Što sve muči žene?

Što sve muči žene?

Što sve muči žene?
  • Objavljeno: Četvrtak, 09.06.2011.
  • Broj pregleda: 10.450
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Za većinu žena, nekoliko nepravilnih menstrualnih ciklusa ili povremene gljivične infekcije samo su dio života. No, neki ginekološki simptomi nemaju jasan uzrok, kao što je vaginalno krvarenje koje uvijek slijedi nakon seksa, neobične kvržice ili čirevi.

Većinom, bol u zdjelici, svrab i drugi simptomi nisu ništa ozbiljno. Čak i normalni proces, kao što je ovulacija, može uzrokovati bol. Kada se ovulacija događa, neke žene osjećaju oštru bol ili grčeve na jednoj strani trbuha. Bol se može prebaciti s jedne strane na drugu iz mjeseca u mjesec.

Bol u zdjelici, ako se događa uvijek sredinom ciklusa, traje dva do tri dana, i prođe, općenito nije ništa abnormalno.

Isto tako, nenormalan vaginalni iscjedak može signalizirati spolno prenosivu bolest, ali često, to je prolazna infekcija koja se lako liječi.

Ipak, neki simptomi mogu ukazati na ozbiljne medicinske probleme. Nema potrebe za panikom, ali dobro je znati kada potražiti pomoć.

Boli u zdjelici

Ako osjetite bol u zdjelici koja traje ili ju ne možete umanjiti jednostavnim OTC lijekovima, nazovite svog liječnika.

Kada žena osjeti kroničnu bol u zdjelici, liječnici će provjeriti benigne fibroide i endometriozu. Liječnik će također tražiti upalnu bolest zdjelice, koja se obično pojavljuje uz vaginalni iscjedak i groznicu.

U nekim slučajevima, jaki bolovi u trbuhu ili zdjelici koji počinju naglo znak su za poziv liječniku. Rupture ili krvarenja ciste jajnika mogu pokrenuti ovu vrstu boli. Obično će se liječiti s nekom vrstom analgetika ili lijekova protiv bolova i obično, prođe sama od sebe.

Osim toga, bolovi u trbuhu i krvarenje iz vagine može signalizirati ektopičnu trudnoću, u kojoj se oplođeno jajašce implantira izvan maternice.

U oba stanja, važno je potražiti hitnu medicinsku pomoć ako ne možete doći do svog liječnika.

Srećom, većina bolova u zdjelici se ne odnosi na karcinom jajnika, ali žena treba znati da je to bolest koja se može liječiti ako se otkrije na vrijeme. Ako dva tjedna patite od nadutosti, pritiska u zdjelici i učestalo mokrite, to je potencijalan znak da treba provjeriti imate li rak jajnika.

Neredovita krvarenja

Iako kontracepcijske pilule mogu izazvati krvarenje koje nije ozbiljno, možda bi ipak bilo dobro da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom.

Ako ne koristite kontracepcijske pilule i imate neredovita krvarenja koja traju više od mjesec ili dva, ipak to trebate provjeriti, mada vjerojatno nije ništa ozbiljno.

Nepravilna krvarenja mogu biti mnoštvo stvari: mjesečnica koje traje duže od uobičajene, krvarenje sredinom mjeseca, krvarenje nakon seksa i drugi neobični uzroci.

Nenormalna krvarenja mogu proizlaziti iz više uzroka koji nisu ozbiljni, a među njima su perimenopauza, fibroidi ili polipi. Također, problemi sa štitnjačom mogu utjecati na menstrualni ciklus.

U dojilja i žena u postmenopauzi, suhoća rodnice, u kombinaciji s trenjem može uzrokovati krvarenje nakon seksa.

Ali, ako krvarite svaki put nakon seksa, to je zabrinjavajući znak da se cerviks lako iritira i često se čini da postoji neka infekcija vrata maternice. Spolno prenosive bolesti, kao što su gonoreja ili klamidija, mogu uzrokovati cervikalne lezije koje krvare nakon seksa.

Ako ste u postmenopauzi budite posebno oprezni kod vaginalnog krvarenja jer je to potencijalni znak raka maternice. Rak maternice, u odnosu na rak jajnika, je lakše izliječiti.

Nenormalan vaginalni iscjedak

Uz uobičajen vaginalni iscjedak, „nenormalan" je onaj koji je drugačiji. Žene poznaju svoja tijela prilično dobro.

Abnormalni simptomi uključuju jak miris, neobično veliku količinu iscjetka u pratnji svraba, pečenja ili iritacije, neobičnu boju ili krv u iscjetku.

Većina uzroka nenormalnog iscjetka nije tako strašna. Bilo kakve infekcije mogu izazvati iscjedak. Često uključuju gljivične infekcije, bakterijske vaginoze ili trichomonaze. One se vrlo lako liječe.

Budući da spolno prenosive bolesti također mogu uzrokovati nenormalan iscjedak, provjerite sa svojim liječnikom kako bi se isključila ta mogućnost.

Svrbež

Žene mogu imati svrab bez iscjedak, problem koji se često viđa kada koriste parfimirane sapune ili proizvode za osobnu njegu. Pogotovo ako imate osjetljivu kožu, što može izazvati mnogo svraba i iritacije.

Iako genitalni svrbež vjerojatno nije ozbiljan, uvijek je dobra ideja da obavijestite svog liječnika ako se uporno vraća.  Međutim, ako se svrbež javlja uz promjene na koži, to može biti zabrinjavajući znak.

Vaginalna suhoća

Vaginalna suhoća u dojilja ili žena u postmenopauzi može uzrokovati pečenje nakon seksa. Budući da starije žene imaju manje estrogena, njihovo vaginalno tkivo se stanjuje i postaje suho i nadraženo. Vaginalna suhoća može učiniti seks bolnim, ali zbog vaginalnog stanjivanja žene su više osjetljive na infekcije.

Čirevi ili kvržice

Neke žene razvijaju ciste u predjelu prepona ili kvržicu na stidnici. Sve su to vrlo benigne stvari. No, neke kvržice ili čirevi mogu biti ozbiljni, pa je dobro posjetiti liječnika.

Ranice u području genitalija mogu ukazivati herpes ili rak. Simptomi raka vulve uključuju neobične kvržice, bradavice ili crvene čireve koji se ne liječe.

Također, melanom, oblik raka kože se može se pojaviti na stidnici. Simptomi uključuju plavkasto-crne ili smeđe kvržice u genitalnom području, uključujući i otvor u vagini. Pacijenti su često iznenađeni bolesti jer misle da ako ne postoji izloženost suncu, ne mogu dobiti melanom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Ljubavna slagalica horoskopskih znakova

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije