Igor daruje krv već 23 godine: samo jednom dozom možete spasiti čak tri života!

Igor daruje krv već 23 godine: samo jednom dozom možete spasiti čak tri života!

Igor daruje krv već 23 godine: samo jednom dozom možete spasiti čak tri života!
 • Objavljeno: Utorak, 14.06.2022.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:
Izvor slike: Hrvatski Crveni križ

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se 14. lipnja svake godine. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o potrebi za sigurnom krvlju te kako bi se zahvalilo svim dobrovoljnim darivateljima krvi. Ove godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poziva sve da daju krv u znak solidarnosti što je i sama poruka njihovog ovogodišnjeg slogana koji glasi "Darivanje krvi je čin solidarnosti".

Prva velika organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi koju je proveo Crveni križ održana je 25. listopada 1953. godine u željezari Sisak. Tog dana svake godine obilježava se i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj.

Dva načina na koja se može dati krv

Postoje dva načina na koja darivatelji mogu dati krv: klasično davanje krvi i davanje krvi posredstvom staničnog separatora. Prvi način, klasično davanje krvi, podrazumijeva davanje jedne doze krvi od 450 mililitara. Davanje krvi pomoću separatora podrazumijeva uzimanje jednog ili više krvnih sastojaka. Prvi način traje od 8 do 12 minuta, a davanje krvi pomoću staničnog separatora traje od 30 do 90 minuta, ovisno o krvnom sastojku koji osoba daje. Zanimljiva činjenica je kako samo jednom dozom možete spasiti čak tri života.

Igor Strbad jedan je od darivatelja koji će 14. lipnja primiti odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske. Navedeno odlikovanje uručuje predsjednik Republike Hrvatske darivateljima koji su 100 puta (muškarci) odnosno 75 puta (žene) darovali krv. Igor je darivatelj od 3. lipnja 1999. i u ovih 23 godine ukupno je dao 131 put krv. Slobodni dani prilikom služenja vojnog roka potaknuli su ga na dobrovoljno darivanje krvi, a kako je zbog rata promoviranje darivanja po srednjim školama bilo odgođeno, svoju priču s darivanjem krenuo je nešto kasnije.

Igor Strbad je u 23 godine ukupno dao 131 put krv

"Nakon prvog darivanja sam jednostavno rekao zašto ne, pomoći na ovaj način je lako. Nakon završetka služenja vojnog roka poveo sam i nekoliko prijatelja na darivanje u Velikoj Gorici da mi ne bude dosadno, a i da povećamo broj doza", dodaje Strbad.

Smatra da bi svi koji mogu dati krv trebali to učiniti, a Igor nema nekih specifičnih priprema za darivanje krvi. "Za sada se nisam posebno pripremao, neki koriste ciklu, paze što jedu dan, dva ranije, a ja radim sve kao i obično. Jedino što mogu spomenuti je da pazim da ne idem na akciju prije 10 sati, da budem naspavan i da se dobro razbudim", odgovorio je Strbad.

Tko može dati krv i koliko često?

Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina, a u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja gornja granica iznosi 70 godina. Također, preporučuje se da je osoba tjelesne težine iznad 55 kilograma i tjelesne temperature do 37 stupnjeva Celzija te odobrenje liječnika.

Muškarci mogu krv dati na klasičan način četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. Na staničnom separatoru davatelji krvi mogu češće dati jedan ili više krvnih sastojaka. Sukladno zakonskoj regulativi u Republici Hrvatskoj, krv mogu dati samo osobe s državljanstvom Republike Hrvatske.

Kada ne možete dati krv i koji su razlozi?

Oko 10% davatelja krvi se tijekom liječničkog pregleda odbije privremeno ili trajno. Razlog odbijanja može biti opasnost od uzimanja krvi za davateljevo zdravlje ili opasnost od krvnih pripravaka za primateljevo zdravlje.

Razlozi za privremeno odbijanje davatelja:

 • nizak hemoglobin

 • visoki ili niski krvni tlak

 • menstruacija, trudnoća ili dojenje kod žena

 • lakše akutne bolesti (hunjavica, prehlada)

 • tetovaža i piercing

 • alkoholizirano stanje ili ako je osoba konzumirala alkohol 8 sati prije darivanja krvi

 • uzimanje antibiotika

 • cijepljene osobe

 • primljena transfuzija

 • nedavni operativni zahvati

 • osobe koje toga dana obavljaju opasne poslove (primjerice rad na visini, dubini)

Također, možete biti trajno odbijeni ako bolujete od ozbiljnih bolesti srca i krvnih žila, kroničnih bolesti dišnog, probavnog ili mokraćnog sustava, autoimunih i zloćudnih bolesti, kroničnih zaraznih bolesti, dijabetesa ovisnog o inzulinu, psihičkih ili neuroloških bolesti. Osim toga, kao darivatelj krvi ako zbog ponašanja ili aktivnosti izlažete se riziku dobivanja zaraznih bolesti koje se mogu prenijeti krvlju, a KBC Split navodi kako se odbijaju:

 • ovisnici o alkoholu ili drogama
 • osobe koje često mijenjaju seksualne partnere
 • osobe koje su uzimale drogu putem igle
 • osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti

Kako dati krv u Hrvatskoj?

U Republici Hrvatskoj krv možete darivati u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM) svakim radnim danom od 7:30 do 19 sati i subotom od 7:30 do 15 sati na adresi Petrova 3 u Zagrebu. Također, krv možete darivati i na organiziranim akcijama darivanja krvi od strane Gradskih društava Crvenog križa, a na njihovim stranicama možete pronaći i informacije o mjestu i vremenu organiziranog dobrovoljnog darivanja krvi.

Prije samog darivanja krvi pojedite lagani obrok i uzmite dovoljno bezalkoholne tekućine. Također, pripremite i ponesite osobnu iskaznicu ili putovnicu, zdravstvenu iskaznicu i iskaznicu darivatelja krvi kako bi vam bilo upisano darivanje.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije