FreeStyle Libre - ovaj uređaj olakšava i ubrzava mjerenje glukoze

FreeStyle Libre - ovaj uređaj olakšava i ubrzava mjerenje glukoze

FreeStyle Libre - ovaj uređaj olakšava i ubrzava mjerenje glukoze
  • Objavljeno: Utorak, 29.09.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Imate dijabetes i svakodnevno se susrećete s izazovima čestih bockanja i praćenja razine šećera? FreeStyle Libre pomoći će vam u mjerenju i kontroli razine glukoze jednostavno, brzo i potpuno bezbolno.

Što je FreeStyle Libre?

Ovaj moderan sustav čine čitač i senzor koji omogućavaju diskretno očitavanje razine glukoze u samo jednoj sekundi. Senzor veličine kovanice od 5 kuna nosi se na stražnjem dijelu nadlaktice. Jedinstvena značajka flash sustava osigurava cjeloviti prikaz kretanja glukoze - uključujući trenutačnu razinu, povijest izmjerenih očitanja u posljednjih 8 sati i trend kretanja označen strelicama, kojima se prikazuje smjer kretanja razine glukoze ovisno o tome raste li, pada ili je stabilna.

Osim toga FreeStyle Libre omogućava vam lakšu kontrolu bolesti jer korištenjem sustava možete saznati kako hrana, tjelesna aktivnost i sam inzulin utječu na razinu glukoze tijekom dana i noći. Također, postoji mogućnost dijeljenja podataka s liječnikom, koji odluke o liječenju temelji na preciznoj slici pacijentovog stanja u stvarnom vremenu.

Sve što dijabetičari trebaju znati o FreeStyle Libre čitaču

Koliko često moram puniti čitač?

Čitač je dizajniran tako da baterija traje u prosjeku 7 dana bez punjenja. Prije nego što se na zaslonu pojavi upozorenje o niskom postotku baterije, čitač je potrebno priključiti na punjač

Radi li čitač preko odjeće?

Čitač skenira jednostavno, brzo i diskretno - čak i preko odjeće. Za preuzimanje podataka sa senzora, dovoljno je da je čitač bude do 4 cm udaljen od senzora.

Sve što dijabetičari trebaju znati o FreeStyle Libre senzoru

Kako aplicirati senzor?

Video

Koliko se često senzor treba mijenjati?

Nakon 14 dana čitač vas obavještava o potrebi zamjene senzora, a iskorišteni se senzor laganim potezom odljepljuje s kože. Za aplikaciju senzora potrebno je pronaći novo mjesto na stražnjem dijelu nadlaktice, a novom je senzoru potrebno sat vremena da započne s radom.

Gdje se senzor može staviti na tijelo?

Senzor se smije aplicirati isključivo na stražnjoj strani nadlaktice jer se taj dio ruke prilikom svakodnevnih aktivnosti ne savija, a koža se ne napinje.

Koliko puta mogu očitati razinu glukoze s jednim senzorom?

Senzor pohranjuje podatke očitane u posljednjih 8 sati te su dovoljna 3 skeniranja dnevno da biste dobili potpunu sliku 24-satnog glikemijskog profila. Preporuka je mjeriti glukozu ujutro i prije svakog obroka, no ne postoji ograničenje broja mjerenja jednim senzorom.

Mogu li se kupati, tuširati, plivati ili vježbati dok nosim senzor?

Sve dnevne aktivnosti mogu se neometano obavljati uz nošenje senzora. Iako je senzor vodootporan, ipak je potreban dodatni oprez prilikom pranja kože oko senzora i brisanja ručnikom da ne biste zapeli za senzor i povukli ga. Senzor nije predviđen za dubine veće od 1 metra, kao ni za boravak u vodi u vremenu dužem od 30 minuta.

Što ako moram ukloniti senzor prije 14 dana (ili ako padne)?

Ako se dogodi da senzor morate ukloniti slobodno pokrenite novi senzor kojeg će čitač prepoznati kao novog.

Koliko košta FreeStyle Libre?

Cijena FreeStyle Libre čitača (Reader kit) iznosi 459 kuna i on se kupuje samo jednom. Senzori se prodaju pojedinačno, a cijena jednog senzora kojeg treba zamijeniti svakih 14 dana također iznosi 459 kuna. Čitač (reader kit) i senzor FreeStyle Libre dostupni su na webshopu tvrtke Bontech, kao i u njihovim poslovnicama diljem Hrvatske.

Mogu li dobiti FreeStyle Libre besplatno, odnosno preko HZZO-a?

Svi oboljeli od dijabetesa mogu koristiti FreeStyle Libre, a pravo na čitač i 26 senzora godišnje na teret HZZO-a mogu dobiti osigurane osobe koje boluju od šećerne bolesti tipa 1 i to:

1. djeca od navršene 4. do navršene 18. godine života

2. trudnice (uključujući i trudnice koje boluju od šećerne bolesti tipa 2, samo tijekom trudnoće i ako su na bazal-bolusnoj terapiji inzulinom)*

3. slijepe osobe

4. bolesnici sa šećernom bolešću tipa 1 i na intenziviranoj terapiji inzulinom (4 i više doza inzulina), s dokazanom hipoglikemijom.

Što ako imate pravo na FreeStyle Libre besplatno?

Korištenje FreeStyle Libre vam može predložiti bolnički specijalist pedijatar, endokrinolog dijabetolog, bolnički specijalist interne medicine, endokrinolog dijabetolog ili bolnički specijalist endokrinologije i dijabetologije. Propisuje ga liječnik opće/obiteljske medicine, a mogu ga propisati i pedijatar te ginekolog, sukladno djelatnosti za koju imaju sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Provjera glukoze više nikada neće biti ista. Uz FreeStyle Libre sustav možete neometano uživati u svakodnevnim aktivnostima jer provjera glukoze nikad nije bila jednostavnija. Kontrolirajte razinu glukoze diskretno, bilo kad i bilo gdje te koliko god puta želite. Zašto se bosti kada možete samo skenirati?

Sve dodatne informacije možete saznati na internetskoj stranici FreeStyle Libre, a sustav možete kupiti putem webshopa ili u prodavaonicama tvrtke Bontech diljem Hrvatske.

ADC-28118 v 1.0

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije