Neprospavana noć - kako preživjeti dan?

Neprospavana noć - kako preživjeti dan?

Neprospavana noć - kako preživjeti dan?
  • Objavljeno: Petak, 03.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vaše obaveze neće pričekati da se vi odmorite, stoga je potrebno brzo nadomjestiti energiju kako biste preživjeli dan nakon neprospavane noći. Donosimo vam savjete vodećih svjetskih stručnjaka uz čiju ćete pomoć imati više energije.

Kofein, ali umjereno

Kofein će vam pomoći u vraćanju energije, ali samo ako nećete u njemu pretjerivati. Dvije šalice kave će vam dati energije onoliko koliko mogu, a sve više od toga će imati suprotan učinak.

Kada niste dovoljno ili nimalo spavali, hormoni spavanja se neprestano oslobađaju, a prekomjerna količina kave neće zaustaviti ovaj proces. Isto vrijedi i za suplemente koji obećavaju povećanje razine energije.

Energetska pića mogu pomoći kada se koriste pravilno, ali u većini slučajeva rade više štete nego koristi. Stručnjaci preporučuju da konzumirate kavu ili zeleni čaj. Također, koliko god umorni bili, nemojte piti kavu u popodnevnim satima jer ćete imati problema sa spavanjem još jednu večer.

Ne oslanjajte se na šećer

Kada ste neispavani, vjerojatno ćete biti u iskušenju da pojedete nešto slatko. Nemojte. Šećer će brzo podići razinu energije, ali će ona još brže pasti, a vi ćete biti umorniji nego prije.

Umjesto toga jedite uravnoteženo i povećajte unos namirnica bogatih proteinima, kao što su orašasti plodovi i nemasno meso. Izbjegavajte velike obroke i jednostavne ugljikohidrate, kao što je tjestenina.

Za doručak unesite što je više moguće proteina, primjerice, jaja i jogurt. Ako ste ljubitelj slatkoga u jutarnjim satima, radije pojedite voće, a ne krafnu. Prirodni šećeri se sporije razgrađuju pa će razinu energije održavati nešto stabilnijom.

Uzmite pauzu

Nakon neprospavane noći ćete možda osjećati nagli pad i rast energije. Kako biste ostali fokusirani, uzimajte kratke pauze tijekom dana.

Prošećite na svježem zraku. Kretanje potiče budnost, a sunce će smanjiti oslobađanje hormona koji potiču spavanje.

Vježbajte, ali umjereno. Kada ste umorni nemojte vježbati visokim intenzitetom jer povećavate rizik od nastanka ozljeda.

Kratko odspavajte ako vam to vrijeme dopušta. Samo 25 minuta sna će revitalizirati tijelo i um. Nemojte spavati dulje jer ćete se osjećati umornije nego prije spavanja. Za najbolji učinak, popijte kavu neposredno prije spavanja jer će ona početi djelovati kada se probudite, a razina energije će opet biti na zavidnoj razini.

Pojednostavnite dan

Priznajte, niste baš najproduktivniji nakon neprospavane noći. Svoj radni dan probajte pojednostavniti što je više moguće.

Odradite obaveze koje su najhitnije. Napravite raspored za idući dan. Nemojte donositi važne odluke dok god se ne odmorite.

Nemojte predugo spavati

Možda ćete biti u iskušenju da cijeli dan provedete u krevetu kako biste se odmorili. Umjerenost, kao i svugdje, je ključna.

Koji sat više spavanja neće naškoditi, ali nemojte pretjerivati jer ćete narušiti biološki ritam i imat ćete poteškoća sa spavanjem idućeg dana.

Ako inače spavate 7 sati, odspavajte 2 sata dulje, odnosno 9 sati jer je tijelu to sasvim dovoljno. Bez obzira na to koliko ste umorni, nema potrebe da spavate dulje od 10 sati.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije