Ubojice libida

Ubojice libida

Ubojice libida
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stres

Možete biti tip osobe koji čini mnoge stvari kada je pod stresom. Ali, seks nije jedna od njih. Stres na poslu, problemi s novcem, briga za bolesnog člana obitelji, sve ovo može smanjiti libido. Naučite korisne tehnike upravljanja stresom ili zatražiti savjet liječnika.

Bračni problemi

Neriješeni problemi u vezi su jedan od najčešćih ubojica libida. Za žene posebice, emocionalna bliskost je glavni pokretač seksualne želje. Loša komunikacija, nepovjerenja i ostale prepreke intimnosti mogu smanjiti želju za seksom.

Alkohol

Piće ili dva ne popravlja uvijek raspoloženje. Alkohol čini da se osjećate manje sputano u seksu. Ali isto tako može ubiti vaš seksualni nagon. Pa čak i ako probudite svoj seksualni nagon, opijenost može biti odbojna partneru.

Premalo sna

Ako je vaš seksualni nagon nestao, možda ustajete prerano ili odlazite u krevet prekasno. Ili možda patite od nesanice. Bez obzira na što ometa vaš san, to također utječe na vaš seksualni nagon. Premalo spavanja dovodi do umora.

Roditeljstvo

Roditeljstvo ne smanjuje želju za seksom. Ali može biti teško pronaći vrijeme za intimnost kada se stalno brinete za djecu. Odvedite dijete roditeljima kako bi se mogli posvetiti svom odnosu s partnerom. Beba u kući? Pokušajte se više posvetiti partneru kada beba zaspe.

Lijekovi

Lijekovi koji se obično povezuju s gubitkom libida uključuju:

  • Antidepresivi
  • Lijekovi za krvni tlak
  • Antihistaminici
  • Oralni kontraceptivi
  • Kemoterapija
  • Lijekovi za liječenje HIV-a
  • Sintetički progesteron

Promjena terapije ako je moguća ili različite doze mogu riješiti problem. Ako je vaš seksualni nagon smanjen ubrzo nakon početka uzimanja novog lijeka, razgovarajte sa svojim liječnikom. Nikad nemojte prestati uzimati lijekove bez konzultacije sa svojim liječnikom.

Samopouzdanje

Teško je osjećati se seksi ako imate nisko samopoštovanje. Na primjer, ne osjećate se dobro u svom tijelu i zbog toga se ne možete potpuno prepustiti. Tjelovježba ne samo da poboljšava samopoštovanje, već i pojačava vaš seksualni nagon.

Pretilost

Prekomjerna težina ili pretilost je povezana s nedostatkom seksualnog užitka i želje. Razlog nije jasan, ali može biti povezan sa samopouzdanjem, psihološkim i drugim problemima.

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunkcija (ED) je drugačija vrsta seksualnog poremećaja od gubitka libida (medicinski naziv za gubitak spolnog nagona). No, ljudi s erektilnom disfunkcijom brinu o tome da li će biti u mogućnosti postići erekciju.

Niska razina testosterona

Testosteron povećava seksualni nagon. Kako muškarci stare, njihova razina testosterona može pasti. Ne gube svi muškarci želju za seksom kada je njihova razina testosterona niža, ali mnogi da. Testosteron je također povezan sa seksualnom željom u žena. Ali ženska hormonalna ravnoteža je složenija od muškarčeve i mnogi faktori mogu utjecati na nju. Uopće nije jasno da li je terapija testosteronom sigurna i učinkovita u jačanju spolnog nagona kod žene kao kod muškaraca.

Depresija

Mnogi antidepresivi mogu sniziti spolni nagon kao i depresija. Ali ako je vaš seksualni nagon smanjen, to je možda znak da ste depresivni. Klinička depresija je ozbiljno, ali izlječivo stanje.

Klimakterij

Oko polovice žena kaže da im je seksualni nagon smanjen u vrijeme menopauze. Simptomi menopauze, kao što su suhoća rodnice te bolovi za vrijeme seksa, mogu smanjiti želju za seksom. No, hormonalne promjene i menopauza su samo dio cijele priče. Treba uzeti u obzir i kvalitetu veze, samopoštovanje, uzimanje lijekova i fizičko zdravlje.

Premalo intimnosti

Seks bez intimnosti je ubojica seksualnog nagona. Ako je vaš seksualni život lošiji, pokušajte više vremena posvetiti sebi i partneru, pokušajte se ponovno zbližiti. Saznajte kako izraziti ljubav bez seksa. Kako ćete graditi intimnost, tako će i rasti seksualna želja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije