Zašto liječnici ne prepoznaju hipotireozu?

Zašto liječnici ne prepoznaju hipotireozu?

Zašto liječnici ne prepoznaju hipotireozu?
  • Objavljeno: Petak, 12.09.2014.
  • Broj pregleda: 5.999
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Stručnjaci ističu da diljem svijeta milijuni osoba pate od hipotireoze, ali toga nisu svjesni. Hipotireoza, preslab rad štitnjače, je najčešće krivo dijagnosticiran, nedijagnosticiran i neprepoznat zdravstveni problem. Liječnici često ne uspijevaju dijagnosticirati hipotireozu, što može uzrokovati nastanak komplikacija opasnih po život.

Pouzdaju se na TSH

Tiroidni stimulirajući hormon (TSH) oslobađa hipofiza i njegova dužnost je stimulacija rada štitnjače. Nažalost, TSH samostalno ne pruža kompletan uvid u zdravlje štitnjače. Veliki broj liječnika ne radi potpunu krvnu sliku, ne uzima u obzir obiteljsku anamnezu i povijest bolesti pacijenta. Pouzdaju se samo na TSH, što definitivno nije dovoljno.

Veliki broj ljudi traži pomoć liječnika zbog simptoma hipotireoze. Ali, ako je razina TSH normalna, liječnici tvrde da je s radom štitnjače sve u redu. Pacijenti će potom često tražiti mišljenje drugog liječnika zbog simptoma kao što su kronični umor, debljanje i depresija, a liječnici često propišu antidepresive, tablete za spavanje i predlažu povećanje tjelesne aktivnosti, umjesto da dijagnosticiraju hipotireozu.

Isprobajte 7 namirnica koje liječe hipotireozu!

Zastarjeli parametri

Sami TSH ne pruža kompletan uvid u zdravlje štitnjače. Ipak, ako se liječnici već pouzdaju na TSH, onda moraju uzeti u obzir sve kontroverze vezane uz parametre koji se koriste za dijagnosticiranje hipotireoze. Normalna razina TSH je od 0.5 do 5. Ipak, neki stručnjaci ističu da bi ovaj rang trebalo suziti.

Veliki broj liječnika se striktno drži ranga od 0.5 do 5, bez obzira na pacijentove simptome, koji su ponekad toliko očiti. Također će neki liječnici dijagnosticirati hipotireozu tek kada je razina TSH iznad 10.

Ne rade punu krvnu sliku

Kako liječnici mogu dijagnosticirati i liječiti hipotireozu ako ne naprave punu krvnu sliku? Kako se mogu pouzdati samo na razinu TSH ili čak na kombinaciju TSH i T4? Ne uzimaju u obzir sve što bi trebalo uzeti.

Kada hipofiza oslobodi TSH, TSH počinje stimulirati štitnjaču da proizvodi T4 i T3. Većina hormona štitnjače je proizvedena od strane T4. Ipak, T3 je najaktivniji oblik hormona štitnjače koji koriste gotovo sve stanice u tijelu. Konverzija T4 u T3 je kritični element koji treba uzeti u obzir. Ako se testira samo razina TSH i T4, liječnik može samo pretpostavljati da tijelo pravilno konvertira T4 u aktivni T3. Kod većine ljudi, koji pate od hipotireoze, tijelo ne može pravilno konvertirati T4 u T3.

Provjerite iznenađujuće znakove hipotireoze!

Oslanjaju se samo na laboratorijske nalaze

Jedna od najvećih grešaka koju liječnici rade kod dijagnosticiranja hipotireoze jest donošenje odluke samo na osnovu laboratorijskih rezultata. Puna krvna slika će pružiti bolji uvid u cjelokupno zdravstveno stanje, ali često ni ona nije dovoljna.

Laboratorijski testovi neće analizirati sve, primjerice, što se događa s hormonima jednom kada uđu u tjelesnu stanicu. Svaka tjelesna stanica ovisi o hormonima štitnjače. Ne postoji ništa što mjeri koliko dobro stanica koristi hormone štitnjače. Iz tih razloga je moguće da osoba s normalnim rezultatima svejedno pati od hipotireoze.

Ne uzimaju u obzir simptome

Štitnjača kontrolira sve metaboličke funkcije u tijelu. Svaka tjelesna stanica treba hormone štitnjače da bi normalno funkcionirala. Hipotireoza ugrožava rad svake tjelesne stanice i uzrokuje nastanak različitih simptoma.

Nažalost, kod dijagnosticiranja hipotireoze se premala važnost daje simptomima. Liječnici se većinom oslanjaju na laboratorijske nalaze i, ako oni pokažu da ne patite od hipotireoze, za vaše simptome mogu okriviti neko potpuno drugo medicinsko stanje.

Saznajte može li prehrana pobijediti hipotireozu!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije