8 najčešćih bolova u trbuhu: kako prepoznati uzrok

8 najčešćih bolova u trbuhu: kako prepoznati uzrok

8 najčešćih bolova u trbuhu: kako prepoznati uzrok
  • Objavljeno: Subota, 15.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Bolovi u trbuhu pripadaju najčešćim tegobama, posebice kod žena, uglavnom zbog većeg broja organa i anatomskih struktura koje se u njemu nalaze. Mogu biti posljedica kroničnih i ozbiljnih stanja poput upale debelog crijeva, ali i životnih navika koje se mogu jednostavno riješiti. Kod kroničnih bolova najčešće je riječ o posljedicama neliječenog uzroka akutnih bolova trbuha.

“Većina bolova u trbuhu uzrokovana je benignim problemima koji nisu opasni po život i dosta ih se naposljetku riješi sama od sebe”, rekao je za HuffPost Badr Al Bawardy, gastroenterolog s Yale Medicine.

Jačina bolova može varirati od oštre pa do tupe boli koja pulsira na jednome mjestu, ali dobra vijest je da bolovi u trbuhu najčešće ne predstavljaju neki veći problem. Čak i kod kroničnih stanja poput sindroma iritabilnog crijeva, simptomi se mogu poboljšati uz određene životne i prehrambene promjene, a mi vam donosimo najčešće uzroke bolova i kako ih prepoznati.

Bolovi uzrokovani hranom

Određena hrana, kao što je voće bogato vlaknima i hrana bogata ugljikohidratima, nekim ljudima može biti teška za probavu i dovesti do stvaranja plinova i nadutosti. Prejedanje i prebrzo jedenje također može pomoću u tome.

„Rutinsko uzimanje određenih lijekova, poput aspirina ili ibuprofena, također može uzrokovati upalu u želucu koja može izazvati bol“, rekla je profesorica medicine dr. Lisa Ganjhu.

Zatvor

Zatvor može uključivati i konstipaciju (manje od tri pražnjenja crijeva tjedno i odnosi se na otežano pražnjenje suhe i tvrde stolice) i opstipaciju (potpuni izostanak spontanog pražnjenja crijeva). Riječ je o vodećem uzroku nelagode u trbuhu, a može biti uzrokovan nizom zdravstvenih problema, uključujući lijekove (nesteroidni protuupalni, opioidne lijekove za ublažavanje bolova, antidepresivi itd.), nedostatak tjelovježbe, prehranu, nedovoljan unos tekućine i nagle promjene načina života, što često uključuje stres.

Normalnim pražnjenjem smatra se raspon od jedne do tri stolice dnevno do jedne stolice u tri dana jer učestalost varira od osobe do osobe. Ipak, vodite računa o svom probavnom zdravlju jer zatvor može biti i posljedica ozbiljnijih stanja, poput raka debelog crijeva i bolesti koje zahvaćaju više organa, kao što su lupus, sklerodermija i amiloidoza.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (SIC) jedan je od najčešćih uzroka bolova u trbuhu i pogađa 10 do 15% populacije. „Ova bolest dijagnosticira se nakon što se primjete simptomi neredovite stolice i boli koja se ili poboljšava ili pogoršava prilikom pražnjenja crijeva“, tvrde stručnjaci. Bol može biti blaga ili jaka, a mogu ju činiti grčevi pa sve do oticanja želuca i prekomjernih plinova. Ovim sindromom mišić debelog crijeva prečesto se steže i i zaziva bol i grčeve, obično u donjoj polovici trbuha.

Sindrom iritabilnog crijeva može se kontrolirati promjenama u prehrambenim rutinama, redovitim vježbanjem i uz dovoljnu količinu sna. Određeni lijekovi, poput dodataka prehrani s vlaknima, laksativa i lijekova protiv bolova, također mogu ublažiti simptome.

Gastropareza

Gastropareza je poremećaj rada želuca pri kojem se hrana sporije potiskuje u dvanaesnik (duodenum). Javlja se kada želudac ima poteškoća s pražnjenjem hrane i vode. Taj se sadržaj nakuplja u želucu i izaziva nadutost, bol, mučninu i osjećaj sitosti nakon samo nekoliko zalogaja hrane.

"Želudac se ne opušta i skuplja se kada bi trebao biti opušten", rekla je gastroenterologinja. Ovo stanje češće je kod starijih ljudi, ali i kod anksioznih osoba koje uzimaju antidepresive. Iako ne postoji lijek za gastroparezu, promjene u prehrani i određeni lijekovi mogu pružiti olakšanje.

Celijakija - simptomi, tko obolijeva, kako se otkriva i liječi

Intolerancije na hranu

Intolerancije na hranu mogu uzrokovati bolove u trbuhu, plinove i nadutostm uglavnom unutar nekoliko sati nakon jela. Kod intolerancije na hranu probavnom sustavu nedostaju određeni enzimi koji su neophodni za razgradnju određene hrane.

Najčešće intolerancije na hranu uključuju laktozu (mlijeko i mliječni proizvodi), histamin (kemikalije koje se prirodno nalaze u siru, ananasu, bananama, avokadu i čokoladi) i gluten (protein u pšenici, raži i ječmu).

Žučni kamenci

Žučni kamenci su najčešća su bolest žučnih puteva i predstavljaju relativno čest poremećaj u populaciji. To su tvorbe promjera od 2 do 5 milimetra. Pogađaju oko 10 do 15% stanovništva, a kod žena se pojavljuju dva puta češće. Ovo stanje je također češće kod trudnica i pretilih osoba.

Dok su žučni kamenci kod većine ljudi asimptomatski, neki mogu osjetiti intenzivnu bol u gornjem desnom dijelu trbuha, koja može trajati nekoliko minuta do nekoliko sati. Ova bol može stvarno varirati među pacijentima. "Ponekad je to grčevita bol, ponekad je povezana s mučninom, a nekad posljedica masnih obroka", rekla je Lisa. U određenim slučajevima, žučni kamenci se mogu izbaciti ili otopiti lijekovima, međutim, neki mogu zahtijevati operaciju. Prehrana igra važnu ulogu u stvaranju žučnih kamenaca, pogotovo ona bogata masnoćama i ugljikohidratima.

Menstruacija i bol u zdjelici

Dok gotovo svaka žena doživi neku vrstu menstrualnih bolova ili bolova u zdjelici tijekom života, određene vrste bolova u zdjelici mogu ukazivati na ozbiljniji temeljni zdravstveni problem.

Blagi do umjereni grčevi smatraju se normalnom nuspojavom menstruacije, ali ako grčevi traju dulje od nekoliko dana, pogoršaju se u oštar, probadajući ili pulsirajući osjećaj ili utječu na vašu sposobnost funkcioniranja, možda imate ginekološko stanje kao što je endometrioza, sindrom policističnih jajnika, miom ili adenomiozu. Ta se stanja često zanemaruju i shvaćaju tipičnim menstrualnim bolovima, stoga je ključno zauzeti se za sebe i pronaći liječnika koji će vas saslušati i pomoći vam u postavljanju dijagnoze kako biste započeli liječenje.

Sindrom bakterijskog prerastanja tankog crijeva

Ovo stanje, također poznato kao SIBO, javlja se kada postoji abnormalno povećanje količine bakterija na sluznici tankog crijeva. SIBO može biti uzrokovan stresom, putovanjem, uporabom antibiotika, alkoholom i određenim lijekovima. Sve te stvari mogu poremetiti mikrobiom.

SIBO često uzrokuje bolnu nadutost kada zrak ostane zarobljen u tankom ili debelom crijevu, zajedno s neugodnim osjećajem punoće i mučninom. U težim slučajevima čak mogu biti prisutni i znakovi malapsorpcije (gubitak težine, pothranjenost), oštećenje jetre, kožne promjene i bolovi u mišićima i kostima. Na ovaj sindrom sumnja se kada postoji dulji period nespecifičnih tegoba poput nelagode, boli i konstipacije.

Kako biste ublažili bolove u trbuhu, najprije morate postaviti ispravnu dijagnozu jer će vaš plan liječenja - bilo da se radi o prilagodbi prehrane, uzimanju lijekova ili zahvatu - zapravo ovisiti o tome što uzrokuje bol. Ako bol potraje, vrijedi dogovoriti sastanak s gastroenterologom koji može provesti testove kako bi odredio uzrok vaše boli. Stručnjaci preporučuju vođenje dnevnika prehrane kako biste vidjeli mogu li određene namirnice ili aktivnosti pridonijeti bolovima u trbuhu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije