Zašto je voda važna?

Zašto je voda važna?

Zašto je voda važna?
  • Objavljeno: Utorak, 17.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naše tijelo se sastoji od 55 do 78% vode, ovisno o građi i tjelesnoj masi. Većina nas vodu shvaća zdravo za gotovo. Međutim, ipak je voda jedini napitak čija je namjena tako svestrana i bez kojega ne bismo mogli.

Vjerojatno ni ne razmišljate o važnosti vode i o tome koliko biste ju trebali popiti. Čak i slaba dehidracija može naštetiti vašem zdravlju. Saznajte koje su to prednosti koje voda ima za vaše zdravlje.

Ostanite vitki

Pokušavate izgubiti na težini? Voda ubrzava metabolizam i pomaže da se osjećate sitima. Zamijenite zaslađena pića vodom i popijte čašu vode prije obroka kako biste smanjili unos hrane.

Voda ima odličan učinak na metabolizam, naročito ako je hladna. Vaše tijelo mora potrošiti više energije kako bi zagrijalo vodu, a za vas to znači brže sagorijevanje kalorija.

Podiže energiju

Ako se osjećate umorno i iscrpljeno, popijte čašu vode. Dehidracija pripada skupini najčešćih razloga koji stvaraju osjećaj umora. Voda potiče izmjenu hranjivih tvari u stanicama i, što je najvažnije, pomaže kod prijenosa kisika do svih dijelova organizma.

Popijete li dovoljno vode, vaše srce neće biti pod velikim opterećenjem. Naime, ukoliko organizmu nedostaje vode srce otežano pumpa krv kroz tijelo.

Smanjuje stres

Neprestano ste pod stresom? Možda će vam se činiti neobičnim, ali popijte čašu vode. Naime, svi naši organi, uključujući i mozak, trebaju vodu da bi normalno funkcionirali. Ukoliko u vašem organizmu nema dovoljno vode, vaš mozak će biti izložen većim naporima, a to će dovesti do stresa.

Voda čini oko 80% tkiva vašeg mozga. Jedno istraživanje je pokazalo da, ukoliko vašem tijelu nedostaje samo pola litre vode, povećava se razina kortizola, hormona koji uzrokuje stres.

Izgrađuje mišiće

Ukoliko želite na jednostavniji i učinkovitiji način povećati mišićnu masu, pijte puno vode. Voda igra važnu ulogu u našem organizmu, stoga se njena važnost ne smije zanemariti. Naime voda čini čak 70% mišićne mase. Unos vode neće samo poboljšati izgradnju mišićne mase, već će spriječiti nastanak grčeva mišića i povećati njihovu izdržljivost.

Istraživanja su pokazala da pad razine vode od 3 do 4% može smanjiti mišićnu snagu za 10 do 20%. Idealno je svakodnevno za svaki kilogram tjelesne težine konzumirati 0,6 ml vode.

Njeguje kožu

Sigurno ste već puno puta čuli koliko je voda važna za zdravlje i izgled kože. Voda pomažu u izlučivanju štetnih toksina iz tijela. Voda kožu hidratizira i sprječava njeno isušivanje.

Ukoliko unesete dovoljnu količinu vode u organizam, vaša koža će biti zdravija, sjajnija, elastična i podatna. Fine linije i bore su dublje i izraženije kada je koža suha i nije hidratizirana, stoga je važno da koži omogućite potrebnu količinu vode kako bi bila zdrava i lijepa.

Regulira probavu

Uz vlakna, voda je neophodna za zdravu probavu. Voda pomaže kod otapanja otpadnih čestica kako bi lakše prošla kroz probavni trakt.

Ukoliko ste dehidrirani, vaše tijelo će apsorbirati svu vodu, a vaš probavni trakt i debelo crijevo će ostati suho, što će dovesti do otežanog prolaska otpadnih sadržaja.

Sprječava  nastanak bubrežnog kamenca

Tegobe nastale bubrežnim kamencima su sve učestalije jer ljudi, uključujući i djecu, ne piju dovoljno vode.

Voda razrjeđuje soli i minerale u mokraći i na taj način sprječava nastanak bubrežnih kamenaca. Bubrežni kamenac se ne može formirati u razrijeđenoj mokraći, stoga pijte puno vode.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije