Pitali smo ginekologa: Kako sigurno odgoditi menstruaciju?

Pitali smo ginekologa: Kako sigurno odgoditi menstruaciju?

Pitali smo ginekologa: Kako sigurno odgoditi menstruaciju?
  • Objavljeno: Četvrtak, 29.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Dugo očekivano ljeto napokon nam se vratilo. Godišnji odmor, sunčanje na plaži, kupanje u moru, putovanje u daleke krajeve, svadba… zasigurno svatko od nas ima idealan plan kako sa što manje brige iskoristiti duge i tople dane koji su pred nama. No, što ako se dolazak očekivane menstruacije i njezinih popratnih simptoma podudara s nekim od tih događaja? Upravo se zato mnoge žene pitaju mogu li odgoditi menstruaciju na učinkovit i siguran način za nekoliko dana kako bi uživanje u navedenim događajima bilo u potpunosti bezbrižno.

Odgađanje menstruacije kod žena koje koriste kontracepcijske pilule

Ključno pitanje za ženu koja želi odgoditi menstruaciju je koristi li ona već neki oblik kombinirane hormonske kontracepcije (sadrži dvije vrste hormona – estrogene i gestagene), koja danas najčešće dolazi u obliku tableta (odnosno kontracepcijske pilule), ali i u obliku kožnih flastera te vaginalnih prstena. Naime, samo se uz pomoć navedenih kontracepcijskih metoda menstruacija može odgoditi na učinkovit i siguran način. Kod žena koje već uzimaju kontracepcijske pilule, menstruacija se može odgoditi tako da se preskoči pill-free interval ili placebo pilule s kraja blistera (pilule koje ne sadrže hormone i kojih je obično sedam ili četiri, ovisno o tipu kontracepcijskih pilula) i odmah započne s novom kutijom pilula. Tako se na siguran način izbjegava očekivana menstruacija do ponovnog uzimanja placebo pilula.

Ova metoda ne mijenja kontracepcijsku učinkovitost pilula te uspješno i sigurno odgađa menstruaciju, ali sa što većom odgodom uzimanja placebo pilula raste vjerojatnost za nastanak probojnog krvarenja nakon nekog vremena zbog očekivanog zadebljanja sluznice maternice. Pri nastupu takvog krvarenja preporučuja se uzeti placebo pilule kako bi se sluznica u cijelosti oljuštila, a nakon toga može se opet započeti s novom kutijom pilula. Također, danas su na tržištu dostupne i kontracepcijske pilule s produljenim režimom uzimanja od 91 dana, čime se broj menstruacija tijekom godine svodi na četiri.

Odgađanje menstruacije kod žena koje NE koriste kontracepcijske pilule

Kod žena koje ne koriste kontracepcijske pilule, odgađanje menstruacije ipak je nešto složenije. Njima se, također, u tu svrhu mogu ponuditi upravo kontracepcijske pilule, idealno od prvog dana redovite menstruacije, kada je sluznica maternice tanka jer se time smanjuje šansa za nastanak neželjenog probojnog krvarenja. Možda jednostavnije rješenje za ovu skupinu žena predstavljaju tablete koje sadrže samo gestagene, bez estrogena, poput Duphastona ili takozvane mini-pilule koje najčešće sadrže gestagen noretindron. Uzimajući te tablete kroz nekoliko dana druge faze ciklusa, ona se produljuje, a time se i dolazak očekivane menstruacije odgađa za nekoliko dana.

Može li se menstruacija odgoditi bez kontracepcijskih pilula?

Na nekim internetskim portalima mogu se pronaći članci o prirodnim metodama odgađanja menstruacije pomoću limunovog soka, cimeta, pržene bijele leće, otopljene želatine itd. Treba imati na umu da učinkovitost ovih metoda, koje u pravilu nisu štetne, do danas nije potvrđena niti jednim znanstvenim istraživanjem.

Na kraju možemo zaključiti da je jedini učinkovit i siguran način odgađanja menstruacije onaj pomoću kontracepcijskih pilula, ali se bez obzira na to koristi li ih već žena ili je tek zainteresirana za početak njihova uzimanja, svakako savjetuje prvo konzultirati s odabranim ginekologom koji jedini i može pripisati navedene lijekove uzimajući u obzir i potencijalne faktore rizika.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije