Rak koji se može spriječiti: 8 činjenica o jednom od najčešćih vrsta raka kod žena

Rak koji se može spriječiti: 8 činjenica o jednom od najčešćih vrsta raka kod žena

Rak koji se može spriječiti: 8 činjenica o jednom od najčešćih vrsta raka kod žena
  • Objavljeno: Subota, 15.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Siječanj je mjesec svjesnosti o raku vrata maternice, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice obilježava se 15. siječnja, a od ovog tjedna počinje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (17.-22. siječanj). S web stranice Hrvatske lige protiv raka prenosimo činjenice o jednoj od najčešćih vrsta raka kod žena u svijetu.

1. Humani papilomavirus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice

Niti jedna vrsta raka nema tako čvrstu uzročno posljedičnu vezu s nekim danas znanim uzrokom kao što to imaju HPV i rak vrata maternice, pa se u čak 99,7 posto slučajeva karcinoma može dokazati infekcija HPV-om.

2. HPV se prenosi spolnim kontaktom

HPV infekcija je vrlo česta među spolno aktivnim osobama, uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa i može se prenijeti izravnim dodirom s osobe na osobu, a ne samo tijekom snošaja. Infekcija HPV-om najčešća je kod adolescenata, a rak vrata maternice kod žena između 35 i 55 godina.

3. Svaka druga seksualno aktivna osoba je zaražena HPV-om

Oko 630 milijuna ljudi diljem svijeta inficirano je HPV-om, a prema rezultatima nekih ispitivanja u Hrvatskoj HPV-om je zaraženo oko 60 posto spolno aktivnih žena i muškaraca.

4. Smrtnost od raka vrata maternice je 50 posto

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena.

Većina žena koje obole od raka vrata maternice vjerojatno nikad nisu napravile Papa test ili ga barem nisu napravile u zadnjih 5 godina. Od 1 200.000 žena u Hrvatskoj koje spadaju u najrizičniju skupinu za obolijevanje od raka vrata maternice (od 25 do 64 godine), samo njih 418.000 godišnje napravi PAPA test. To znači da 2/3 žena ne provodi redovite kontrole, a dodatni problem je što se uvijek testiraju iste žene.

5. Rak vrata maternice može se otkriti na vrijeme

Papa test je jednostavan test kojim se može otkriti rak vrata maternice i abnormalne stanice u vratu maternice, ali on ne upućuje na glavni uzrok pojave raka i abnormalnih stanica što je posljedica trajno prisutne infekcije "visoko rizičnim" tipovima HPV-a. Drugi nedostatak Papa testa je 20 do 40 posto lažno negativnih nalaza. Zato se kao dodatna pretraga za otkrivanje HPV infekcije koristi tekuća citologija jer je tada stopa lažno negativnih nalaza manja od pet posto.

6. Rak vrata maternice je najozbiljnija komplikacija HPV infekcije

Budući da HPV infekcija obično nema znakova ili simptoma, većina zaraženih osoba toga nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek s abnormalnim nalazima Papa testa. Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica: nekanceroznih izraslina boje mesa koje se pojave na spolovilu i oko njega. Tipovi HPV-a 6 i 11 odgovorni su za 90 posto svih slučajeva spolnih bradavica. Dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a, poput tipova 16, 18, 31 i 45, može dovesti do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u području spolovila. HPV tipovi 16 i 18 su zajedno odgovorni za 70 posto slučajeva raka vrata maternice.

7. Rak vrata maternice može se spriječiti

Iako su kondomi učinkovita sredstva zaštite protiv većine spolno prenosivih infekcija, ona ne nude potpunu zaštitu u slučaju HPV-a, zato što HPV može biti prisutan i na predjelima kože koji nisu zaštićeni. Danas je dostupno cijepivo koje može zaštiti žene od infekcije HPV-om i nastanka raka vrata maternice.

8. Cijepljenjem se sprečava rak vrata maternice

Prvo cjepivo protiv HPV-a i raka vrata maternice, koje se koristi u SAD-u i EU, dostupno je i na hrvatskom tržištu. Cjepivo štiti od infekcije s četiri tipa virusa HPV-a; tipova 16 i 18 koji su uzrokom 70 posto karcinoma vrata maternice, te tipova 6 i 11 koji uzrokuju oko 90 posto spolnih bradavica. Cjepivo je 100 posto učinkovito u sprečavanju HPV infekcije, nastanku prekanceroznih promjena vrata maternice (CIN 1, CIN 2/3), karcinoma in situ, te spolnih bradavica.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije