Razvod u krevetu? Dobre i loše strane spavanja u odvojenim krevetima

Razvod u krevetu? Dobre i loše strane spavanja u odvojenim krevetima

Razvod u krevetu? Dobre i loše strane spavanja u odvojenim krevetima
  • Objavljeno: Nedjelja, 03.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Spavanje je ključan proces za održavanje zdravlja našeg organizma, rast mišića i obranu imuniteta od bolesti. Zbog toga stručnjaci za spavanje naglašavaju koliko je bitno vaše okruženje za spavanje i razne faktore spavaće sobe koji utječu na kvalitetu sna. Osim temperature, odjeće i posteljine, važan čimbenik je i partner u krevetu. Osoba s kojom dijelite krevet može imati veliki utjecaj na kvalitetu i količnu sna.

Iako ima grub naziv, "razvod u krevetu" se odnosi na odluku da spavate u odvojenom krevetu ili sobi od partnera, prenosi Well+Good. Ovo može biti učinkovito rješenje kada se vaši obrasci spavanja ne podudaraju. Ovu odluku su donijeli i neki od najpoznatijih parova na svijetu kao Donald i Melania Trump, Tim Burton i Helena Bonhan Carter pa čak i kraljica Elizabeta koja je spavala odvojeno od pokojnog supruga, princa Filipa, tvrdi The List.

Zašto je dobro spavati odvojeno od partnera?

  • Tiši i mirniji san

Ako vaš partner hrče, puno se okreće ili priča u snu, možda je pravo vrijeme da se odvojite i spavate ugodnije. Ugodniji i mirniji san donosi kvalitetniji odmor pa ćete tako lakše započinjati novi dan. Također, problem može biti ako vaš partner voli spavati uz upaljena svijetla ili televizor što može ometati vaš ciklus spavanja.

  • Bolja komunikacija

Prije nego krenete s odvojenim spavanjem, pričajte sa svojim partnerom o obrascima spavanja. Vodite raspravu i iznosite svoja mišljenja uvažavajući partnerova i time gradite kvalitetniji odnos. Također, ovakav tip rasprava može vam pomoći u razumijevanju i boljem nošenju s ostalim životnim preprekama koje vam se nađu na putu. Klinička psihologinja i specijalistica medicine spavanja Holly Milling predlaže da razmislite koliko san utječe na vašu vezu i kako bi odvojeno spavanje (barem nekoliko noći) moglo utjecati na vaše odnose, tvrdi Well+Good.

  • Veće uzbuđenje

Budući da vi i vaša bolja polovica nećete dijeliti isti krevet, iskoristite ovo kao priliku kako biste bolje planirali intimne odnose i fizički kontakt. "Nađite vremena jedno za drugo kada imate zajedničke slobodne dane", kaže Jennifer Kowalski, savjetnica za odnose. "Jedite zajedno, planirajte spojeve i pobrinite se da budete si prioritet izvan posla i spavanja", dodaje.

No, iako postoje pozitivni čimbenici, ovo ne mora biti primjenjivo za svakoga!

Koje su loše strane odvojenog spavanja parova?

  • Povećani troškovi

Osim ako nemate gotovu gostinjsku ili drugu sobu u koju se možete uselite, računajte na dodatne troškove za stvaranje i opremanje nove prostorije. Osim sobe, bit će potrebno kupiti krevet, madrac, posteljinu i ostale potrepštine kako biste imali kvalitetniji san.

  • Osjećaj udaljenosti

Ako se ne radi o obostranoj odluci, partner koji ostaje sam može se osjećati napušteno što bi se moglo pretvoriti u ogorčenost nakon nekog vremena.

  • Moguć gubitak intimnosti

Računajte na opasnost od gubitka seksa i općenito intimnih odnosa. Intimnost koju ste dijelili dok ste spavali zajedno možda ćete teško nadoknaditi zbog preužurbanog rasporeda, stresa i drugih čimbenika. Tako biste mogli zahladiti vaš odnos što kasnije može rezultirati i prekidom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije