Volite se ljubiti? Saznajte zašto je poljubac dobar za zdravlje

Volite se ljubiti? Saznajte zašto je poljubac dobar za zdravlje

Volite se ljubiti? Saznajte zašto je poljubac dobar za zdravlje
  • Objavljeno: Subota, 02.11.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Poljubac je utjelovljenje prisnosti već stoljećima, ali i gesta koja ima mnogo značenja, od prijateljskog do erotskog, od bratskog do izdajničkog. Znanstvenici smatraju da je poljubac potekao iz rituala hranjenja usta na usta kakvo su prakticirali naši evolucijski preci.

Austrijski znanstvenik Irenäus Eibl-Eibesfeldt, koji je preminuo prošle godine, takvu je praksu opsežno dokumentirao. U nekim zajednicama provodi se i danas, kada majka prožvače hranu prije nego što je da djetetu. Neki drugi stručnjaci vjeruju, pak, da ljubljenje potječe od dojenja.

Poljubac i zdravlje

Znanstvenici se slažu da je poljubac poput injekcije, jača imunološki sustav i smanjuje stres. Srce ubrzano lupa, metabolizam brže radi, a otpuštaju se hormoni poput oksitocina, koji ima smirujući učinak.

Ljubljenje jača emocionalnu vezu između dvoje ljudi, bilo da su partneri ili rođaci. Ljudi koji se vole ljubiti otporniji su na depresiju i niži im je krvni tlak.

Najduži poljubac

Brazil je vlasnik svjetskog rekorda u masovnom ljubljenju. Po Guinnessovoj knjizi rekorda, 13.577 parova simultano se ljubilo u Sao Paulu 2014. Najduži poljubac na filmu odglumili su Jane Wyman i Regis Toomey, koji su zaključali usnice na tri minute i pet sekundi u filmu "In the Army Now" iz 1941.

Najdulji podvodni poljubac ostvarili su Talijani Elisa Lazzarini i Michele Fucarino, koji su zajedno držali dah tri minute i 24 sekunde.

I životinje se ljube se ljube, neki majmuni, primjerice, premda više zbog igre, a ne zbog parenja. Neke ptice dugih kljunova, poput roda ili čaplji, prije parenja se nježno 'kljunaju'.

Kultura ljubljenja

Po studiji Kinseyjeva instituta u Indiani, manje od pola svijeta ljubi se u usta. Kao izraz ljubavi i intimnosti, to je uobičajeno u Aziji i Europi, na Bliskom istoku i u Sjevernoj Americi.

Ali romantični poljubac nema takvu ulogu u afričkim regijama južno od Sahare, u Novoj Gvineji ili u Srednjoj Americi. Eskimima je draže trljati se nosevima, premda je to možda povezano s klimom pošto bi im se usnice na polarnoj hladnoći smrznule.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije