Pripremite se na niske temperature!

Pripremite se na niske temperature!

Pripremite se na niske temperature!
  • Objavljeno: Utorak, 17.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nožni prsti se najčešće smrznu

Do smrzotina dolazi kada ste izloženi ekstremnoj hladnoći. Logika nam govori da je veća vjerojatnost da će se smrznuti nezaštićeni dijelovi tijela.

Smrzotine najčešće zahvaćaju nožne prste, nos, uši, obraze, bradu i prste na rukama. Kada ste izloženi ekstremno niskim temperaturama, tijelo svu svoju energiju troši da se ugrije. Krv počinje pojačano cirkulirati na području srca i pluća, ali ne i na području ekstremiteta.

Smrzotine možete dobiti u jako kratko vrijeme

Većina smrzotina se događa kada je osoba na duže vrijeme izložena jako niskim temperaturama. Kada je temperatura ispod ništice, nezaštićena koža se može smrznuti u roku od 5 minuta. Ako su temperature nekoliko desetaka stupnjeva ispod ništice, nezaštićena koža se može smrznuti za tek 1 minutu.

Vjetar je također važan faktor. Ako temperature nisu toliko niske, ali puše hladan vjetar, rizik od smrzavanja ostaje visok.

Topla voda je najbolji lijek

Najbolji način da ublažite smrzotinu je da zahvaćeni dio tijela umočite u toplu vodu. Temperatura vode treba biti ugodna nezahvaćenim dijelovima tijela.

Smrzotinu namačite u toploj vodi oko 30 minuta, dok se koža ne opusti. Zagrijavanje tijela može biti bolno. U tom slučaju popijte lijek protiv bolova.

Ako ste se smrznuli, što prije idite na toplo mjesto

Pri prvim znakovima smrzotina trebate potražiti toplo mjesto i medicinsku pomoć. Svucite svu odjeću koja je mokra i koja otežava oporavak kože. Nemojte dirati žuljeve. Pijte tople napitke.

Nemojte hodati ako su vam se smrznula stopala ili nožni prsti. Nemojte masirati ili trljati zahvaćeni dio. Ako možete, zahvaćeni dio umočite u toplu vodu. Nemojte se previše približavati vatri jer smrznuta koža lako zadobiva opekotine.

Vunena odjeća najbolje grije

Tijekom ekstremno niskih temperatura nosite udobnu, ne previše usku, vunenu odjeću. Ona omogućuje koži da diše i bolja je od pamuka jer ne gubi svojstvo prozračnosti kada se namoči znojem.

Najbolje je obući se slojevito i to tako da su slojevi od različitih materijala. Tako unutarnji sloj može biti vuneni, a vanjski sloj nepropusan i otporan na vjetar.

Niske temperature uistinu lede vodu u tijelu

Istraživanja su pokazala da se voda u tijelu počinje pretvarati u kristale kada je tijelo izloženo ekstremno niskim temperaturama. Ovo je jako opasno jer može doći do dugoročnih štetnih promjena u tjelesnim stanicama.

Iz ovog razloga je smrzotine jako teško liječiti. Zahvaćeni dio tijela se može oporavljati tjednima, a rizik od nastanka infekcija je cijelo vrijeme jako visok.

Nakit povećava rizik od smrzavanja

Kada su temperature ekstremno niske, metalan nakit može ubrzati proces hlađenja kože i povećati rizik od smrzavanja. Uši su dio tijela koji se najčešće smrzne, stoga bi bilo dobro da prestanete nositi naušnice za vrijeme ekstremno niskih temperatura.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije