Znate li sve o kostima?

Znate li sve o kostima?

Znate li sve o kostima?
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.10.2013.
  • Broj pregleda: 1.219
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bebe imaju više kostiju od odraslih

Bebe se rađaju s oko 300 kostiju, a odrasli ih imaju 206. Kako beba raste neke kosti srastaju. Neke kosti su vrlo mekane i fleksibilne. One su u tako ranoj dobi poput hrskavice koja srasta i polako se pretvaraju u kosti.

Kosti prestaju rasti u dvadesetima

Kosti u pravilu prestaju s rastom u kasnim dvadesetima, ali se nastavljaju mijenjati. Starenjem kosti gube gustoću, postaju tanje i lakše ih je slomiti. Možete ih održavati zdravima tako da povećate unos kalcija i vitamina D, ali i radite vježbe koje zahtijevaju oslanjanje na noge.

Kosti sudjeluju u proizvodnji crvenih i bijelih krvnih stanica

Kosti imaju različitu funkciju. One tijelu daju strukturu i omogućavaju kretanje. Štite organe od oštećenja. Lubanja štiti mozak, a rebra štite srce, pluća i jetru. No, vaše kosti također proizvode crvene krvne stanice koje prenose proteine i kisik do tkiva, i bijele krvne stanice koji pomažu u borbi protiv infekcija.

Ključna kost se najčešće slama

Ključna kost je vodeća na listi slomljenih kostiju. Do frakture lako dolazi jer najčešće zadobivamo udarce na području ramena ili padamo prema naprijed. Frakture ruku su također česte jer ih koristimo kako bi pokušali spriječiti pad.

Gazirana pića neće oštetiti kosti

Ovo je mit koji nije znanstveno dokazan. Gazirana pića neće naškoditi vašim kostima, ali ipak nije pametno da ih pijete u prekomjernim količinama. Neka istraživanja su pokazala da kofein i fosfor mogu naškoditi kostima. Ako želite popiti nešto što je odlično za vaše kosti, odaberite mlijeko ili sok od naranče.

Podjezična kost jedina nije spojena s drugom kosti

Podjezična kost se nalazi u vratu, u obliku je potkove i čini oslonac vašem jeziku. Ovo je jedina kost u ljudskom tijelu koja nije spojena s drugom kosti, već samo s mišićima.

Cigarete štete kostima

Poznato je da su cigarete štetne za pluća, srce i cjelokupno zdravlje. No, također su loše za vaše kosti. Nikotin i ostale kemikalije u cigaretama otežavaju apsorpciju hranjivih tvari, kalcija i vitamina D.

Palac ima najmanje kostiju

Od svih prstiju koji imaju 3 male kosti, palac ima samo 2. Tri kosti imate i na svim nožnim prstima, osim na palcu, koji ima 2 kosti.

Najmanja kost se nalazi u uhu

Najmanja kost je stremen. Ona se nalazi iza bubnjića i dugačka je tek 2.5 do 3.3 milimetra. Nije puno veća od voćne mušice. Najveća i najjača kost u tijelu je bedrena kost, koja se proteže od zdjelice do koljena.

Najnovije

Najčitanije