Kako prepoznati i spriječiti infekcije mokraćnog sustava?

Kako prepoznati i spriječiti infekcije mokraćnog sustava?

Kako prepoznati i spriječiti infekcije mokraćnog sustava?
  • Objavljeno: Utorak, 17.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li ikada osjetiti hitnu potrebu za odlaskom na zahod, uz peckanje i bol u donjem dijelu trbuha? Ovo su simptomi cistitisa, poznatog kao infekcija mokraćnog sustava.

Iako nije tako ozbiljna kao druge infekcije, infekcija mokraćnog mjehura može biti vrlo bolna. Iako su bol i osjećaj pečenja za vrijeme uriniranja najčešći simptomi ove bolesti, nisu uvijek prisutni. Međutim, težina ovih simptoma se smanjuje s dobi. Cistitis se manifestira kao potreba za mokrenjem i do 8 puta na dan, ponekad s vrlo malo urina. Mokraća može biti ružičasta ili crvena, a mnoge žene osjećaju kontrakcije, kao i bol u donjem dijelu trbuha.

Tko je u opasnosti?

Infekcija mokraćnog mjehura najčešće pogađa žene zbog njihove osnovne anatomije. Ženske genitalije i rektum nalaze se u neposrednoj blizini uretre pa je lako zaraziti mokraćni sustav s bakterijama. Većinu vremena, tijelo je u stanju spriječiti infekcije uklanjajući bakterije kroz protok urina. Određene bakterije, posebice E. Coli, mogu se pričvrstiti na stjenke uretre i mjehura, gdje se množe i stvaraju infekcije.

Infekcije mokraćnog sustava mogu biti potaknute hormonalnim promjenama u trudnoći i menopauzi. Dijabetes je još jedan faktor rizika, jer uzrokuje povećanje šećera u urinu, a to je povoljno okruženje za razvoj bakterija.

Kada posjetiti liječnika?

Infekcija mokraćnog mjehura nije toliko opasna, ali se mora shvatiti ozbiljno. Posjetite liječnika ubrzo nakon početka simptoma jer brzo liječenje smanjuje rizik od progresije infekcije na bubrege.

Preporuča se piti 2 do 3 litre vode kako bi se uklonile bakterije putem urina i smanjila bol. Mokrenje svaka dva do tri sata će spriječiti nakupljanje urina što bi moglo potaknuti rast bakterijska i eventualno pogoršati stvari. Posjet liječniku je osobito važan ako ste imali sljedeće simptome više od jednog dana: groznica, bolovi u leđima, bolovi u trbuhu, krv u mokraći, vaginalni iscjedak, mučnina ili povraćanje. Kratka kura antibiotika, između 3 do 7 dana, ovisno o čimbenicima rizika, pomoći će vam da se vratite u normalu.

Bezreceptni lijekovi mogu pomoći da se smanji bol povezana s cistitisom. Iako to neće izliječiti samu infekciju, može olakšati simptome dok čekate da antibiotici počnu djelovati.

Žene mogu smanjiti rizik od recidiva infekcije pijući najmanje litru i pol vode svaki dan, održavajući redovitu intimnu higijenu i mokrenjem odmah nakon seksa. Izbjegavajte sintetičko donje rublje koje apsorbira manje vlage od prirodnih vlakana poput pamuka.

Sok od brusnica i akupunktura

Ako često imate infekcije mokraćnog sustava, više od četiri puta godišnje, pijte sok od brusnica. Istraživanja su pokazala da on sprječava prijanjanje bakterija uz stjenku mokraćnog mjehura. Osim toga, možete piti sok od naranče, limuna ili grejpa i uzimati vitamin C.

Akupunktura je još jedan učinkovit lijek za pacijente koji često imaju probleme s infekcijama mokraćnog sustava. Norveška studija je pokazala učinkovitost ove tehnike i nedavno objavila da 73 posto žena koje su liječene ovom metodom nisu imale ponavljanje upale u sljedećih šest mjeseci, u usporedbi s 52 posto oni koje nisu liječene akupunkturom . Autori studije smatraju da iglice smanjuju količinu urina preostalog u mjehuru nakon mokrenja.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije