Za olimpijsku pobjednicu Saru Kolak briga o zdravlju važna je jednako kao i sam trening

Za olimpijsku pobjednicu Saru Kolak briga o zdravlju važna je jednako kao i sam trening

Za olimpijsku pobjednicu Saru Kolak briga o zdravlju važna je jednako kao i sam trening
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 24.08.2020.
  • Broj pregleda: 1.178
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Croatia Osiguranje

Prošle su četiri godine od Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, a sportska i olimpijska zajednica je još uvijek pod dojmom sjajnih uspjeha naših sportaša koji su se vratili kući s čak 33 medalje. Tako su za Hrvatsku, Olimpijske igre 2016. postale najuspješnije od samostalnost

S obzirom na to da ove godine ipak nećemo gledati naše reprezentativce u Tokiju, rado se prisjećamo jednog od najvećih iznenađenja u povijesti atletike, čudesne Sare Kolak koja je pozlatila sve svoje napore i predane treninge. Tada se Sara, s tek navršenom 21 godinom, nakon teške ozljede i 15 mjeseci izbivanja s atletskih terena, plasirala na Olimpijske igre i oborila svoj osobni, ali i hrvatski rekord u bacanju koplja. Uspjeh je značajniji kada se uzme u obzir kako je u prva dva kruga držala 15. mjesto, da bi u posljednjem krugu koplje bacila čak 10 metara dalje i osvojila prvo mjesto.

Živim atletiku još od malena

Kad gledam unatrag, sve mi se čini tako nestvarno. Vidim tu djevojčicu u osnovnoj školi koja je počela na nastavi tjelesnog. Nastavnik je primijetio da mi dobro ide bacanje lopte pa sam se u toj disciplini natjecala kada sam bila sedmi razred. Nekim logičnim slijedom sam počela trenirati i igrati rukomet. Sport je postao dio mene i počela sam trenirati bacanje koplja u Atletskom klubu Sloboda iz Varaždina. Istinski sam se zaljubila u taj sport što me dovelo do toga da upišem Prvu riječku gimnaziju i pređem u klub Kvarner.“, ističe Sara.

Prvu godinu srednje škole Sara je živjela u đačkom domu, a zatim je vrlo brzo i cijela obitelj doselila u Rijeku. Početkom 2013. je počela nastupati u juniorskoj diviziji što joj je napokon omogućilo da svoj talent pokaže cijelom svijetu na europskim i svjetskim prvenstvima. Svoju svjetsku klasu pokazala je već iste godine u talijanskom Rietiju gdje je na Europskom juniorskom prvenstvu osvojila brončanu medalju. Tada nije oborila samo svoj osobni rekord, već i državni juniorski, i seniorski rekord za čak 99 centimetara.

Ozljede nažalost dolaze u paketu s uspjehom

Osjećaj obaranja seniorskog rekorda narušila je ozljeda leđa i desnog ramena. Tada sam postala svjesna da profesionalno bavljenje sportom uz napore i izazove treninga te čari pobjede nosi i rizik od ozljeda. Kako bi spremna dočekala svaku nepoželjnu ozljedu koja me snađe, odlučila sam ugovoriti dopunsko zdravstveno osiguranje u Croatia osiguranju. Nakon Italije sam propustila nekoliko manjih juniorskih natjecanja, a iduće godine sam se osjećala spremno i nastupila na Svjetskom juniorskom prvenstvu u SAD-u. Ponovno sam osvojila broncu, ali stanje s ramenom se drastično pogoršalo i operacija je bila neminovna.“

Oporavak je bio uistinu dug i zahtjevan. Na sreću, uz vrhunske stručnjake, hrabrila me i činjenica da uz sebe imam Croatiju. Odlučila sam se boriti i ne dopustiti toj ozljedi da mi stane na put.“, prepričava nam Sara koja je nakon operacije prešla u seniorsku konkurenciju. Već u prvom nastupu nakon ozljede je ponovno postavila novi hrvatski rekord i pokazala zašto je istinski zlata vrijedna. Nakon toga je uslijedilo nekoliko sjajnih rezultata na raznim europskim i svjetskim natjecanjima, a jedan od njih joj je donio i plasman na Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Sve poslije je povijest.

Moram priznati da mi je ta ozljeda bila ogromna motivacija i stvarno sam ponosna na sebe što sam postigla takav uspjeh. Gledajući unatrag, iznimno sam si zahvalna na trudu i ustrajnosti, ali i na tome što sam tako mlada bila svjesna potrebe za dobrim osiguranjem. Još uvijek sam osigurana u Croatiji, a to se pokazalo izvrsnim i sad u ovim okolnostima pandemije. Svakako preporučujem dopunsko zdravstveno osiguranje Croatia osiguranja, a posebno jer ovih dana uz policu ostvarujete i besplatno serološko testiranje na IgG antitijela COVID-19.“ Kako kaže Sara, to joj iznimno važno kao sportašici, a dodatna pogodnost je i besplatno pokriće *B liste lijekova u prvoj godini osiguranja.

Dopunsko zdravstveno osiguranje Croatia osiguranja u potpunosti pokriva participacije u troškovima zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Uz policu Croatia dopunskog osiguranja, osim osnovnog pokrića, ostvarujete i niz dodatnih pogodnosti.

Ugovorite dopunsko zdravstveno osiguranje do 31. 8. 2020. godine i na poklon dobivate serološko testiranje na IgG antitijela COVID-19 u prvoj godini korištenja.

Testirati se možete u Croatia Poliklinikama i suradnim ustanovama u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Koprivnici, Osijeku i Slavonskom Brodu za police ugovorene do 31.08.2020.

*B lista lijekova uključuje dva pakiranja svakog lijeka s dopunske liste lijekova (B liste) po nezaštićenom imenu lijeka u osigurateljnoj godini.

Najnovije

Najčitanije