Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!

5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!

5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2016.
  • Broj pregleda: 1.606
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i svoje zdravlje tako dovodimo u opasnost.

Brojna istraživanja potvrdila su da su ruke najčešći prenositelji bakterija, čak i kada redovno peremo ruke. Dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i svoje zdravlje tako dovodimo u opasnost.

Jeste li znali da držanje za ruke smanjuje stres i ublažava bolove?

Mogućnost zaraze povećava se ako nosimo nakit ili imamo duže nokte. Ovo su dijelovi tijela koje nikako ne biste trebali dodirivati rukama, bar ne u svakodnevnim situacijama.

1. Lice

Dodirivanje lica prstima trebali bi ograničiti na jutarnje umivanje, nanošenje kreme i šminke. Pritom pripazite da vam ruke budu čiste. Kad dodirujete prljavu površinu, a zatim dodirujete vlastito lice, riskirate opasna kožna oboljenja i infekcija.

2. Ušne školjke

Koža na ovom dijelu tijela vrlo je tanka i sklona upalama, a guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala. Ako osjetite svrbež u ušima, posjetite liječnika umjesto da sami pokušavate popravite stanje.

Jesu li vam ruke uvijek hladne? Možda vam nedostaje željeza!

3. Oči

Dodirivanje očiju dopušteno je samo u iznimnim situacijama, odnosno kada stavljate kontaktne leće ili odstranjujete komadić prljavštine. Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije, a ako patite od suhoće očiju ili svrbeža, obavezno se obratite liječniku.

4. Usna šupljina

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta u jednom satu kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu Journal of Applied Microbiology pokazala je da se trećina svih zaraza u tijelu prenosi upravo ovim putem.

Saznajte što ruke govore o vašem zdravlju!

6. Područje ispod noktiju

Stručnjaci savjetuju da bi trebali imati što kraće nokte jer je koža ispod ovog rožnatog dijela vrlo osjetljiva i predstavlja “džep” za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovito ne čistite taj dio tijela.

Komentari

Najnovije

Najčitanije