Otkrijte koje biljke su najčešći uzročnici alergija!

Otkrijte koje biljke su najčešći uzročnici alergija!

Otkrijte koje biljke su najčešći uzročnici alergija!
  • Objavljeno: Nedjelja, 15.04.2018.
  • Broj pregleda: 602
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrijte koje biljke su najčešći uzročnici alergija!
Izvor slike: Depositphotos

Osim sunca, zelenila i šarenog cvijeća, proljeće sa sobom donosi i mnoštvo alergija.

Otkrijte koje su biljke najčešći uzročnici proljetnih alergija!

Breza

Ako kišete u proljeće, možda prstom možete upirati u brezu. Breza je listopadno drvo koje raste u svim krajevima Hrvatske, a njegova pelud često izaziva alergijske reakcije. Često ih nalazimo u dvorištima i gradskim parkovima.

Otkrijte 10 uobičajenih okidača za alergiju!

Cedar

Postoji oko 70 vrsta ove biljke, uključujući smreke i čemprese, a neki od njih mogu uzrokovati velike probleme s alergijama. S obzirom da postoji mnogo vrsta ove biljke, poprilično je teško odrediti onu problematičnu. Njihova peludna sezona je duga. Počinje u siječnju i može trajati sve do lipnja.

Hrast

Ovo stablo raste diljem zemlje i puno je peludi u proljeće. Mnogi su alergični na pelud hrasta, a često ga možemo pronaći u parkovima stambenih naselja.

Bor

Ova zimzelena stabla se nalaze diljem cijele Hrvatske, a u proljeće proizvodi veliku količinu peludi. Taj debeli žuti sloj praha na vašem automobilu vjerojatno je od borovih stabala koji izaziva kihanje i ostale alergijske reakcije.

Isprobajte čaj od kurkume, limuna i meda za ublažavanje sezonskih alergija!

Topola

Ovo stablo proizvodi veću količinu peludi u proljeće i česti je uzročnik alergija. Zanimljivo je samo muški rod ovih stabala stvaraju pelud.

Orah

Pelud oraha je česti okidač alergija, a prije nego što padne na zemlju, može daleko odlepršati. Pelud oraha ne bi trebala uzrokovati velike zdravstvene probleme, osim ako ne živite u neposrednoj blizini stabla.

Ambrozija

Ova biljka raste posvuda, a njezina pelud je najčešći uzročnik alergija. Njezina peludna sezona traje od kolovoza do studenog, tako da ste mirni barem tijekom proljeća!

Otkrijte namirnice koje će ublažiti proljetne alergije!

Kopriva

Kopriva je vrsta samoniklog korova, a osim što izaziva alergijske reakcije, zapravo je sama biljka izrazivo zdrava! Peludna sezona ovog korova počinje ljeti i provlači se kroz dio jesenskih mjeseci.

Najnovije

Najčitanije