak!

Ako je krvni tlak blago povišen, tjelovježba može pomoći u prevenciji hipertenzije. Ako već bolujete od hipertenzije, tjelovježba može pomoći u smanjenju krvnog tlaka na zdraviju razinu. Najbolje vježbe za regulaciju krvnog tlaka su hodanje, džoging, vožnja bicikla, plivanje ili plesanje. Vježbe snage također mogu pomoći u regulaciji razine krvnog tlaka. Svakako se prije početka vježbanja posavjetujte s liječnikom.

Usvojite zdrave prehrambene navike

Usvajanjem zdravih prehrambenih navika možete smanjiti razinu krvnog tlaka za 15mm/Hg. Povećajte unos cjelovitih žitarica, voća, povrća i obranih mliječnih proizvoda. Da biste što lakše promijenili svoje prehrambene navike, počnite voditi dnevnik prehrane i zapisujte sve što ste pojeli. Tako ćete dobiti bolji uvid u to koliko je prehrana zapravo zdrava.

Isprobajte sok od cikle koji detoksicira i smanjuje krvni tlak!

Stručnjaci preporučuju povećanje unosa kalija koji može smanjiti negativan i štetan utjecaj soli. Kalij unosite putem cjelovitih namirnica, umjesto putem suplemenata. Neki od najboljih izvora kalija su banane, avokado, batat, brokula, cikla i zeleno lisnato povrće.

Smanjite unos soli

Unos soli je dovoljno malo smanjiti kako biste smanjili razinu krvnog tlaka za 2 do 8mm/Hg. Stručnjaci preporučuju da dnevno ne unosite više 2300mg soli, a za osobe koje boluju od hipertenzije je poželjno ne unositi više od 1500mg soli dnevno.

Jeste li znali da korijander snižava tlak, kolesterol i liječi anemiju?

Da biste smanjili unos soli nije dovoljno samo smanjiti potrošnju kuhinjske soli. Sol pronalazimo u nizu polugotovih i procesuiranih proizvoda. Smanjite unos suhomesnatih proizvoda i povećajte unos cjelovitih namirnica.

Smanjite unos alkohola

Alkohol može biti dobar, ali i loš za zdravlje. U malim količinama alkohol vam može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka, ali izaziva potpuno suprotan učinak kada ga konzumirate u prekomjernim količinama.

Prestanite pušiti

Svaka cigareta koju popušite za nekoliko minuta povećava razinu krvnog tlaka. Prestanak pušenja će vam pomoći regulirati razinu krvnog tlaka. Zapravo, prestanak pušenja će produljiti život bez obzira na to koliko dugo ste pušili.

Jeste li znali da sok od krumpira snižava krvni tlak i uništava stanice raka?

Smanjite unos kofeina

Kofein može, ali i ne mora negativno utjecati na razinu krvnog tlaka. Sve ovisi o tome koliko često pijete kavu i kakvu kavu pijete. Kako biste provjerili trebate li smanjiti unos kave, izmjerite krvni tlak 30 minuta prije kave i 30 minuta nakon kave. Ako se vaš krvni tlak povećao za 5 do 10mm/Hg, velika je vjerojatnost da ste osjetljiviji na kofein i da trebate smanjiti njegov unos.

Smanjite razinu stresa

Kronični stres utječe na razinu krvnog tlaka i može ju drastično povećati. Povremeni stres također može biti štetan ako stres ublažavate konzumacijom nezdrave hrane, ispijanjem alkohola ili pušenjem. Stres ne možete u potpunosti eliminirati ali se možete s njime nositi na zdraviji način.

Saznajte kako fermentirani češnjak snižava krvni tlak i pobjeđuje prehladu!

Redovito mjerite krvni tlak

Redovitim mjerenjem krvnog tlaka ćete dobiti bolji uvid u to jeste li na dobrom putu prema usvajanju zdravih životnih navika. Ako je razina krvnog tlaka pod kontrolom, liječnika možete posjećivati svakih 6 do 12 mjeseci.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije