Svinjska gripa - osnove

Svinjska gripa - osnove

Svinjska gripa - osnove
  • Objavljeno: Srijeda, 29.12.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto se zove svinjska gripa?

I svinje imaju virus gripe koji ih napada i koji se povremeno zna prenijeti na ljude. No ovaj novi virus je mješavina ljudskog, svinjskog i ptičjeg virusa gripe - a ime zbog skraćivanja ukazuje tek na svinje. Za razliku od tipične svinjske gripe, ovaj oblik virusa prenosi se s čovjeka na čovjeka.

Je li onda opasno jesti svinjetinu?

Ne. Virus se ne širi preko hrane.

Zašto WHO nije proglasio da je riječ o pandemiji jer se bolest već proširila i na druge kontinente?

UN ima vlastitu klasifikaciju i 6 faza pandemije, i to prije svega zahvaljujući iskustvu sa širenjem H5N1 ptičje gripe. Ovaj je virus od 2003. ubio 257 osobe, no budući da se ne širi vrlo dobro s čovjeka na čovjeka nalazimo se u fazi 3.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila bi pandemiju u fazi 4 u slučaju da novi virus lako prelazi s čovjeka na čovjeka i dolazi do masovnijih oboljenja u zajednicama.

Virus svinjske gripe H1N1 identificiran je kao novi virus s genima ljudskog i ptičjeg virusa te varijacijama svinjskog. S obzirom na epidemiju u Meksiku te slučajeve u SAD-u, Kanadi i drugim zemljama, čini se da su zadovoljeni kriteriji za fazu 4.

Međutim Keiji Fukuda, WHO asistent generalnog direktora za zdravlje, rekao je da stručnjaci trebaju malo više informacija i vremena da razmisle o situaciji kako bi donijeli ispravnu odluku. Komitet će se sastati ponovo 28. travnja.

Što ako se klasificira kao pandemija?

U slučaju faze 4 došlo bi do ozbiljnih mjera karantene i zaštite širom svijeta. To bi bitno utjecalo na globalnu ekonomiju, kao i na moguće širenje straha i neželjene panike.

"Granica nije zapreka. Ovo se više ne može zadržati samo u Meksiku, već je stiglo i do drugih zajednica," rekla je Anne Schuchat, iz američke organizacije za sprečavanje širenja bolesti CDC.

Da bi zaustavile širenje virusa, zajednice će se morati oslanjati i na staromodne metode poput zatvaranja škola i javnih ustanova, kao i restrikciju javnog prometa. No to bi izazvalo negativne efekte na recesijom već oslabljenu globalnu ekonomiju.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije