Zabrinjavajući podaci: Hrvatska još uvijek nema protokol liječenja oboljelih od anoreksije

Zabrinjavajući podaci: Hrvatska još uvijek nema protokol liječenja oboljelih od anoreksije

Zabrinjavajući podaci: Hrvatska još uvijek nema protokol liječenja oboljelih od anoreksije
  • Objavljeno: Utorak, 28.02.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Hrvatska još uvijek nema protokol liječenja oboljelih od anoreksije. Potrebno je definirati jasna pravila prema kojima će osobe s vrlo niskim indeksom tjelesne mase biti liječene na odjelima interne, ali uz podršku psihijatara, piše Večernji list.

Maloljetni se bolesnici od poremećaja u prehrani mogu liječiti na pedijatriji KBC-a Sestre milosrdnice i nakon tjelesnog poboljšanja upućuju se na psihoterapiju. Međutim, problem neadekvatnog tretmana oboljelih od anoreksije u Hrvatskoj godinama se ignorira, a uzrok mu je upravo izostanak suradnje između psihijatara i internista. Alarm su uključili iz grupe podrške roditeljima djece s poremećajima u prehrani koja godinama djeluje pri Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru, a koju je osnovao dr. Hrvoje Handl, voditelj tamošnje Dnevne bolnice za poremećaje prehrane (H)RANA. U pismu koje su uputili ministru zdravstva Viliju Berošu ukazuju na problem punoljetnih osoba s vrlo niskim indeksom tjelesne mase.

''Problem nastaje kod bolesnika starijih od 18 godina koji ionako nisu skloni liječenju. Zahvaljujući Psihijatrijskoj bolnici ‘Sv. Ivan’, dr. Handlu i njegovu timu, bolesnici se mogu, ako imaju minimum ITM 15, liječiti u dnevnoj bolnici psihijatrijskim tretmanom, koji može trajati godinu-dvije i to ako je pacijent motiviran. No oni koji imaju ITM niži od 15, nemaju tu mogućnost. Upućuju se u bolnice na gastroenterologiju, gdje provode nekoliko dana'', stoji u pismu.

Tih je nekoliko dana dovoljno da im se trenutačno spasi život, da ne dođe npr. do zatajenja bubrega ili srca, ali vraćaju se praktično u istom stanju na psihijatriju. Nerijetko pacijente psihijatri šalju gastroenterolozima, a gastroenterolozi psihijatrima, piše novinarka Večernjeg lista Romana Kovačević Barišić.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije