Debljanje koje ne možete kontrolirati

Debljanje koje ne možete kontrolirati

Debljanje koje ne možete kontrolirati
  • Objavljeno: Utorak, 25.02.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Frustrirani ste zbog viška kilograma kojeg se nikako ne možete riješiti? Jeste li znali da sve, od hormonalne neravnoteže do manjka nekih vitamina, može uzrokovati debljanje?

Veliki broj ljudi misli da su tjelovježba i uravnotežena prehrana sve što je potrebno za mršavljenje pa ostaju razočarani kada ne primjećuju rezultate truda. Postoje različiti zdravstveni problemi koji mogu stajati između vas i vaše idealne tjelesne težine.

Depresija

Brojni antidepresivi mogu uzrokovati debljanje. Ako patite od depresije i uzimate antidepresive nemojte se iznenaditi ako se udebljate. Rješenje nije prestanak uzimanja antidepresiva jer osobe koje pate od nedijagnosticirane i neliječene depresije, također imaju povećan rizik od nakupljanja prekomjernih kilograma.

Ako ste primijetili debljanje od kada ste počeli uzimati antidepresive, svakako se obratite liječniku. On će vam možda smanjiti dozu lijeka ili pak propisati neki drugi lijek. Stručnjaci u svakom slučaju preporučuju vježbanje jer će ono djelovati odlično na vaš um, ali i vitkost.

Lijekovi

Razni lijekovi mogu uzrokovati debljanje, od kontracepcijskih pilula i hormonalnih terapija, do lijekova za bolesti srca i visoki krvni tlak. Neki lijekovi za ublažavanje simptoma reumatoidnog artritisa, migrene i žgaravice također mogu uzrokovati debljanje. Neki lijekovi mogu povećati apetit i usporiti metabolizam.

Ako niste promijenili životne navike, a primijetili ste nakupljanje kilograma od početka uzimanja nekog lijeka, svakako se obratite liječniku. On će možda pronaći neki drugi lijek koji neće uzrokovati debljanje.

Usporen probavni sustav

Probavne smetnje, uključujući i usporen rad probavnog sustava, mogu biti krivac za nakupljene suvišne kilograme. Idealno je da nekoliko sati nakon obroka imate potrebu za obavljanjem velike nužde. Jednom ili dva puta dnevno se smatra redovitim i zdravim. Uzroci usporene probave mogu biti manjak unosa vode, vlakana ili dobrih bakterija, kao i uzimanje nekih lijekova.

Ako patite od zatvora, počnite uzimati probiotike koji pospješuju rad probavnog sustava. Pijte dovoljno tekućine i unosite vlakna. Ako ste već sve pokušali, a i dalje patite od zatvora, obratite se liječniku jer možda patite od hipotireoze ili poremećaja živčanog sustava.

Manjak nutritivnih tvari

Manjak vitamina D, magnezija ili željeza ugrožava imunološki sustav, smanjuje razinu energije i usporava metabolizam. Sve to može uzrokovati nakupljanje suvišnih kilograma, bez obzira na to što vježbate ili unosite preporučenu količinu kalorija.

Tjelesnu potrebu za željezom možete zadovoljiti konzumiranjem nekih namirnica, kao što su crveno meso, špinat ili bademi. No, vitamin D biste trebali unositi putem suplemenata ili obogaćenih mliječnih proizvoda. Morate pripaziti na količinu suplemenata koju uzimate jer je vrlo lako pretjerati. Svakako se posavjetujte s liječnikom o uzimanju suplemenata, naročito ako patite od hipotireoze, inzulinske rezistencije, bolesti bubrega i srca.

Starenje

Starenje je neizbježno, kao i većina promjena koje donosi. Nećete sagorijevati istu količinu kalorija s 40 ili 50 godina kao s 20. Zbog toga je potrebno unositi manje kalorija i povećati fizičku aktivnost. Na taj način metabolizam održavate mladim.

Zapamtite da nisu sve kalorije iste. Nemasni proteini će potaknuti tijelo da brže troši kalorije. S druge strane, ugljikohidrati će usporiti sagorijevanje kalorija i potaknuti nakupljanje masti. Vaša prehrana mora biti uravnotežena i temeljiti se na puno voća i povrća.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije