Zaštita od zagađenog zraka

Zaštita od zagađenog zraka

Zaštita od zagađenog zraka
  • Objavljeno: Petak, 19.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Mnogi se pitaju kako tjelesne aktivnosti u prirodi mogu biti zdrave kada je zrak sve zagađeniji. Šetnja, trčanje ili vožnja biciklom može zapravo biti opasna za vaše zdravlje. Pojedinci koji vježbaju u prirodi moraju voditi brigu o tome da im zagađenost ne pogorša zdravstveno stanje.

Onečišćenje zraka je definitivno problem za one koji žive u gradu. Glavni krivac su ozon, ugljični monoksid i štetne čestice koje se nalaze u zraku. Ovi zagađivači nadražuju pluća i dišni sustav, a mogu pogoršati probleme osobama s bolestima dišnog sustava kao što su astma, bronhitis ili emfizem. Ako imate bolest srca ili pluća, ljeti bi trebalo, što je više moguće, vježbati u zatvorenom prostoru. Ukoliko morate izaći, neka to bude ujutro ili predvečer kada sunce nije na svome vrhuncu i razina ozona je niska. Štetne tvari mogu izazvati upalu pluća, nadraženost sluznice dišnih puteva. Proces disanja se povećava i postaje teže, time tijelo ne prima dovoljnu količinu potrebnu količinu kisika.

Ugljični dioksid nastaje iz duhanskog dima i ispušnih plinova iz automobila. Prekomjerna količina ugljičnog dioksida može izazvati glavobolju, zbunjenost i povećanu tjelesnu temperaturu. Ozon, koji je veliki dio smoga, je rezultat interakcije sunca i kemikalija. Izaziva otežano disanje, osoba dublje i brže diše. Kao rezultat toga, vježbanje postaje stresno i teško.

Nekoliko savjeta za zaštitu od zagađenog zraka:

  • nemojte trčati uz cestu kojom prometuje velik broj kamiona ili automobila.
  • vani vježbajte isključivo ujutro ili predvečer.
  • vježbajte unutar zatvorenog prostora što je više moguće.
  • ako osjetite bilo kakvu poteškoću tijekom disanja, odmah prestanite s vježbanjem i posjetite svog doktora.

Uz ove jednostavne savjete, vježbanje i dalje može biti kvalitetno provedeno vrijeme, a nečiste tvari iz zraka možete držati podalje od svog organizma.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije