Što sve utječe na menstrualni ciklus?

Što sve utječe na menstrualni ciklus?

Što sve utječe na menstrualni ciklus?
  • Objavljeno: Nedjelja, 24.08.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Intenzivno vježbate

Vježbanje je zdravo, ali dok god ne narušava funkcioniranje vašeg tijela. Učestala intenzivna tjelovježba vašem tijelu ne čini dobro, već ga dovodi u stanje dodatnog stresa. Taj stres govori mozgu da prestane proizvoditi reproduktivne hormone. Jedno istraživanje je pokazalo čak 50% žena koje svakodnevno intenzivno vježbaju, imaju problema s menstrualnim ciklusom. Ne morate se brinuti, osim ako menstruaciju niste dobili već 3 mjeseca, a ne sumnjate na trudnoću.

Pretilost

Nositi suvišne kilograme tijelu može učiniti više štete nego što mislite. Višak masnih stanica uzrokuje nastanak povišene razine estrogena, što može otežati jajnicima oslobađanje jajašca. Pretile žene često imaju neredovite, teške i obilne menstruacije. Previsoka razina estrogena može povećati rizik od nastanka raka vrata maternice. Ako imate poteškoća sa skidanjem suvišnih kilograma, posavjetujte se s liječnikom i ginekologom.

Pothranjenost

Vaše tijelo daje obrnutu reakciju kada ste pothranjeni: ne proizvodi dovoljno estrogena. No, ako je vaša tjelesna težina oduvijek bila malo ispod idealne, to ne mora nužno biti problem i uzročnik problema s menstruacijom. To se češće javlja kod žena koje su naglo izgubile veliki broj kilograma i koje pate od prehrambenih poremećaja, kao što su bulimija i anoreksija.

Neki lijekovi

Svaki lijek koji uključuje hormone, kao što su hormoni štitnjače ili antipsihotici, može utjecati na menstrualni ciklus. Trebate znati da niti jedan hormon ne radi samostalno. Svi oni djeluju sinkronizirano i putuju krvotokom. Svi su oni povezani, bez obzira na to što se proizvode u drugačijim žlijezdama.

Rukovanje pesticidima

Pesticidi oponašaju hormone. Oni se natječu i blokiraju djelovanje hormona u tijelu. Vaš endokrini sustav tada ne može funkcionirati normalno. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje rukuju s pesticidima, češće imaju problema s menstrualnim ciklusom, u odnosu na one koje nemaju doticaj s pesticidima. Također, rukovanje s pesticidima može uzrokovati nastanak izrazito dugog ciklusa, neredovite menstruacije i krvarenja između menstruacija.

Stres

Veliki broj istraživanja je pokazao da kronični stres može narušiti ravnotežu menstrualnog ciklusa. Ako ste često pod stresom, nemojte misliti da ste jedini. Jedina razlika između vas i nekog drugog jest ta što se vi još uvijek niste naučili nositi sa stresom. Prestanite biti osjetljivi i sve primati k srcu.

Vaša dob

Iako očekujete da će menstruacije biti rjeđe jednom kada uđete u menopauzu, pripremite se i na suprotno. Zahvaljujući naglim promjenama u razini hormona, ciklus postaje kraći prije nego što postane duži. Prije nego što prestanete dobivati menstruaciju, pripremite se na to da ćete menstruaciju možda dobiti i nekoliko puta tijekom, do sada uobičajenog, ciklusa.

Manjak sna

Osobe koje rade u smjenama imaju veći rizik od nastanka naglih promjena u menstrualnom ciklusu. Narušavanje ravnoteže biološkog sata može narušiti i hormonalnu ravnotežu. Sve to utječe na ovulaciju i menstruaciju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije