Najčešći uzroci kroničnog umora

Najčešći uzroci kroničnog umora

Najčešći uzroci kroničnog umora
  • Objavljeno: Nedjelja, 22.12.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dehidrirali ste

Osobe koje ne unose adekvatnu količinu vode češće imaju problema s naglim promjenama raspoloženja i niskom razinom energije. Pijte vodu redovito, ali zaboravite na pravilo od 8 čaša vode dnevno jer to ne vrijedi za sve osobe. Tijelo je dobro hidratizirano ako najmanje svaka 3 sata trebate mokriti.

Vašem tijelu nedostaje vitamina B12

Vitamin B12 je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih stanica i pravilan rad neurona. Manjak vitamina B12 može uzrokovati smanjen dotok kisika u sve tjelesne stanice, zbog čega imate osjećaj da vam se uvijek spava, bez obzira na količinu sna.

Vaše tijelo je pod kroničnim stresom

Hormoni stresa su na najvišoj razini u jutarnjim satima, a tokom dana se njihova razina smanjuje. Barem bi tako trebalo biti. Ako ste pod kroničnim stresom, razina hormona stresa će ostati visoka čak i dok spavate.

Nedijagnosticirane bolesti srca

Istraživanja su pokazala da osobe koje pate od srčanih bolesti imaju narušenu kvalitetu sna i osjećaju se umornima, čak i onda kada za to nemaju dobar razlog. Blokirane arterije ili slabo srce usporavaju cirkulaciju krvi prema mišićima i tkivu, koje potom ne dobiva dovoljnu količinu kisika, a vas čini umornima.

Previsoka ili preniska razina energije

Svi već dobro znamo da anemija uzrokuje kronični umor, ali nemojte očekivati da će suplementi željeza nužno pomoći. Naime, previsoka razina željeza može preopteretiti tijelo pa će ono svoju energiju trošiti da izluči višak željeza.

Premalo vježbate

Kada svoj dan provedete tako da se malo ili pak nimalo ne krećete, nećete se osloboditi napetosti koju nakupljate tijekom dana. Tjelovježba je najbolji oblik opuštanja i podizanja energije. Koliko god umorni bili za vježbanje, trebate znati da će se razina energije drastično povećati već u prvih nekoliko minuta vježbanja.

Previše vježbate

Lako je pretjerati s dobrim stvarima. Ako svaki dan intenzivno vježbate, nemojte se čuditi ako ćete imati problema sa spavanjem i biti umorni. Dugi i intenzivni treninzi također mogu povećati razinu kortizola u tijelu. Ako ne uravnotežite vježbanje i odmaranje, vaše tijelo će biti pod emocionalnim i fizičkim stresom.

Patite od infekcije urinarnog trakta

Ako ste već patili od infekcije urinarnog trakta, imate povećan rizik da ćete se opet s njom suočiti. Gotovo 50% ljudi, koji pate od infekcija urinarnog trakta, osjećaju kronični umor i simptome gripe i prehlade. Trebate znati da žene znatno češće pate od infekcija urinarnog trakta, u odnosu na muškarce.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije