Što uzrokuje debljinu?

Visoko kalorična prehrana
Ukoliko je unos energije hranom konstantno veći od potrošnje, debljamo se! Neizostavno nastaje energetska neravnoteža unosa i sagorijevanja kalorija, pri ćemu se suvišna unesena energija nagomilava u vidu masnog tkiva.
Hrana bogata mastima i šećerom puna je energije i može dovesti do debljanja. Danas je tradicionalna kuhinja zamijenjena modernim industrijskim namirnicama koje su rafinirane i sadrže više masti i šećera, koji se često dodaju radi boljeg okusa i produženja roka trajanja.
Konzumiranje jednostavnih ugljikohidrata: šećer, kolači, slatki napitci, vino i pivo, doprinosi debljini više nego unošenje složenijih ugljikohidrata: tjestenina, integralna riža, žitarice, povrće i svježe voće. Jednostavni ugljikohidrati se brzo absorbiraju iz crjeva i dovode do naglog porasta glukoze i inzulina u krvi nakon obroka, što doprinosi debljanju.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Dinstani poriluk sa krumpirom
30 min12345 -
Recept tjedna
Čokoladni kruh s bananom i jagodama
1:20h12345 -
Recept mjeseca
Torta od mrkve i sira
50 min12345