5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!

5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!

5 dijelova tijela koje ne smijete dirati rukama!
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.05.2016.
  • Broj pregleda: 1.838
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i svoje zdravlje tako dovodimo u opasnost.

Brojna istraživanja potvrdila su da su ruke najčešći prenositelji bakterija, čak i kada redovno peremo ruke. Dlanovima i prstima dodirujemo različite površine u okolini i svoje zdravlje tako dovodimo u opasnost.

Jeste li znali da držanje za ruke smanjuje stres i ublažava bolove?

Mogućnost zaraze povećava se ako nosimo nakit ili imamo duže nokte. Ovo su dijelovi tijela koje nikako ne biste trebali dodirivati rukama, bar ne u svakodnevnim situacijama.

1. Lice

Dodirivanje lica prstima trebali bi ograničiti na jutarnje umivanje, nanošenje kreme i šminke. Pritom pripazite da vam ruke budu čiste. Kad dodirujete prljavu površinu, a zatim dodirujete vlastito lice, riskirate opasna kožna oboljenja i infekcija.

2. Ušne školjke

Koža na ovom dijelu tijela vrlo je tanka i sklona upalama, a guranje prstiju i bilo kojih drugih štapićastih predmeta u ušnu školjku ugrožava zdravlje ušnog kanala. Ako osjetite svrbež u ušima, posjetite liječnika umjesto da sami pokušavate popravite stanje.

Jesu li vam ruke uvijek hladne? Možda vam nedostaje željeza!

3. Oči

Dodirivanje očiju dopušteno je samo u iznimnim situacijama, odnosno kada stavljate kontaktne leće ili odstranjujete komadić prljavštine. Dodirivanje očiju može dovesti do crvenila ili neke ozbiljnije infekcije, a ako patite od suhoće očiju ili svrbeža, obavezno se obratite liječniku.

4. Usna šupljina

Nedavno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi stavljaju prste u usta više od 20 puta u jednom satu kada im je dosadno na poslu. Studija objavljena u časopisu Journal of Applied Microbiology pokazala je da se trećina svih zaraza u tijelu prenosi upravo ovim putem.

Saznajte što ruke govore o vašem zdravlju!

6. Područje ispod noktiju

Stručnjaci savjetuju da bi trebali imati što kraće nokte jer je koža ispod ovog rožnatog dijela vrlo osjetljiva i predstavlja “džep” za zadržavanje opasnih bakterija iz okoline. Opasnost je veća ako redovito ne čistite taj dio tijela.

Najnovije

Najčitanije