Kako žene trebaju brinuti o zdravlju srca?

Kako žene trebaju brinuti o zdravlju srca?

Kako žene trebaju brinuti o zdravlju srca?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Iako su žene više zabrinute oko zdravlja reproduktivnih organa i dojki, čak 5 puta više žena umire od kardiovaskularnih bolesti nego od raka dojke. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzročnik smrti među ženama.

Žene imaju čak 15% veći rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, u odnosu na muškarce. Kako žene mogu smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti? Koje faktore trebaju uzeti u obzir? Donosimo vam odgovore vodećih svjetskih stručnjaka.

Najvažnije je da znate pripadate li u rizičnoj skupini, potom da prepoznate probleme sa zdravljem kardiovaskularnog sustava i na kraju, niti malo manje važna, je prevencija.

Pripadate li rizičnoj skupini?

Vodeći faktori rizika za nastanak srčanog udara su:

  • visok krvni tlak
  • dijabetes
  • visoka razina kolesterola
  • pušenje
  • obiteljska anamneza.

Ako pripadate rizičnoj skupini, za vas je još važnije da redovito provjeravate razinu krvnog tlaka, razinu šećera u krvi i razinu kolesterola. Ostali faktori su nepravilna prehrana, prekomjerno konzumiranje alkohola, pretilost i manjak fizičke aktivnosti.

Stres i depresija također mogu biti faktori rizika. Na zdravlje kardiovaskularnog sustava utječu brojni faktori, cjelokupni životni stil. Ako vaše životne navike nisu zdrave, onda također pripadate rizičnoj skupini.

Znate li prepoznati simptome?

Simptomi srčanog udara mogu biti razni, od boli u prsima do pritiska na području prsnog koša. Ovi simptomi su nešto češći kod žena. Žene češće imaju suptilnije simptome, kao što su bolovi u gornjem dijelu leđa, na području vrata ili čeljusti, kao i kratkoća daha.

Simptomi mogu biti slični simptomima gripe (mučnina, povraćanje, hladan znoje). Također možete primijetiti neobjašnjiv umor i tjeskobu. Prisutnost bilo kojeg simptoma kod žene, koja se nalazi u rizičnoj skupini, zahtijeva odlazak liječniku.

Znate li sve o prevenciji?

Promjena životnih navika i usvajanje zdravih životnih navika su ključni faktori u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Ako pušite, prestanite. Budite fizički aktivniji i dnevno se krećite barem 30 minuta, dovoljno je šetanje. No, ako želite izgubiti suvišne kilograme zbog boljeg kardiovaskularnog zdravlja, samo šetanje neće biti dovoljno. Važno je da postupno povećavate razinu i intenzitet fizičke aktivnosti.

Ako je vaš indeks tjelesne mase veći od 25, napravite sve što možete da ga spustite. Jako je važno da vaša tjelesna težina bude zdrava. Ako pripadate rizičnoj skupini, jako je važno da redovito mjerite razinu krvnog tlaka i kolesterola. Također, posavjetujte se s liječnikom o tome kako možete što je više moguće smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije