Kako se suočiti sa svojim strahovima i otpustiti ih?

Kako se suočiti sa svojim strahovima i otpustiti ih?

Kako se suočiti sa svojim strahovima i otpustiti ih?
  • Objavljeno: Četvrtak, 23.03.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Ono što svakog pojedinca zaista sputava da živi punim plućima, a da to nisu fizičke zapreke, su strahovi. Strahovi se na energetskoj razini manifestiraju kao blokade, energije koje s vremenom mogu ojačati te se pretvoriti u bolesti ne samo na psihičkoj, već i na fizičkoj razini. Dakle, ako ih promatramo na taj način, strahovi su nepoželjni i negativni.

Korijen straha

Ako promatramo kako strah nastaje, možemo možda uočiti da on može imati i svoj pozitivan korijen. Strah može nastati kao nešto što nas po prirodi stvari štiti. Uzmimo primjer, kada smo bili djeca, roditelji su nas učili što je za nas dobro, a što ne, podučili su nas da je opasno istrčati na cestu jednako kao što je i opasno gurnuti ruku u vatru. To su najjednostavniji primjeri. Strah je dakle u tom slučaju bio postavljen u našu svijest kao nešto što je zapravo pozitivno za nas i štiti nas da si ne naudimo. Dakle, jedan od načina suočavanja sa strahom jest pokušati ga promotriti kao nešto što je u jednom času života za nas bilo pozitivno. Tada će sam strah izgubiti toliki negativni naboj koji nosi sa sobom, dapače, čak prije nego ga odlučimo otpustiti, možemo mu izraziti i svoju zahvalnost jer je služio svrsi.

Kad strah nije konstruktivan?

Strah u sebi uvijek nosi određenu dozu realnosti, ali za nas nije konstruktivan ako nas toliko zakupi da nam onemogućava "normalan" život, a pri tom mislim na takvo stanje u kojem smo neprestano zabrinuti oko ishoda pojedine situacije, ne možemo se ni opustiti kako bi u miru zaspali ni ne prestajemo opsesivno u glavi vrtjeti raznorazne scenarije negativnog ishoda.

Takva vrsta ponavljajućeg straha koji ne možemo otpustiti iscrpljuje našu energiju te nam onemogućuje da pribrano i razborito djelujemo u situaciji kada smo zaista neposredno izloženi onome što nas plaši. To je još uvijek mentalna razina strahova koja tada naravno djeluje i na naše emocije i ako smo podložni strahu, čini nas ranjivijima. Stoga, upotrijebimo tu mentalnu razinu kako bi si najprije rastumačili procese koji se u nama zbivaju.

Nerealni strah - odvojenost od naše istinske prirode

Druga razina o kojoj možemo govoriti je i ona duhovna. Strahovi nas odvajaju od onoga što zaista jesmo i zato je redovna duhovna praksa preporučljiva jer nas povezuje s jednom višom, duhovnom stvarnosti. Naša duhovna stvarnost govori nam da smo mi uistinu biće ljubavi, mira i radosti. Strah, a pogotovo onaj nerealni, odsustvo je ljubavi i on je zapravo indikator odvojenosti od naše istinske prirode.

Kada održavamo svoju duhovnu praksu, osnažujemo se i kultiviramo svoj unutarnji mir. Dolazimo u jedno stanje gdje spoznajemo svoju snagu kreiranja. Mi smo kreatori! Dakle, mi smo ti koji kreiraju svoj odaziv na danu situaciju, ali i time stvarnost svog trenutka. Osim kreacije svoje reakcije, kako jačamo svoje duhovne mišiće, stanje u kojem jesmo, na kojem vibriramo, vibraciona razina privlači k nama životna iskustva koja su podudarna našoj vibraciji.

Strahovi s kojima se suočavamo na globalnoj razini sve su više napad na naš duhovni imunitet. Koliko god nas informirali, mediji zapravo podržavaju kulturu straha i glorificiranja katastrofe. Situacija u svijetu razotkriva jedan od najvećih strahova naše kulture, a to je strah od smrti. Ako promatramo prirodu našeg postojanja na ovom svijetu: mi smo dio prirode i dio njenih ciklusa. To je neizbježno. Svaki ljudski život slijedi taj jedan ciklus. Upoznavanjem naše duhovne prirode dobivamo jedno drukčije shvaćanje te neizbježne prolaznosti, a to je da je duh vječan.

Vježba za otpuštanje strahova

Najprije odvojite nešto vremena kako biste razmisli koji su to strahovi kod vas najaktualniji. Ispišite ih kako bi ih lakše imali na umu kada krenete s duhovnim radom. Pronađite svoje mirno mjesto. Sjednite u meditativan položaj (može i na stolici ako vam je tako lakše), kralješnica neka bude uspravna. Opustite se. Prilikom opuštanja možete koristiti različite tehnike. To mogu biti tehnike daha: s izdahom otpuštate i dajete naredbu tijelu da se opusti ili prolazeći pažnjom dio po dio tijela svjesno ih opuštate.

Kada ste opušteni krećemo u potragu za strahovima koji se manifestiraju kroz osjetilne senzacije na našem tijelu. Promatrajte, prođite svoje tijelo u namjeri da osvijestite gdje osjećate djelovanje straha, odnosno gdje se tijelo steže, grči pri pomisli na koji od strahova s vaše liste. Možete i odlučiti da ćete raditi s energijom strahova bez da ih prethodno definirate, sjetite se da se mnogo strahova pohranjuje u našu podsvijest i teško su nam dostupni ukoliko se ne nađemo u životnim situacijama gdje jasno izlaze na vidjelo.

Podsjećam, rad s energijom je usko povezan s postavljanjem namjere. Vaša energija će slušati vašu namjeru.

Kada ste detektirali gdje osjećate vaš strah krenite svjesno usmjeravati svoj dah prema tom mjestu. Kada udahnete, zamislite da dovodite dah do mjesta djelovanja straha, a kada izdahnete, zamislite da izdišete i vadite taj strah van iz sebe, iz svojeg dijela tijela ili organa, tijela i naposlijetku aure (prostora koji okružuje naše tijelo). Uzmite si vremena koliko god vam je potrebno.

Sada kada ste taj prostor očistili od energije straha, mogli biste se osjetiti ranjivima. Sjetite se da je ovo kao da smo izveli operaciju na duhovnoj razini. Stoga se napunite pozitivnim energijama. Stavite dlanove na sredinu prsnog koša i evocirajte u sebi osjećaj ljubavi te je postepeno širite dok je ne proširite u prostor cijele svoje aure. Možete upotrijebiti i vizualizaciju poput plašta zlatne svjetlosti koja vas štiti od toga da energija straha opet prodre do vas.

Pojačajte svoje dobre energije i nakon vježbe čineći nešto lijepo za sebe. Slušajte glazbu koju volite, počastite se šetnjom, razgovorom s dragim (stabilnim) osobama, toplom kupkom... Vježbu možete izvoditi u jednom razdoblju, dok ne osjetite popuštanje strahova. Nije doduše potrebno vježbu izvoditi više puta dnevno jer je uvijek bitno dopustiti si razdoblje integracije.

Idući put kada se susretne sa situacijom koja u vama izaziva strah, nemojte automatski podleći reagiranju. Radije promatrajte. Promatrajte što se dešava s vašim osjećajem mira, s vašim osjećajem stabilnosti i unutarnje sigurnosti. Odlučite želite li dopustiti da vas prožme taj osjećaj ili ne. Vi odlučujete.

Kolumne Tatjane Pavlic Blažon pronađite ovdje.

Pogledajte video kako biste još jednom ponovili vježbu sa mnom:

O autoru:

Tatjana Pavlic Blažon je svestrana osoba. Po struci je pravnica, a osim toga vodi Studio Hara u Čakovcu i Varaždinu te više godina radi s vježbačima kao i pojedinačno s klijentima s kojima radi na iscjeljivanju. Do rada s energijom došlo je kao rezultat dugogodišnje osobne prakse meditacije te kao svojevrstan poziv. Kako vjeruje da smo najbolji u onome što je naša unutarnja svrha i što nam donosi najviše radosti u životu, unatoč društvenom okruženju u kojem nailazi na zapreke u prihvaćanju takvog oblika terapeutskog rada, na sreću svih ustrajala je, slušala svoje srce i sada vam može prenijeti svoja mnoga bogata i zanimljiva iskustva rada na iscjeljivanju. Više informacija potražite na YouTube i Facebook stranici Transformation Healing by Tatjana.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije