Svinjska gripa - osnove

Svinjska gripa - osnove

Svinjska gripa - osnove
  • Objavljeno: Srijeda, 29.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Koje su mjere zaštite, je li sigurno jesti svinjetinu, koji su simptomi i može li se liječiti? Zašto od svinjske gripe za sada umiru samo u Meksiku i zašto se zove svinjska gripa?

Generalni sekretar WHO-a dr. Gro Harlem Brundtland izjavio je prije nekoliko godina na skupu posvećenom mogućoj pandemiji gripe: "Možda ćemo imati vrlo malo vremena za stupanje u akciju - od početnog uočavanja nove podvrste pa do nastanka prave pandemije."

Pa iako i u zemljama poput SAD-a i Kanade, koje su najbliže epicentru zaraze, još uvijek nema mjesta panici, tako bar govore stručnjaci i trenutno stanje oboljelih, dobro je pripremiti se.

1. Kako da zaštitim sebe i svoju obitelj?

Za sada poduzmite zdravorazumske mjere predostrožnosti. Prekrijte se maramicom ako kišete i kašljete. Maramicu odmah bacite. Ako nemate maramicu pri ruci, kihnite radije u podlakticu.

Redovito perite ruke, ako vam sapun i voda nisu odmah dostupni primjerice na putu, koristite gel za dezinfekciju. Ako ste bolesni, ne idite na posao, bolesnu djecu ne puštajte u školu.

Koliko se lako virus prenosi?

Znanstvenici još uvijek nisu sigurni da li do prijenosa zaraze dolazi nakon kraćeg ili dužeg kontakta sa zaraženom osobom. Općenito govoreći, virusi gripe se prenose kašljanjem i kihanjem, te dodirivanjem usta i nosa neopranim rukama. Virusi gripe mogu živjeti na površini nekoliko sati, poput sline koju netko raznosi nakon što je kihnuo u ruku.

Može li se liječiti?

Da, uz pomoć cjepiva Tamiflu ili Relenza, no ne i starim cjepivima protiv gripe.

Zašto oboljeli umiru samo u Meksiku?

Za sada je to veliki misterij. Podaci o smrtnim slučajevima i inficiranima u Meksiku trenutno još nisu precizni. Tek se za dio umrlih testom potvrdilo da je riječ o svinjskoj gripi.

Koji su simptomi?

Slični su uobičajenoj ljudskoj gripi - temperatura, bolovi u mišićima, umor, upala grla, glavobolja, groznica. Neki ljudi imaju i proljev te povraćaju.

Otići na testiranje?

Ako živite u području gdje su slučajevi svinjske gripe potvrđeni, ili ste nedavno putovali u Meksiko, a imate navedene simptome, vaš liječnik će odlučiti trebate li na poseban tretman ili testiranje.

Hoće li me cijepljenje protiv gripe zaštiti?

Vjerojatno neće. Iako cjepivo štiti na gripu tipa A koji spada u istu obitelj virusa kao i virus svinjske gripe, stručnjaci su proveli preliminarne testove i ne misle da obično cjepivo protiv gripe pruža dovoljnu zaštitu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije