Magnezij za zdravlje srca

Magnezij za zdravlje srca

Magnezij za zdravlje srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 11.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Magnezij i zdravlje srca su međusobno povezani

Vjerojatno znate da vam je kalcij potreban za zdravlje kostiju. Također sigurno znate da je kalij važan za zdravlje mišića. No, jeste li znali da je magnezij važan za zdravlje srca? Mineral magnezij je neophodan za stotine biokemijskih reakcija unutar tijela. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju, živaca i mišića, a također pomaže u kontroli razine šećera. Magnezij je neophodan za pravilan srčani ritam i normalan krvni tlak. Donosimo vam najbolje izvore magnezija i informacije o tome koliko magnezija je zapravo potrebno za zdravlje srca.

Magnezij pomaže u održavanju pravilnog srčanog ritma

Magnezij je neophodan za pravilan rad srca. Uključen je u prijenos drugih elektrolita, kao što su kalcij i kalij, u tjelesne stanice. Oni su važni za živčane signale i kontrakcije mišića. Istraživanja su pokazala da manjak magnezija može uzrokovati nepravilan srčani ritam, poznat kao aritmija.

Jedno istraživanje je pokazalo da je manjak magnezija povezan s nastankom najčešćeg poremećaja rada srca, atrijske fibrilacije. Taj nepravilan srčani ritam nastaje kada dođe do poremećaja u slanju srčanih električnih impulsa i može uzrokovati podrhtavanje gornjeg dijela srca.

Magnezij i krvni tlak

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se ustanovilo može li povećanje unosa magnezija pospješiti zdravlje srca. Znanstvenici su ustanovili da povećanje unosa magnezija može pomoći u prevenciji visokog krvnog tlaka. Jedno istraživanje je pokazalo da je niska razina magnezija povezana s nastankom hipertenzije. Također, znanstvenici su ustanovili da je niska razina magnezija povezana s nastankom srčanih bolesti, naročito srčanog udara.

Koliko magnezija je dovoljno?

Zdrave odrasle osobe trebaju unositi oko 25g magnezija. Preporučena dnevna doza za unos magnezija varira ovisno o dobi i spolu. Za muškarce, u dobi od 19 do 30 godina, se preporuča 400mg magnezija, a za žene, iste dobne skupine, 310mg magnezija. Muškarci, stariji od 31 godinu, trebaju unositi 420mg magnezija, a žene 320mg magnezija. Ako vaš liječnik sumnja na manjak magnezija u tijelu, on će napraviti analizu krvi. Normalna razina magnezija u krvi je od 1.7 do 2.3mg/dl. Manjak magnezija u krvi nastaje kada je razina magnezija niža od 1.0mg/dl.

Hrana bogata magnezijem

Stručnjaci ističu da tjelesnu potrebu za magnezijem trebate zadovoljiti putem pravilne prehrane. Neka hrana je prirodno bogata magnezijem, a u neki proizvodi se obogaćuju magnezijem, kao što su pahuljice za doručak. Namirnice, koje su bogate magnezijem su bademi, proizvodi od soje (tofu) i zeleno lisnato povrće, kao što je špinat. Samo 30 grama badema sadrži 80mg magnezija, a 1/2 šalice špinata 78mg miligrama magnezija. Ostali dobri izvori magnezija su mahunarke, indijski oraščić, sojino mlijeko, crni grah, avokado i cjelovite žitarice. Jedna banana srednje veličine sadrži oko 32mg magnezija.

Kako tijelo regulira razinu magnezija?

Manje od 1% magnezija u tijelu se nalazi u krvi. Većina magnezija (oko 60%) se nalazi u kostima. Ostatak se nalazi u tjelesnim stanicama. To značajno otežava dijagnosticiranje manjka magnezija. Kod zdravih je osoba niska razina magnezija neuobičajena jer bubrezi pomažu u kontroli razine magnezija u tijelu. Kada tijelu nedostaje magnezija, bubrezi izlučuju manje magnezija kroz mokraću.

Tko se nalazi u rizičnoj skupini?

Niska razina magnezija ili pojačani gubitak magnezija, nakon nekog vremena može uzrokovati manjak magnezija u tijelu. No, određena stanja, kao što su alkoholizam, bolesti probavnog sustava i dijabetes tipa 2 mogu povećati rizik od nastanka manjka magnezija u tijelu. Višegodišnje uzimanje nekih lijekova, kao što su diuretici, inhibitori protonske pumpe kao što su ezomeprazol, magnezij i lansoprazol koji se koristi za liječenje GERB-a, mogu uzrokovati manjak magnezija. Starije osobe, u pravilu, češće uzimaju ove lijekove, pa se sukladno tome izlažu većem riziku. Starenjem dolazi do otežane apsorpcije magnezija, a istovremeno se povećava izlučivanje magnezija kroz mokraću.

Kada je dobro uzimati suplemente magnezija?

Osobe, kojima je dijagnosticiran manjak magnezija, će možda trebati uzimati suplemente magnezija kako bi se smanjio rizik od nastanka grčeva u mišićima, nepravilnog srčanog ritma i napadaja. No, u većini slučajeva, suplementi magnezija nisu potrebni i generalno se ne propisuju za zdravlje srca.

Prevelika količina magnezija, koja dolazi putem prehrane, nije opasna jer bubrezi izlučuju višak. Visoka doza magnezija iz suplemenata može uzrokovati proljev, mučninu i bolove u želucu. Ekstremno visoka doza magnezija, više od 5000mg dnevno, može biti fatalna.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije