Simptomi bolesti srca

Simptomi bolesti srca

Simptomi bolesti srca
  • Objavljeno: Srijeda, 18.04.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vjerojatno ste upoznati s nekim od znakova srčanog udara. No, što ako je bilo drugih, ranijih naznaka koje bi vas mogle upozoriti da vam je srce u nevolji?

Istraživači su napravili velik broj testiranja kako bi otkrili sve znakove bolesti srca. Srce je, zajedno s arterijama koje ga hrane, jedan veliki mišić. Kada se počnu javljati simptomi bolesti srca, mogu se javljati na bilo kojim dijelovima tijela. Donosimo vam 5 iznenađujućih simptoma koji ukazuju da s vašim srcem nešto nije u redu.

Bol u vratu

Osjećate kao da vas zateže mišić na području vrata? Razmislite iznova, naročito ako bol ne prestaje. Nakon srčanog udara, neki pacijenti se sjete kako su često osjećali bol i ukočenost na području vrata. Ljudi često propuste ovaj simptom, jer oni očekuju više dramatičnu bol, ukočenost u prsima, ramenima i rukama. Žene najčešće ni ne osjećaju takve simptome srčanog udara. Ono što ovakvu bol razlikuje od ostalih je to što se bol proširuje na lijevu stranu tijela, lijevo rame ili ruku. Živci iz oštećenog srčanog tkiva šalju signale boli u mozak koji se putem leđne moždine protežu na vrat i ramena. Kod ovakve boli vam neće pomoći niti masaže, led ili zagrijavanje bolnog mjesta.

Erektilna disfunkcija

Ukoliko imate problema s postizanjem ili održavanjem erekcije, možda patite od koronarnih bolesti. Naime, jednim istraživanjem se pokazalo da muškarci probleme s erekcijom počinju osjećati mjesecima ili godinama prije nego što shvate da imaju srčane probleme. Arterija se može suziti i otvrdnuti, tako da penis nije dovoljno opskrbljen krvlju. Stručnjaci su u posljednjih nekoliko godina otkrili velik broj uvjerljivih dokaza koji ukazuju na povezanost erekcije i zdravlja srca. Ako imate problema s postizanjem ili održavanjem erekcije, najbolje bi bilo otići kod liječnika. Stručnjaci tvrde da se svaki pacijent koji dolazi s erektilnom disfunkcijom smatra kardiovaskularnim bolesnikom, sve dok se ne dokaže drugačije.

Vrtoglavica, slabost ili kratkoća daha

Više od 40% žena je u jednom istraživanju izvijestilo da su osjećale kratkoću daha u danima prije srčanog udara. Možda ćete se osjećati kao da ne možete disati ili ćete osjetiti vrtoglavicu. Sve to su razlozi da posjetite svog liječnika. Uzrok ovih simptoma je oslabljena arterija koja ne može prenositi dovoljno kisika. Koronarna bolest arterija, u kojima se nakuplja plak, blokira arterije koje opskrbljuju srce. Ako je otežano disanje uzrokovano bolestima pluća, najčešće se javlja postupno. S druge strane, ako je uzrok otežanog disanja kardiovaskularne prirode, ono će doći iznenada, ponekad čak i dok odmarate.

Mučnina ili žgaravica

Iako većina nas očekuje da se bol koja se odnosi na bolesti srca javlja u prsima, ona se može pojaviti bilo gdje, čak i na području trbuha. Neki ljudi, naročito žene, tu bol doživljavaju kao žgaravicu. Probavne smetnje i mučnina mogu biti rani znak srčanog udara. U jednom istraživanju se pokazalo da žene znatno teže osjećaju mučninu i probavne smetnje kao simptom srčanih bolesti. Glavni uzrok probavnih smetnji je taj što oslabljena arterija smanjuje dotok krvi, a bol se može manifestirati u prsima, ali i trbuhu. Kako biste razlikovali ovakvu bol od probavnih smetnji, obratite pažnju na učestalost javljanja boli. Kod probavnih smetnji bol je prisutna određeno vrijeme, nakon čega njezin intenzitet počinje slabjeti. Kod srčanih bolesti, bol se javlja u intervalima i uvijek je poprilično jakog intenziteta.  

Bolovi čeljusti i uha

Bol čeljusti može biti glavni simptom koronarnih bolesti i nadolazećeg srčanog udara. Bol se može protezati sve do uha, a ponekad može biti teško odrediti iz kojeg područja bol uopće dolazi. Ovo je simptom kojega su liječnici tek nedavno počeli proučavati, jer mnogi pacijenti nakon srčanog udara tvrde da su bol na području čeljusti i uha osjećali danima ili tjednima prije. Za razliku od bolova uzrokovanih bolnim zubom, poremećajem čeljusnog zgloba ili infekcijom uha, ova bol se može proširiti sve do ramena i ruke, naročito na lijevoj strani pri čemu nikakvi tretmani ne pomažu.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije