Sve što trebate znati o seksu za vrijeme menstruacije

Sve što trebate znati o seksu za vrijeme menstruacije

Sve što trebate znati o seksu za vrijeme menstruacije
  • Objavljeno: Subota, 09.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Seks za vrijeme menstruacije za mnoge je parove još uvijek tabu tema. Dok neki partneri ne žele mjesečnicu i spolni odnos ni povezati u istu rečenicu, postoje mnogi koji ne vide problem s odnosima za vrijeme onih dana u mjesecu. Jedno istraživanje na 2000 ljudi pokazalo je da gotovo polovica odraslih nikada ne bi imala spolni odnos u tom periodu. Međutim, ako je to stav vaše prijateljice, sestre ili kolege s posla, ne treba biti i vaš. Štoviše, stvar je individualne preferencije i nitko vam ne može reći što biste trebali ili ne biste trebali činiti u tom periodu.

Ako se dvoumite i razmišljate o razlozima "za" i "protiv" seksa za vrijeme menstruacije, u nastavku vam donosimo sve što trebate znati o upuštanju u ovu avanturu, kako biste bili sigurniji u svoju odluku.

Je li seks za vrijeme menstruacije siguran?

Ako se odlučite za menstrualni seks, najbolje je ponašati se kao za vrijeme bilo kojeg drugog perioda ciklusa i pravilno se zaštititi. Za one koji su zaraženi hepatitisom, HIV-om ili drugom spolno prenosivom bolešću, povećana je mogućnost prijenosa onih bolesti koje se prenose krvlju. Mjesečnica se razlikuje od „obične“ krvi, no svejedno je itekako prisutna mogućnost prijenosa. Rizik je povećan jer je cerviks u ovo doba mjeseca najotvoreniji (što omogućuje protok krvi). Iz tog razloga, najbolje je koristiti prezervative kao najučinkovitiju zaštitu, bez obzira na prisustvo mjesečnice.

Osim bolesti, pametno je koristiti zaštitu jer i dalje postoji mogućnost trudnoće za vrijeme menstruacije, posebno kod žena koje imaju kratki ili nepravilni ciklus. Muški spermij, naime, može preživjeti u tijelu žene nakon ejakulacije i do sedam dana, što znači da do oplodnje može doći i u ovom slučaju.

Također, seks u ovim danima ne preporučuje se ženama koje su sklone čestim upalama jer su stijenka maternice i tkivo tada najosjetljiviji, zbog čega može doći do pogoršanja infekcije.

Dobre strane seksa tijekom menstruacije

Kraće menstruacije i smanjenje grčeva

Sa stajališta stručnjaka, seks za vrijeme menstruacije dozvoljen je i smatra se normalnom spolnom aktivnošću. Štoviše, žene od njega mogu imati velike benefite. Može smanjiti menstrualne bolove, jake grčeve i glavobolje. Također, neke žene, nakon što su počele prakticirati menstrualni seks, uočile su i kraće menstruacije. Razlog? Orgazam uzrokuje grčenje mišića maternice, što oslobađa kemikalije u mozgu kao što je oksitocin, poznat kao sredstvo „prirodnog ublažavanja boli.“

Visoka razina hormona

Također, žene se tada bolje osjećaju zbog navale endorfina (hormona sreće) u mozak, nakon orgazma. S druge strane, neke žene mogu imati povećani seksualni nagon. Prema studiji Udruge stručnjaka za reproduktivno zdravlje, 62% žena je izvijestilo o povećanoj želji za seksom prije ili tijekom mjesečnice. Razlog su hormonske flukutacije zbog kojih se mijenja vaš libido. Također, menstruacija se tada može iskoristiti i kao prirodni lubrikant, pa pruža i veće zadovoljstvo partnerima. U nekim slučajevima, pokazalo se kako može produbiti intimu i staviti vašu vezu ili brak na jednu novu razinu.

Kratki vodič

Najveća mana prakticiranja spolnog odnosa za vrijeme menstruacije, zasigurno je neurednost. Dio žena se u tom razdoblju osjeća prljavo, pa iz tog razloga i neprivlačno te im pomisao na seks stvara nelagodu i anksioznost. Iz tog razloga, prema statistici, menstrualni spolni odnos više se „gadi“ ženama nego muškarcima.

Užitak odnosa može pokvariti i sama zabrinutost oko stvaranja nereda. Zato je najbolje izbjegavati dane kada je krvarenje najobilnije, kao što je 2. dan ciklusa. Kao nedostatak, spominje se i ograničenost samih poza, ali i bolni spolni odnosi, koje imaju neke žene. I dalje postoji rizik od trudnoće, bolesti, ali je i problematičan kod čestih upala.

Seks i menstruacija: kako postupiti?

Budite otvoreni i iskreni sa svojim partnerom. Recite im svoje želje i kako se osjećate tijekom menstruacije. Uvijek uvažite mišljenje druge strane. Ako jedna osoba oklijeva, razgovarajte o razlozima koji stoje iza nelagode. Na krevet raširite ručnik tamnije boje ili prakticirajte seks pod tušem kako biste u potpunosti izbjegli nered. Najbolje je uz sebe imati vlažne maramice. Ako vam je nezgodan ili bolan vaš uobičajeni položaj, probajte nešto drugačije. Na primjer, možete pokušati leći na bok s partnerom iza vas. Ne zaboravite ukloniti tampon ili menstrualnu čašicu prije nego što se krenete upuštati u novu avanturu.

Kada sve uzmemo u obzir, seks u ovim danima odluka je koju donosite sami, zajedno s partnerom. Analizirajte sve mogućnosti, prednosti i nedostatke, i ono najbitnije: razgovarajte!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije