Kako prepoznati puknuće ciste na jajniku? I što sve trebate znati?

Kako prepoznati puknuće ciste na jajniku? I što sve trebate znati?

Kako prepoznati puknuće ciste na jajniku? I što sve trebate znati?
 • Objavljeno: Utorak, 21.02.2023.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Misao da možda imate puknuće ciste na jajnicima može biti zastrašujuće. Naime, to je izuzetno neugodno iskustvo. Ako imate redovitu mjesečnicu, vjerojatno je da je vaše tijelo u nekom trenutku razvilo cistu na jajnicima, što je poprilično normalno. Možda niste ni znali da postoji, jer većina cista na jajnicima ne uzrokuje probleme i nestane sama od sebe.

Ipak, oko 8 % žena koji nisu ušle u menopauzu će proizvesti cistu dovoljno veliku da im je potrebno liječenje. U tom slučaju, pogotovo ako cista na jajniku pukne, mogli biste imati jake bolove. Nastavite čitati kako biste saznali na koje simptome ciste na jajniku treba obratiti pažnju, zašto ciste na jajniku pucaju i što liječenje i proces oporavka mogu uključivati, tako da možete biti spremne za svaki slučaj.

Što je točno cista na jajniku?

Postoji nekoliko različitih vrsta cista na jajnicima. Mnoge ciste na jajnicima nastaju zbog ovulacije, prema klinici Mayo. One su poznate kao funkcionalne ciste, a postoje dvije vrste. Folikularne ciste nastaju kada folikul (vrećica koja sadrži jajašce) ne pukne i umjesto toga nastavlja rasti. Tu su i ciste žutog tijela, koje nastaju kada se tekućina počne nakupljati unutar folikula koji je već obavio svoj zadatak i pustio jajašce.

Funkcionalne ciste obično nestanu same od sebe, obično unutar dva do tri menstrualna ciklusa te žene često niti ne znaju da ih imaju.

Postoje i druge manje uobičajene, ali još uvijek nekancerogene ciste koje također možete razviti. To uključuje:

 1. Endometriome, koji mogu nastati kao rezultat endometrioze, stanja u kojem tkivo iz sluznice maternice (ili slično tkivo) raste izvan maternice.
 2. Dermoide, ciste koje mogu imati kosu, kosti, zube ili kožu.
 3. Cistadenome, koji se pojavljuju na površini jajnika i mogu biti ispunjeni vodenastom tekućinom ili tekućinom na bazi sluzi, prema Klinici Mayo.

Puknuta cista je, dakle, tekućinom ispunjena i obično benigna masa na jajniku koja se otvorila. Ciste su u većini slučajeva bezopasne i nestaju same od sebe, no u nekim slučajevima mogu uzrokovati probleme i zahtijevati liječenje.

Postoje li čimbenici rizika koji povećavaju šanse za ciste na jajnicima?

Ciste na jajnicima se mogu razviti u bilo kojoj dobi, ali su najčešće tijekom reproduktivnih godina, obično između puberteta i menopauze. Također postoji nekoliko čimbenika rizika koji mogu povećati šanse za njihov razvoj. To su:

 • liječenje neplodnosti
 • hormonska terapija
 • trudnoća
 • endometrioza
 • sindrom policističnih jajnika.

Što se događa kada cista na jajniku pukne?

Ciste na jajnicima često ne uzrokuju nikakve probleme, ali mogu ako puknu ili ne prestanu rasti. Većina cista je malo i ne uzrokuju simptome, ali ako narastu mogu izazvati bol u donjem dijelu trbuha na strani ciste te stvoriti nadutost i osjećaj pritiska.

Dermoidne ciste i cistadenomi mogu postati prilično veliki, kaže klinika Mayo, što, osim što uzrokuje gore navedene simptome, može uzrokovati pomicanje jajnika iz svog uobičajenog položaja, povećavajući šanse da će se uvrnuti i stvoriti bolan problem koji se naziva torzijom jajnika. To može dovesti do mučnine i povraćanja, uz bol.

Što uzrokuje ciste na jajnicima i njihovo pucanje?

Kao što smo spomenuli, većina cista na jajnicima razvija se kao rezultat menstrualnog ciklusa, kaže Klinika Mayo. Druge vrste cista mnogo su rjeđe. A budući da je veća vjerojatnost da će određene ciste, poput cistadenoma i endometrioma, postati velike, to također može povećati vjerojatnost da će puknuti. Ciste na jajnicima mogu nasumično puknuti ili se mogu otvoriti zbog intenzivne tjelesne aktivnosti poput seksa.

Kako prepoznati kada cista na jajniku pukne?

Kada cista pukne, tekućina unutar nje završi u zdjeličnoj šupljini, gdje se obično ponovno apsorbira tijekom vremena. Ako imate sreće, kao što smo spomenuli, možda nećete ni osjetiti da je puknula. Za neke ljude, međutim, bol puknuća ciste na jajniku može biti vrlo iznenadna, zastrašujuća i bolna.

Prema klinici Mayo, znakovi rupture ciste na jajnicima uključuju:

 • tupu ili oštru bol na jednoj strani donjeg dijela trbuha
 • osjećaj punoće ili težine u trbuhu
 • češću potrebu za mokrenjem
 • nadutost
 • bol koja dolazi s groznicom
 • bol praćenu povraćanjem
 • bol tijekom ili nakon spolnog odnosa
 • bol u ramenu
 • omaglicu ili slabost
 • ubrzano disanje
 • hladnu, vlažnu koža
 • abnormalno vaginalno krvarenje.

Kada biste trebali otići na hitnu?

Definitivno postoje trenuci kada je puknuće ciste na jajniku znak da biste trebali posjetiti liječnika što prije. To uključuje temperaturu, povraćanje, osjećaj slabosti, prebrzo disanje, ljepljivu kožu i neočekivano vaginalno krvarenje, prema klinici Mayo.

Još je sigurnija opcija potražiti pomoć ako osjetite iznenadnu bol u trbuhu koju ne ublažavaju lijekovi koji se izdaju bez recepta. U tom slučaju nazovite svog liječnika ili idite na hitnu pomoć. Može se raditi o puknuću ciste na jajniku ili nečemu sasvim drugom, kao što je upala slijepog crijeva ili bubrežni kamenac.

Kako se dijagnosticira puknuće ciste na jajniku?

Kako biste bili sigurni je li vam cista na jajniku puknula, liječnik će vas pregledati i napraviti neke pretrage. Pretrage mogu uključivati i transvaginalni ultrazvuk. Ako ste imali cistu koja je puknula, liječnik će vjerojatno moći vidjeti nešto tekućine ili krvi u zdjelici. U nekim slučajevima može se napraviti i laparoskopija, operacijski zahvat koji uključuje korištenje tankog, osvijetljenog alata za daljnje ispitivanje područja i potencijalno uklanjanje ciste.

Kako izgleda liječenje puknute ciste na jajniku?

Uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSAID) poput aspirina ili ibuprofena može pomoći u uklanjanju boli. U ekstremnijim slučajevima možete dobiti i intravenozni lijek protiv bolova u bolnici. U teškim slučajevima može biti potrebna i operacija kako bi se uklonila puknuta cista. To je rijetko, ali ako trebate operaciju, to bi vjerojatno moglo biti zbog unutarnjeg krvarenja.

Koliko dugo traje oporavak od puknuća ciste na jajniku?

Ovisi s kakvom cistom imate posla. Ako se radi o cisti male do srednje veličine, možete se oporaviti i već nakon 24 sata. Ako imate veću cistu, poput dermoidne ciste ili cistadenoma, bol može potrajati dan ili više. Čak i tada to zaista ovisi o opsegu ciste i eventualnom unutarnjem krvarenju.

Može li se puknuće ciste na jajniku spriječiti?

Nažalost, ne. No, redoviti pregledi zdjelice vam mogu pomoći u otkrivanju većih cista prije nego što puknu. Stoga svakako idite kod ginekologa na redovite preglede.

Ako stalno dobivate ciste na jajnicima i one utječu na kvalitetu vašeg života, liječnik vam može preporučiti hormonsku terapiju koja može spriječiti ovulaciju i smanjiti šanse za ponovnu pojavu cista.

Svakako ne oklijevajte razgovarati sa svojim liječnikom ako primijetite promjene u mjesečnom ciklusu ili ako imate čudne simptome menstruacije - posebno ako traju više od nekoliko ciklusa.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije