Kako brže začeti?

Kako brže začeti?

Kako brže začeti?
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.12.2013.
  • Broj pregleda: 1.647
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Spremni ste za trudnoću, a neuspjeli pokušaji su zadnje što želite. Postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste povećali vjerojatnost začeća.

Prvo odite na pregled

Prije službenog započinjanja pokušavanja začeća odite na pregled. Liječnik će vam savjetovati da počnete uzimati prenatalne vitamine, kao što je folna kiselina koja štiti od nekih urođenih poremećaja.

Ako patite od nekih bolesti, liječnik će vas dodatno savjetovati kako da ih držite pod kontrolom. Ako vam neke stvari oko menstrualnog ciklusa još uvijek nisu jasne, sada je najbolje vrijeme da se s njima upoznate jer dobro poznavanje menstrualnog ciklusa olakšava praćenje najboljih dana za začeće.

Nemojte se opterećivati položajima

Ne postoji znanstvenih dokaza koji bi potvrdili da je u nekom položaju lakše začeti. Rijetki su slučajevi kada je cerviks na neobičnom mjestu i prakticiranje određenih položaja može olakšati začeće.

Ipak, neki položaji koji se odupiru gravitaciji mogu potaknuti spermu da pliva prema jajašcu, ali u to se ne možete previše pouzdati.

Nakon seksa ostanite ležati

Vjerojatno ste čuli da nakon seksa treba ostati ležati s podignutim nogama kako bi se povećala vjerojatnost začeća, ali to nije u potpunosti istinito.

Dobro bi bilo kada biste nakon seksa ostali ležati 10 do 15 minuta, ali nema potrebe da podižete noge. Vaša zdjelica se neće pomicati ako ćete vi podizati noge. 15 minuta je sasvim dovoljno da sperma koja je išla prema cerviksu i bude u cerviksu.

Opustite se

Pokušajte što više izbjegavati stresne situacije. Opustite se i trudnoća će se dogoditi. Visoka razina hormona stresa može omesti ovulaciju.

Sve što vas opušta je prihvatljivo, dok god je i zdravo. Postoje neki dokazi da akupunktura pospješuje začeće jer ujedno i opušta. Iako tijekom trudnoće nije dobro konzumirati alkohol, umjerene količina, kao što je čaša vina svaki dan, je sasvim prihvatljiva.

Vodite zdrav život

Vježbanje će vas održati zdravima i pomoći da zadržite preporučenu tjelesnu težinu. Važno je da se upoznate s granicama vježbanja jer previše tjelovježbe može naškoditi.

Količina vježbanja ovisi o ženi. Ako ste svakodnevno vježbali i prije trudnoće, vježbanje tijekom trudnoće vjerojatno nikada neće postati problem.

Prestanite pušiti jer ćete time povećati vjerojatnost začeća, ali i stvoriti sve potrebne preduvjete za zdravu trudnoću.

Najnovije

Najčitanije