Vrijeme je za detoksikaciju organizma

Vrijeme je za detoksikaciju organizma

Vrijeme je za detoksikaciju organizma
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 05.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rijetki su tijekom blagdana odoljeli omiljenim delicijama i kapljici više. Jelo se obilno i vrlo vjerojatno prilično nezdravo. Upravo je zato nakon mjeseca pretjerivanja u hrani i piću pravo vrijeme za temeljito čišćenje organizma.

Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju vjerojatnost obolijevanja. Prakticiranje detoksikacije dvaput godišnje postalo je gotovo nužno, a svakako preporučljivo. Naime, promatramo li način života većine, stanje je takvo da smo izloženi hrani punoj pesticida i hormona, jedemo previše mesa, šećera i ostalih rafiniranih namirnica, živimo u zagađenom okolišu, udišemo zagađeni zrak, pušimo, pijemo.

U borbi protiv toksina prvenstveno sudjeluju bubrezi, jetra i crijeva, pa su zaslužili da im povremeno priuštimo oporavak. Mnogi ne znaju da je detoksikacija dobra i za mentalno zdravlje, jer se tako smanjuju tjeskoba i posljedice prekomjernog stresa.

Prije detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve.

Tijekom detoksikacije preporučljivo je jesti jednostavno pripremljenu hranu: sirovo voće i povrće, sokove od svježeg ribanog ili pasiranog voća i povrća (koncentrirane ili razblažene vodom), tople povrtne juhe, povrće kuhano na pari ili u vodi, kao i kratko pirjano na malo nerafiniranog ulja poput ekstra djevičanskog hladno prešanog maslinovog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, a i svu ostalu hranu blago začinite (izbjegavajte sol, papar i druge jake začine, a dozvoljene su ljekovite začinske trave).

U juhama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tijekom detoksikacije je potrebno dnevno unijeti oko tri litre tekućine. Od čajeva se preporučuju kopriva, breza i maslačak.

Bojite li se da ćete biti gladni ili se slabo osjećati, ne brinite: sokovi su idealni jer osnažuju, a ne opterećuju organizam. Kako smo ipak navikli na krutu hranu i kako se od voća i povrća brzo ogladni, tijekom detoksikacije možete jesti žitarice poput prosa, ječma i integralne riže. Izbjegavajte bjelančevine, a ako vam je ovo previše radikalno, pokušajte izbjeći barem meso i zamijeniti ga nemasnim jogurtima ili proizvodima od soje.

Odaberete li desetodnevnu detoksikaciju kakvu preporučujemo, podijelite je u tri faze: tijekom prve faze koncentrirat ćete se na bubrege, tijekom druge na jetru, a tijekom posljednje na crijeva. U prvoj fazi detoksikacije, posvećenoj bubrezima, glavna namirnica je peršin - diuretik koji možete usitniti i od njega praviti sok ili pirjati na ulju kao glavno jelo. U drugoj fazi forsiramo zeleno lisnato povrće i salate, posebno gorke: rikola, radič, tamnocrvene i tamnozelene gorke salate, kao i samoniklo bilje poput šparoga i maslačka (nema ih u ovo doba godine, ali dobro je to znati za proljetnu detokiskaciju), dok u posljednjoj fazi, posvećenoj crijevima, u tijelo unosimo što više vlakana: jabuke, rotkvice, korabice, luk (posebno mladi, sa zelenim lišćem, koji tržnice nasreću nude cijele godine).

Nije svejedno ni iz kojeg su izvora namirnice koje jedemo. Kako će se na detoksikaciju većina ljudi odlučiti unaprijed, planski, puno bolji posao obavit ćete ako uspijete nabaviti ekološki uzgojenu hranu koja je svakim danom sve dostupnija, a broj trgovina koje je prodaju sve je veći.

Osim jabuka i limuna, preporučuje se sljedeće voće: grožđe, kruške, ananas, grejp, trešnje i većina bobičastog voća. Osim zelenog lisnatog povrća, preporučujemo krastavac, rajčicu, artičoku i gotovo sve vrste korjenastog povrća.

Nakon detoksikacije, slijedi prelazak na uravnoteženu, zdravu prehranu, pri čemu treba biti umjeren u konzumaciji mesa. Suhomesnate proizvode što više izbjegavajte. Meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi najkvalitetniji su od životinja sa slobodne ispaše ili onih koje su barem dio života provele hodajući po dvorištu, umjesto od farmskih životinja kljukanih hormonima. Divlja jadranska riba, posebno plava, zdrava je i uglavnom pristupačne cijene.

Naravno, za sve ovo potrebno je nešto truda, no kada jednom krenete, iznenadit će vas činjenica da ovakav način prehrane ne mora biti jako skup ili kompliciran. Pokušajte se povezati s manjim proizvođačima eko proizvoda koji su sretni da imaju redovite kupce, pa neće biti problem dogovoriti dostavu. Smanjite alkohol, kavu, rafinirani šećer, rižu i ulje, bijelo brašno i pekarske proizvode od bijelog brašna. Redovito vježbajte i dovoljno spavajte jer su san i znojenje također efikasni načini eliminiranja toksina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije