Evo kako možete smanjiti zadržavanje vode i ublažiti nadutost

Evo kako možete smanjiti zadržavanje vode i ublažiti nadutost

Evo kako možete smanjiti zadržavanje vode i ublažiti nadutost
  • Objavljeno: Srijeda, 26.05.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Svi s vremena na vrijeme imamo problema sa zadržavanjem vode, ali kod nekih ljudi je taj problem učestao i nikada ne prolazi. Zadržavanje vode se javlja kada tijelo pohranjuje više vode nego što mu treba. Tada se javlja nadutost, povećanje tjelesne težine i naticanje nekih dijelova tijela, naročito stopala, ruku i gležnjeva.

Ponekad je zadržavanje vode posljedica ozbiljnih medicinskih stanja, kao što su srčane bolesti ili bolesti bubrega. Ako problemi sa zadržavanjem vode traju dulje od nekoliko tjedana, bez obzira na sve što radite, svakako posjetite liječnika. Ako povremeno imate problema sa zadržavanjem vode, promijenite neke prehrambene i životne navike kako biste ih u potpunosti izbjegli i spriječili.

1. Smanjite unos soli

Našem tijelu je sol potrebna kako bi reguliralo ravnotežu tekućine. No, istraživanja pokazuju da prekomjeran unos soli potiče tijelo na zadržavanje tekućine. Gotovo svi procesuirani proizvodi sadrže visok udio soli, stoga ne zaboravite da sol ne unosite samo putem čiste kuhinjske soli. Stručnjaci ističu da osobe koje su izrazito fizički aktivne trebaju povećati unos soli jer ju gube putem znojenja.

2. Povećajte unos kalija

Manjak kalija u tijelu može uzrokovati zadržavanje vode. Istraživanja su pokazala da kalij pomaže u regulaciji razine soli u tijelu. Povećajte unos namirnica bogatih kalijem. To su avokado, tamno zeleno lisnato povrće i banane.

3. Povećajte unos vode

Do zadržavanja vode u tijelu dolazi kada ne unosite dovoljno vode. Kada je tijelo dehidrirano, ono smanjuje količinu oslobođene vode jer ne zna hoće li dobiti još. Smanjenje unosa vode vam neće pomoći u smanjenju nadutosti. Najbolji način da se riješite nadutosti i zadržavanja vode je da povećate unos vode. Učinak će biti još bolji ako u vodu dodate malo limunovog soka.

4. Povećajte unos vlakana

Vlakna potiču rad probavnog sustava i sudjeluju u prevenciji nadutosti i zatvora. Povećajte unos voća, povrća, graha i mahunarki. No, s povećanjem unosa vlakana budite oprezni. Ako do sada niste imali običaj unositi adekvatnu količinu vlakana, unos vlakana postupno povećavajte jer naglo povećanje unosa vlakana može uzrokovati suprotan i neželjeni učinak. Postupnim povećanjem unosa vlakana ćete tijelu dopustiti da se polako na to navikava.

5. Smanjite unos šećera i alkohola

Prekomjerni unos šećera uzrokuje porast razine inzulina, što tijelo potiče na zadržavanje soli. U potpunosti uklonite šećer iz prehrane ili njegov unos svedite na minimum. Alkohol može uzrokovati dehidraciju, a dehidriranost tijela potiče tijelo na pohranjivanje još veće količine vode.

6. Povećajte unos čaja i kave

Čak i kava su odličan izvor kofeina koji ima blago diuretsko djelovanje. Diuretici će potaknuti češće mokrenje i smanjiti zadržavanje vode. Čaj od listova maslačka je naročito dobar jer ima potpuno prirodno diuretsko djelovanje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije