8 pravila za zdravu vaginu

8 pravila za zdravu vaginu

8 pravila za zdravu vaginu
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.03.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sve žene trebaju brinuti o svom vaginalnom zdravlju. Zdrava vagina je prirodno kisela i bogata je korisnim bakterija koje pomažu u obrani od infekcija i održavaju normalnu razinu pH. Zdrava vagina luči sokove kojima se sama čisti. Svaka neravnoteža može uzrokovati vaginalne iritacije i infekcije.

Zaštitite vaginalnu ravnotežu bez ispiranja vodom

Ispiranje može poremetiti pH vrijednost vagine i smanjiti njezinu kiselost što otvara vrata bakterijskim infekcijama. Uravnotežena kiselost vagine iznosi od 3,8 do 4,5 pH. Ako vagina ima jak ili neugodan miris, posjetite liječnika. Ispiranje će samo prikriti miris, a neće otkloniti uzrok. Izbjegavajte korištenje snažnih sapuna ili sredstva za higijenu jer možete poremetiti pH vrijednosti.

Zdrava prehrana za vaginalno zdravlje

Zdrava i uravnotežena prehrana je ključ vaginalnog i reproduktivnog zdravlja. Određene namirnice mogu biti učinkovite u liječenju vaginalnih zdravstvenih problema. Sok od brusnice i jogurt mogu spriječiti gljivične infekcije i pomoći u njihovom liječenju. Ako imate problema sa suhoćom vagine, potražite savjet liječnika koji će vas savjetovati o tome koje namirnice mogu lubricirati vaginu na prirodan način.

Provjerite kako se vagina mijenja od tridesete do šezdesete godine!

Siguran seks štiti od bakterija i ostalih bolesti

Korištenje prezervativa za vrijeme seksa štiti od spolno prenosivih bolesti kao što su HIV, genitalni herpes, sifilis, gonoreja, genitalne bradavice i klamidija. Za neke od tih bolesti, kao što su HIV i genitalni herpes, nema lijeka. Humani papiloma virus uzrokuje genitalne bradavice, a može uzrokovati i rak, te ostale bolesti

Obavite preventivni pregled kod ginekologa

Redoviti ginekološki pregled je ključan za održavanje vaginalnog zdravlja. Svaka žena bi trebala imati prvi ginekološki pregled najkasnije u 21. godini ili unutar 3 godine od kada je postala seksualno aktivna. Ginekolozi mogu dijagnosticirati bolesti i poremećaje koji mogu naštetiti vagini ili reproduktivnom sustavu. Uz pomoć papa testa ginekolog može otkriti promjene u stanicama vagine koje bi mogle ukazati na prisutnost raka.

Pravovremeno liječenje infekcija

Tri najčešće vrste vaginalnih infekcija su: gljivična infekcija, bakterijska vaginoza i trihomonijaza. Gljivične infekcije uzrokuje nekoliko vrsta gljivica, dok je bakterijska vaginoza uzrokovana bakterijama koje rastu unutar vagine. Trihomonijaza se također prenosi seksualnim aktivnostima, a neadekvatno liječenje može dovesti do neugodnih, bolnih i teških reproduktivnih zdravstvenih problema.

Ovo su najčešći uzroci gljivične infekcije kod žena!

Umjesto vazelina koristite lubrikant

Vlažnost je važan dio odnosa. Bez toga, nježna koža vagine može postati nadražena i iritirana što može dovesti i do pucanja. Vaginalna lubrikacija se obično odvija prirodnim putem, no postoje žene koje ne proizvode dovoljno prirodnog lubrikanta. Izbjegavajte vazelin i proizvode na bazi ulja jer mogu uzrokovati oštećenje prezervativa i razne infekcije.

Pažljivo birajte odjeću

Vagina treba biti čista i suha stoga, trebate pažljivo odabrati odjeću, pogotovo donje rublje. Određene vrste tkanina mogu povećati toplinu i vlagu što potencijalno dovodi do stvaranja bakterija i razvoja infekcija. Nosite pamučno donje rublje i izbjegavajte tanga gaćice. Izbjegavajte uske hlače, a nakon kupanja ili treninga, mokri kupaći kostim ili donje rublje zamijenite suhim.

Higijena

Nakon pražnjenja crijeva, brišite od naprijed prema natrag kako biste izbjegli bakterijsku kontaminaciju vagine i smanjili rizik od infekcije mjehura. Redovito mijenjajte higijenske uloške i tampone. Dok nemate menstruaciju, nemojte koristiti jastučiće ili gaćice s upijajućim svojstvima koja će zadržati vlagu i toplinu blizini vagine i uzrokovati infekcije.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije