Je li moguća trudnoća za vrijeme menstruacije?

Je li moguća trudnoća za vrijeme menstruacije?

Je li moguća trudnoća za vrijeme menstruacije?
  • Objavljeno: Utorak, 21.08.2018.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Da odmah odgovorimo na pitanje - istina je, žena može ostati trudna čak i ako ima nezaštićene spolne odnose za vrijeme menstruacije. Iako je mogućnost za trudnoću tijekom 'neplodnih' dana manja, ne može se predvidjeti vrijeme u mjesecu kada ne postoji mogućnost zanošenja. Ukratko ćemo prikazati kako se to može dogoditi.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa žena iz jajnika otpusta jajnu stanicu, odnosno jajašce. To se naziva ovulacija. Tipično se ovaj proces događa 14 dana prije početka slijedeće menstruacije, međutim to varira iz mjeseca u mjesec čak i kod iste žene.

Ponekad se ovulacija uopće ne događa pa žene nemaju menstruaciju i neplodne su (anovulacija, anovulatorni ciklus). Nakon ovulacije jajna stanica se kreće prema maternici kroz jajovod i tu se najčešće događa oplodnja. Neoplođena jajna stanica može živjeti 24 sata, a ako se ne oplodi izbacuje se tijekom menstruacije zajedno s površinskom sluznicom maternice.

Klikni na sliku i pročitaj Veliki vodič za prvi seks!

Seks za vrijeme menstruacije

Žena će najvjerojatnije postati trudna ako je seksualni odnos bio neposredno prije ili poslije ovulacije. Spermiji u spolnim organima žene mogu preživjeti nekoliko dana, tipično dva ili tri. U idealnim slučajevima mogu ostati vitalni čak i pet dana. Tako, ako je sperma odložena ranije, npr. tijekom menstruacije ili neposredno nakon nje, može ostati u tijelu dok se stvore uvjeti za oplodnju.

Osim sposobnosti preživljavanja spermija, istraživanje objavljeno u časopisu British Medical Journal ukazuje na drugi razlog zašto parovi ponekad zatrudne ako su imali spolni odnos tijekom mjesečnice. Istraživanje pokazuje kako je "plodni prozor", odnosno vrijeme tijekom mjeseca kada žena može zatrudnjeti, vrlo teško predvidjeti kod većine žena.

Trudnoća za vrijeme menstruacije

Tijekom tromjesečnog istraživanja znanstvenici su prikupili podatke o hormonalnom i ovulacijskom uzorku u skupini u kojoj je bila 221 zdravih žena koje su pokušavale zatrudnjeti. Pronašli su kako je kod otprilike 2% žena imalo plodni prozor u prva četiri dana ciklusa (prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije), a 17% do sedmog dana, odnosno kod toliko ih je postojala mogućnost trudnoće zadnji dan menstruacije.

Svaki dan između 6. i 21. dana ciklusa je postojala prosječna vjerojatnost od 10% za trudnoću. Osim toga, žene koje su imale prethodno pravilne cikluse imale su do 6% vjerojatnost za biti plodne na dan kad je trebala početi menstruacija.

Ovulaciju je bilo još teze predvidjeti ako žena ima neredovite mjesečnice. Istraživači su stoga zaključili kako je teško precizno odrediti vrijeme kad bi spolni odnos trebao omogućiti (ili izbjeći) trudnoću. Tzv. plodni dani su period kad je najvjerojatnije da će se dogoditi ovulacija, međutim točno vrijeme kad se može zatrudnjeti tijekom mjeseca je očito vrlo nepredvidivo za većinu žena.

U navedenom istraživanju je kod svega 30% žena plodni prozor bio između 10. i 17. dana ciklusa, koji se obično navode kao plodni dani. Zbog toga je najbolje uvijek koristiti kontracepciju za zaštitu od neželjene trudnoće, bez obzira na dan ciklusa, sve dok ne odlučite imati djecu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije