5 neuobičajenih PMS simptoma osim grčeva

5 neuobičajenih PMS simptoma osim grčeva

5 neuobičajenih PMS simptoma osim grčeva
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako se svaka žena u nekom trenutku morala pomiriti s činjenicom da su oni dani u mjesecu neizbježni, ima onih mjeseci kada nam se čini kao da smo zarobljene u vlastitom tijelu i želimo iz njega izaći.

Tada više ne pomažu ni klasična utjeha u slatkišima ni klišej filmovi za plakanje. Menstrualni grčevi postaju prejaki, krvarenja su obilna, a uz to ciklus uzrokuje niz drugih simptoma koje taj mjesec baš i nismo očekivale, a mi vam donosimo pet simptoma s kojima se nekada susrećemo za vrijeme i oko menstruacije.

Kao što vjerojatno već znate, vaš menstrualni ciklus nisu samo dani koje provodite u grčevima i krvarenju. Vaš ciklus ima četiri različite faze, a razine hormona variraju tijekom njih. To su menstruacija, folikularna faza, ovulacija i luteinska faza, Dogovorno, prvi dan menstrualnog krvarenja predstavlja prvi dan menstrualnog ciklusa. Svaka faza ima svoje nuspojave, ali simptomi koji se javljaju su jedinstveni. Ovo su neočekivani dijelovi tijela na koje vaš ciklus često utječe:

1. Ukočenost i bol u zglobovima

U mišićima i hrskavici postoje receptori za estrogen, prenosi wellandgood., pa promjene u razinama hormona mogu utjecati na mišiće i kosti. Mnoga istraživanja pokazala su da je estrogen povezan s pragom boli, a pad estrogena ukazuje na nižu toleranciju na bol. To znači da kada vam razina estrogena tijekom menstruacije padne, možete osjetiti bol jačeg intenziteta. U tom slučaju pronađite rješenje u toplim kupkama i nesteroidnim protuupalnim lijekovima za ublažavanje boli.

2. Glavobolje i dehidracija

Ako vas često boli glava tijekom ili oko menstruacije, niste pogriješili ako pretpostavite da je menstruacija uzrok. Pad estrogena povezan je s glavoboljama, pa čak i jakim migrenama.

Estrogen i progesteron utječu na receptore neurotransmitera u mozgu, što može rezultirati promjenama raspoloženja ili jakim glavoboljama. Uzrok nije sama količina ovih hormona, nego brzina kojom hormoni fluktuiraju.

Uzročnik glavobolje može biti i dehidracija. Studija iz 2020. objavljena u Frontiers in Physiology pokazala je da estrogen i progesteron utječu na to kako tijelo pohranjuje i koristi vodu tijekom menstrualnog ciklusa. Znanstvenici objašnjavaju i kako dehidracija može povećati intenzitet bolova. Iz ovog razloga, bitno je da u vrijeme menstruacije konzumirate čak i više tekućine nego inače.

3. Bolne i osjetljive grudi

Bol u grudima obično je uzrokovana višim razinama progesterona, koje se javljaju tijekom luteinske faze. Osjetljivost i natečenost grudi događa se zbog sakupljanja vode u tkivima, pa su zbog toga grudi bolne. Hormon prolaktin također je zaslužan za bolove u grudima neposredno prije mjesečnice. Ipak, postoji zdrava metoda za smanjenje bolova. Stručnjaci tvrde da konzumiranje više voća i povrća može pomoći u smanjenju boli. Naime, vlakna iz voća i povrća smanjuju naslage vode u grudima.

4. Bol u leđima i ukočenost

Bol u leđima uzrokovana je menstrualnim kontrakcijama maternice, koje utječu na mrežu živaca u području zdjelice. Hormon prostaglandin uzrokuje kontrakcije maternice, a može utjecati i na mišiće leđa i uzrokovati bolove u leđima.

Za olakšanje upotrijebite jastučić za grijanje jer on potiče širenje krvnih žila, što poboljšava protok krvi. To zauzvrat može smanjiti bol od simptoma u ovom razdoblju. Nesteroidni protuupalni lijekovi poput ibuprofena također pomažu u ovom slučaju.

5. Nadutost

Oko 70 posto žena pati od nadutosti tijekom menstruacije. Stoga, ako patite od redovnih želučanih tegoba i probavnih smetnji, velika je mogućnost da je vaš ciklus pravi uzročnik. Razlog su fluktuacije u razinama estrogena i naglom padu progesterona prije mjesečnice. Kada su razine estrogena veće, naša tijela imaju tendenciju zadržavanja vode. Progesteron, koji je visok u drugoj polovici ciklusa, može usporiti rad probavnog trakta, što također ne može pomoći simptomima nadutosti.

Iako su simptomi mjesečnice raznoliki, treba zapamtiti da su individualne vrijednosti i da vi najbolje poznajete svoje tijelo. Ako vas zabrinjava neki od simptoma mjesečnice ili uočavate dublje probleme, uvijek je pametno obratiti se svome liječniku.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije