Što pogoršava prehladu?

Što pogoršava prehladu?

Što pogoršava prehladu?
  • Objavljeno: Petak, 27.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Puno toga u što vjerujete o prehladi je samo mit. Nećete se prehladiti zato što ste izašli na hladan zrak mokre kose ili spavali u hladnoj prostoriji. Prehlada je uzrokovana infekcijama dišnog sustava. Kada ste prehlađeni, važno je da učinite sve da prehlada što prije prođe i poduzmete određene korake koji mogu ublažiti simptome prehlade.

Ako ste prehlađeni, svakako trebate promijeniti neke navike kako ne biste dodatno pogoršali simptome prehlade.

Pravite se da niste bolesni

Ovo nikada neće imati pozitivan učinak. Ne možete ignorirati prehladu. Kada ste bolesni, morate se pojačano brinuti o sebi. Vašem tijelu će biti potrebna energija da bi se obranilo od infekcije. Kada ste prehlađeni, morate promijeniti neke navike i usporiti. Ako nećete usporiti i dopustiti tijelu da se obrani od infekcije, prehlada će trajati puno dulje.

Ne spavate dovoljno

Adekvatna količina sna je ključna za jak imunološki sustav. Jedno istraživanje je pokazalo da manje od 7 sati sna značajno povećava rizik od nastanka infekcija. Ako ste prehlađeni, dopustite svojem tijelu da se odmori i ujedno obrani od infekcija. Slobodno odspavajte popodne i navečer ranije pođite u krevet. Kada je u pitanju prehlada, spavanja nikada neće biti previše.

Izlaganje stresu

Hormoni stresa, adrenalin i kortizol, smanjuju sposobnost tijela da se obrani od infekcija. Visoka razina stresa ometa rad imunološkog sustava, što trajanje prehlade može dvostruko pa i trostruko produljiti.

Pijete premalo tekućine

Kada ste prehlađeni, trebate piti što više tekućine jer ona razrjeđuje sluz, ublažava začepljenost dišnih sustava i olakšava iskašljavanje. Bilo koja tekućina će pomoći. Voda, sok, topli čaj i juha su najbolji. Bez obzira na ono što ste čuli, čak i mlijeko mogu olakšati začepljenost dišnih sustava, iako postoji mit da uzrokuju zgušnjavanje sluzi.

Konzumirate alkohol

Prevelika količina alkohola će dehidrirati tijelo i pogoršati simptome prehlade, naročito začepljenost dišnog sustava. Također će oslabiti imunitet i smanjiti djelovanje lijekova koje uzimate. Dok se ne počnete osjećati bolje, nemojte konzumirati alkohol.

Previše koristite sprejeve za odčepljivanje dišnog sustava

S njima trebate biti jako oprezni. Oni će odlično djelovati prva 3 dana, a nakon toga mogu pogoršati začepljenost dišnog sustava.

Pušite

Pušači češće pate od prehlade, a njihove prehlade su gore i traju dulje. Pušenje oštećuje stanice u plućima i otežava borbu protiv prehlade. Ako ste prehlađeni, nemojte pušiti i izbjegavajte društvo pušača.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije