I vaše tijelo voli smijeh!

I vaše tijelo voli smijeh!

I vaše tijelo voli smijeh!
  • Objavljeno: Srijeda, 22.05.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako smijeh trenutno utječe na vaše tijelo? Smijeh je moćan u suočavanju sa stresom, boli i konfliktom. Ništa ne djeluje tako brzo i ne vraća ravnotežu kao smijeh.

Smijeh će vas oraspoložiti, povezati vas s okolinom, povećati samopouzdanje, poboljšati koncentraciju i pamćenje.

Kako se smijati više i češće? Otkrijte koje stvari vas nasmijavaju i radite ih češće. Okružite se ljudima sa smislom za humor koji vam odgovara. Razvijte svoj smisao za humor i budite duhoviti kada god se ukaže prilika.

Ako vam se ne smije, počnite se na silu smijati jer su istraživanja pokazala da na taj način možemo uspješno zavarati mozak.

Mozak

Kada se počnete smijati, mozak počinje oslobađati hormone sreće. Mišići oko očiju i obraza počinju sa spontanim kontrakcijama.

Pluća

Mišići prsa i dijafragma postaju napeti, istiskujući zrak iz vaših pluća. Taj zrak izlazi kroz dušnik i uzrokuje titranje glasnica. Dolazi do kratkih i neobjašnjivih zvukova, karakterističnih za smijanje.

Oči

Ako je nešto jako smiješno, vaše oči postaju suzne.

Srce

Iznenadan izlazak zraka iz pluća uzrokuje povećanu potrebu za kisikom. Rad srca postaje brži, a krvni tlak se povećava kako bi tijelo dobilo više kisika.

Mišići

I dok se mišići lica i trbuha napinju, ostatak mišića slabi i dolazi do slabije koordinacije. Iz tog razloga ne možemo normalno hodati ili stajati ako se jako smijemo.

Mišići trbuha rade kako bi pomogli istisnuti zrak iz pluća. Moguće je da ćete potrošiti nekoliko kalorija.

Hormoni

Smijeh potiče oslobađanje endorfina koji se oslobađa i tijekom tjelovježbe. Dolazi do smanjenja osjetljivosti na bol.

Smanjuje se razina kortizola, hormona stresa. Ovo je jedan od najboljih učinaka smijeha jer povećana razina kortizola uzrokuje kronični umor i povećava rizik od nastanka depresije.

Emocije

Istina je: smijeh je zarazan. Neka istraživanja su pokazala da smijeh povezuje ljude. Ako je to istina, smijte se sa osobom s kojom se želite dodatno emocionalno povezati.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije