Simptomi intolerancije na hranu

Simptomi intolerancije na hranu

Simptomi intolerancije na hranu
  • Objavljeno: Subota, 23.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Žudnja za hranom

Kada je u pitanju intolerancija na neku hranu, ne prolazi pravilo da u svemu smijete uživati umjereno. Samo malo mlijeka u kavi je dovoljno da osjetite simptome intolerancije na laktozu. Kada jedete hranu na koju ste osjetljivi, tada dolazi do intenzivnog rada imunološkog sustava.

Kada su prisutna antitijela u tijelu, ali vi niste unijeli ništa na što ste osjetljivi, tada dolazi do stvaranja žudnje za hranom. Nemojte popustiti. Tijelu je potrebno 3 do 4 dana da izbaci ostatke hrane na koju ste osjetljivi i da stanete na kraju žudnji.

Umor

Istraživanja su pokazala da, kada iz dana u dan jedete namirnice na koje ste osjetljivi, tada počinjete osjećati kroničan umor, koji ne prolazi bez obzira na adekvatnu količinu sna.

Nemate dovoljno energije zato što se hrana koju jedete ne razgrađuje kako treba, a tijelo ne može iskoristiti i apsorbirati hranjive tvari. Vaše tijelo je pod dodatnim naporom kako bi eliminiralo spojeve koji mu štete, zbog čega razina energije postaje još niža.

Žgaravica

Klasični uzrok žgaravice je niska razina želučane kiseline. Ako često patite od žgaravice, prestanite piti bilo kakvu vrstu tekućine uz obrok kako biste ublažili simptome. Malo želučane kiseline ostaje u jednjaku i tamo uzrokuje osjećaj žarenja, poznat kao žgaravica.

Ako ne patite od čira, ovaj problem ćete lako riješiti. Najvažnije je da hranu dobro žvačete, pripazite koliko pijete uz obrok, ne jedete prije spavanja i obratite pažnju na adekvatan unos probavnih enzima.

Bolovi u zglobovima

Veliki broj ljudi misli da je starenje glavni krivac bolova u zglobovima. No, trebate znati da je za bolove u zglobovima kriva kronična upala u tijelu. Ako osjećate intenzivnije bolove u zglobovima nakon što ste pojeli mliječni proizvod ili gluten, to vas ne treba iznenaditi.

Gluten i mliječni proizvodi često ne dolaze u svom čistom obliku i sadrže antibiotike i pesticide. Zbog toga mogu uzrokovati nastanak upalnih procesa. Hrana koja uzrokuje nastanak upale može povećati razinu kortizola i uzrokovati nastanak inzulinske rezistencije.

Akne i tamni krugovi oko očiju

Koža je vaš najveći organ. Kada nešto nije uredu iznutra, to se počinje primjećivati izvana. Problemi s kožom, kao što su osip, akne i tamni krugovi oko očiju su jedan od simptoma intolerancije na neku hranu. Ako učestalo imate problema s kožom, čak i nakon što ste isprobali sve moguće tretmane, moguće je da patite od intolerancije na neku hranu koju svakodnevno jedete.

Što možete učiniti? Počnite voditi dnevnik prehrane u kojemu ćete pisati sve što ste pojeli u danu, kako se osjećate i kako vaša koža izgleda. Nakon nekoliko tjedana ćete primijetiti povezanost između hrane koju jedete i izgleda vaše kože.

Plinovi, nadutost i zatvor

Istraživanja su pokazala da su plinovi, nadutost i zatvor najčešći simptomi intolerancije na neku hranu. Ta hrana negativno utječe na ravnotežu bakterija u probavnom sustavu. Probavni sustav dobrim dijelom određuje vašu tjelesnu težinu, izgled i raspoloženje.

Kada vam neka hrana ne odgovara, probavni sustav počinje reagirati, a vi počinjete osjećati probavne smetnje. Nakon toga primjećujete promjene u izgledu i raspoloženju. Ne kaže se bez razloga da je probavni sustav naš drugi mozak.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije