Ljekovite prednosti i nuspojave slatkog pelina

Ljekovite prednosti i nuspojave slatkog pelina

Ljekovite prednosti i nuspojave slatkog pelina
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123rf

Slatki pelin (Artemisia annua) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Listovi slatkog pelina imaju karakterističan izgled poput paprati. Najviše je rasprostranjen na području zapada Azije, a zbog svoje djelotvornosti uzgaja se diljem svijeta. U Hrvatskoj je zabilježen polovicom 20. stoljeća. Cvate od srpnja do rujna.

Latinsko ime Artemisia dobilo je po grčkoj božici Artemidi zbog iznimne ljekovitosti kod ženskih bolesti ili od grčke riječi artenes što znači svjež odnosno zdrav. Ime vrste annua znači jednogodišnji. Više od 2000 godina koristio se u tradicionalnoj kineskoj medicini za jačanje imuniteta, suzbijanje vrućice i ublažavanje bolova i upala. Dijelovi koji rastu iznad zemlje koriste se u proizvodnji lijekova.

Slatki pelin i bolesti

Njegova glavna primjena kao lijek je u borbi protiv malarije. Glavni aktivni sastojak slatkog pelina je artemisinin koji čisti organizam uništavajući kancerogene stanice. Artemisinin ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje, a također uništava i širok spektar parazita koji se nalaze u organizmu.

Slatki pelin ima široku primjenu i kod bakterijskih infekcija kao što su tuberkuloza i dizenterija, kod virusnih infekcija poput prehlade. Osim toga, djelotvoran je i kod želučanih problema, vrućice, žutice, psorijaze, gubitka apetita, poremećaja krvnih žila, zatvora, problema sa žučnim mjehurom te bolnih menstruacija. Slatki pelin može se također primijeniti izravno i na koži zbog bakterijskih i gljivičnih infekcija, artritisa, modrica i drugih bolova u zglobovima. Zanimljivo je kako ekstrakti slatkog pelina smanjuju razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika COVID-19 prema američkim znanstvenicima sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, Sveučilišta Washington i Politehničkog instituta Worchester.

Slatki pelin korištenje

Jedna od klasičnijih uporaba slatkog pelina pripravljanjem čaja od slatkog pelina. Potrebno je dodati dvije čajne žlice slatkog pelina u 250 ml prokuhane vode. Poklopiti to i ostaviti 15 minuta te nakon toga procijediti i popiti. Može se piti tri puta tijekom dana, a najbolje dva sata prije obroka.

Slatki pelin možete koristiti i u obliku ulja za inhalaciju. Potrebno je prokuhati dvije litre vode i ostaviti dvije minute da se voda ohladi. Dodajte 2-3 kapi eteričnog ulja slatkog pelina i udišite jednu minutu. Zatim ponovno dodajte 2-3 kapi i udišite minute. Ponavljajte postupak sve dok ne nakapate desetak kapi. Preporučuje se ponavljati cijeli proces dva do tri puta dnevno.

Slatki pelin nuspojave

Naravno, preporučuje se savjetovanje s liječnikom u vezi upotrebe slatkog pelina. Moguće nuspojave su mučnina, povraćanje i proljev koji mogu potrajati nekoliko dana, a u ekstremnim slučajevima i pojava anemije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije